Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Μαϊ-2021 00:19

  Το άλμα στο μέλλον

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Δεν θέλει και πολλή φαντασία για να καταλάβει κανείς τι είναι αυτό που έρχεται για την ελληνική οικονομία στην τετραετία 2021-2024 και, κυρίως, τι είναι αυτό που θα εξελιχθεί στο κοντινό 2022. Εμφανές είναι πλέον το "δάσος" της ισχυρής ανάκαμψης της οικονομίας της χώρας, με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, να προβλέπει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, 3,6% του ΑΕΠ για φέτος, 6,2% (!) για το 2022, 4,1% το 2023 και 4,4% για το 2024. Επίσης, με την έλευση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου "Ελλάδα 2.0", οι επενδύσεις, σύμφωνα και με τον μεσοπρόθεσμο στόχο του υπουργείου Οικονομικών, θα σημειώσουν σημαντική αύξηση 7% για φέτος και πυραυλοκίνητη εκτόξευση κατά 30,3% το 2022, ενώ αναμένεται και στα επόμενα δύο χρόνια, 2023-2024, να συνεχίσουν να αυξάνονται, με ρυθμούς 12,3% και 10,8% αντίστοιχα. 

  Υπό το φάσμα αυτών των οικονομικών δεδομένων, μόνο ως έκπληξη δεν θα χαρακτηρίζαμε την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor's κατά μία βαθμίδα , σε "ΒΒ" από "BB-", ενώ καλό θα ήταν να προετοιμαστούμε κατάλληλα λαμβάνοντας πανοραμικές θέσεις θέασης, καθώς στους επόμενους μήνες θα έχουμε και πολλές άλλες τέτοιες θετικές "εκπλήξεις" από τους οίκους αξιολόγησης. 

  Στον επερχόμενο επενδυτικό ορυμαγδό το Ελληνικό Χρηματιστήριο προσπαθεί να αντιληφθεί το τι πρόκειται να ακολουθήσει, με τους "διορατικούς", όμως, επενδυτές να αρχίζουν να συρρέουν σε αυτό έπειτα από ένα αρκετά μεγάλο διάστημα αποχής. Χαρακτηριστικό της εισροής των νέων επενδυτικών κεφαλαίων στο σύστημα είναι και τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, που παρουσιάζουν τον μήνα Μάρτιο να καταγράφει τον μεγαλύτερο αριθμό επενδυτών που άνοιξαν νέους κωδικούς από τον Δεκέμβριο του 2015 και τη μεγαλύτερη αύξηση του πλήθους των ενεργών κωδικών (μερίδες επενδυτών που κινήθηκαν μέσα στον μήνα και έκαναν τουλάχιστον μία κίνηση αγοράς ή πώλησης) από τον Δεκέμβριο του 2013. Μιλάμε, δηλαδή, για ρεκόρ 5,5 ετών σε νέους κωδικούς και ρεκόρ 7,5 ετών σε ενεργούς κωδικούς. Αν μάλιστα προσθέσουμε, από τεχνικής απόψεως, και τις διαγραμματικές εντυπώσεις που αφήνουν εδώ και μέρες οι περισσότερες εισηγμένες εταιρείες με τη δραπέτευση των μετοχών τους σε ένα ιδιαίτερα ανοδικό περιβάλλον, έπειτα από έναν δεκαετή εναγκαλισμό με την οικονομική κρίση, ευχαρίστως θα συνυπογράφαμε τη δήλωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι: "Η Ελλάδα είναι απολύτως έτοιμη να κάνει το μεγάλο άλμα στο μέλλον".

  Προχωρώντας στην τετριμμένη ανάλυση των βασικών δεικτών του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, εντοπίζουμε τον Γενικό Δείκτη να χρειάζεται μόλις λίγες συνεδριάσεις για να λήξει το τρέχον μηνιαίο candlestick, αποτυπώνοντας έτσι και επιβεβαιωμένα την ανοδική διάσπαση του γιγάντιου δεκαετούς ανάποδου σχηματισμού Head and Shoulders και της μακροπρόθεσμης neckline "Q", στις 868 μονάδες. Το ανοδικό πέρασμα του δείκτη πάνω από τη neckline ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο για την περιοχή αντίστασης των 1.050 μονάδων, τοποθετώντας όμως τον μακροπρόθεσμο στόχο του τμημένου σχηματισμού στον τριετή ορίζοντα των 1.900 με 2.060 μονάδων. Προς το παρόν η σταδιακή αύξηση του τζίρου των συναλλαγών θα εναποθέσει ακόμα ένα λιθαράκι για την επίτευξη του εν λόγω ανοδικού σεναρίου αρχικής προσέγγισης των 1.050 μονάδων.

  πιν


  Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE Large Cap παρουσιάζεται στο μηνιαίο διάγραμμα τιμών να έχει αρχίσει να αποκτά ισχυρή γωνία κλίσης μετά και την ανοδική διέλευση από τον μακροχρόνιο καθοδικό δυνάστη των Keltner Channels, στις 2.000 μονάδες. Το πέρασμα αυτό μας είχε προϊδεάσει από τον περασμένο Μάρτιο για την ανοδική διάθεση του δείκτη, ο οποίος μάλιστα φαίνεται να θέλει να κατευθυνθεί προς το κατώφλι των υψηλών του 2020, στις 2.370 μονάδες. Από εκεί και πάνω ο δείκτης απελευθερώνεται σε ένα τεράστιο διαγραμματικό γήπεδο που έχει ως άνω όριο διακύμανσης τις 4.400 μονάδες ή ένα +98% από τα τωρινά επίπεδα τιμών.

  πιν


  Ο Τραπεζικός Δείκτης, με τη μέχρι τώρα μηδενική συμμετοχή της Τράπεζας Πειραιώς (από τις 7 Μαΐου η τιμή της μετοχής της θα "επηρεάζει" εκ νέου τον δείκτη), έχει διέλθει πάνω από το όριο των 600 μονάδων, ατενίζοντας τη μεγάλη ακανθώδη περιοχή αντίστασης των 670 με 800 μονάδων. Να σημειωθεί ότι εδώ η τεχνική ανάλυση γίνεται πάνω σε εβδομαδιαίο chart τιμών, μιας που το μηνιαίο είναι σχεδόν αδύνατο να "μαζευτεί", καθώς έχει εικόνα αποκάλυψης, με την αμέσως επόμενη περιοχή αντίστασης έπειτα από αυτήν των 1.000 μονάδων να εντοπίζεται στις 8.000 και στις... 40.000 μονάδες του 2014. Δυστυχώς σε αυτόν τον δείκτη οι μακροπρόθεσμες διαγραμματικές εκτιμήσεις χωλαίνουν, γι’ αυτό ακριβώς και πρέπει να πατάμε αργά και σταθερά στις βραχυπρόθεσμες ενδείξεις, όπως, για παράδειγμα, στη διαπίστωση της ύπαρξης ενός ανοδικού βατήρα στην περιοχή των 570 μονάδων, που έχει ως σκοπό την κατάκτηση των 670 μονάδων. 

  πιν


  Κλείνουμε την ανάλυση με τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE Mid Cap, που παρουσιάζεται στο μηνιαίο διάγραμμα τιμών να κλείνει τον Απρίλιο πάνω από τις 1.300 μονάδες, δίνοντας έτσι ισχυρές τεχνικές προοπτικές κατάκτησης του μεσοπρόθεσμου στόχου που θέτει ο στροφέας αντίστασης "Q" στις 1.600 μονάδες. Η επιβεβαιωμένη ανοδική διέλευση του δείκτη πάνω από την εν λόγω αντίσταση θα δώσει ως επόμενο μακροπρόθεσμο στόχο τις 2.250 και τις 3.000 μονάδες της διετίας 2009-2010.

  πιν


  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets. 

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ