Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 16-Απρ-2021 00:07

  Τα ταμπούρια και η φυγή προς τα άνω

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Εισηγμένη από το 1995 στο Χρηματιστήριο Αθηνών η εταιρεία Intertech (ΙΝΤΕΤ) συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες εταιρείες στον κλάδο της τεχνολογίας στην ελληνική αγορά, με κύριο ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα το πλούσιο και καινοτόμο χαρτοφυλάκιο προϊόντων και υπηρεσιών της. Ο κυρίως πυλώνας της εταιρείας είναι τα προϊόντα Panasonic, όπου εκτός από τα γνωστά καταναλωτικά προϊόντα που διαθέτει, τηλεοράσεις, κινητά και ασύρματα τηλέφωνα, υπολογιστές, συστήματα εικόνας, λύσεις ασφαλείας και επικοινωνίας, μπαταρίες κ.ά. έχει αρχίσει και "τρέχει" με σημαντική ταχύτητα και το πολλά υποσχόμενο κομμάτι των βιώσιμων ενεργειακών λύσεων για καθαρή και φιλική προς το κλίμα ενέργεια, όπως φωτοβολταϊκά πάνελ ηλιακής μετατροπής, ανανεώσιμες λύσεις μέσω αντλιών θερμότητας, θερμαντήρες κυψελών καυσίμου και άλλα τεχνολογικά προϊόντα πράσινης ενέργειας. Στο οικονομικό τώρα σκέλος η Intertech παρουσίασε στο εννεάμηνο του 2020, παρά την πανδημική κρίση, μείωση μόλις 4% στις πωλήσεις, κλείνοντας στα 13,5 εκατ. ευρώ από 14 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019, ενώ τα EBITDA διαμορφώθηκαν με θετικό πρόσημο στα 178 χιλ. ευρώ από μηδενικά που ήταν το 2019. Τα ίδια κεφάλαια φτάνουν στα 8,3 εκατ. ευρώ και οι ελεύθερες ταμειακές ροές στο τέλη του περασμένου Ιουνίου ήταν στα 1,07 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας με το χθεσινό κλείσιμο στα 0,7540 ευρώ φτάνει λίγο πάνω από τα 6,3 εκατ. ευρώ. Τεχνικά η μετοχή της Intertech δείχνει να έχει το ανοδικό περιθώριο για την προσέγγιση του κρίσιμου επιπέδου αντίστασης των 1,034 με 0,9250 ευρώ. Από εκεί και πάνω υπό τη βοήθεια του δυναμικού στροφέα "Z” τα διαγραμματικά νούμερα απελευθερώνονται για την περιοχή των 1,35 με 1,40 ευρώ. Βέβαια για μια τέτοια εξελικτική κίνηση θα χρειαστεί και σημαντική αύξηση στον όγκο συναλλαγών.

  πιν

   

  Την ίδια ώρα που η μετοχή της ΕΥΔΑΠ δείχνει να φεύγει προς τα άνω πηδώντας το ένα διαγραμματικό εμπόδιο μετά το άλλο κάποιοι έχουν βάλει στο μάτι την ΕΥΑΘ (ΕΥΑΠΣ), καθώς έχει μείνει... "πίσω" ενώ πέρυσι είχε δώσει και μεγαλύτερη μερισματική απόδοση (6% από το 5% της ΕΥΔΑΠ). Επίσης ενώ η κεφαλαιοποίηση της ΕΥΔΑΠ έχει σκαρφαλώσει στα 926 εκατ. ευρώ της ΕΥΑΘ έχει σταθεί στα 174 εκατ. ευρώ. Στα αποτελέσματα εννεαμήνου του 2020 οι πωλήσεις της ΕΥΑΘ έφτασαν στα 53,6 εκατ. ευρώ από 54,51 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019 ενώ τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 17,85 εκατ. ευρώ από 22,24 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση 19,71%. Τα ταμειακά διαθέσιμα βρέθηκαν στα τέλη του Σεπτέμβρη του 2020 στα 74 εκατ. ευρώ ενώ τα ίδια κεφάλαια ανήλθαν στα 186,7 εκατ. ευρώ. Διαγραμματικά η μετοχή παρουσιάζεται να έχει διασπάσει ανοδικά την αντίσταση των 4,50 ευρώ και να κινείται προς την περιοχή που διέπεται από την οριζόντια αντίσταση των 5,20 ευρώ και τη μακροπρόθεσμη καθοδική γραμμή τάσης "R” στα 5,50 ευρώ ή ένα +14% από τα τωρινά επίπεδα τιμών. Η ανοδική καταστρατήγηση των 5,50 ευρώ θα απλώσει σκάλα για τη σκληρή περιοχή αντίστασης των 6,20 ευρώ. Την Παρασκευή 23 Απριλίου θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2020.

  πιν

   

  Τα Πλαστικά Θράκης (ΠΛΑΘ) έγραψαν ιστορία στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2020 με την απίστευτη αύξηση 905% των καθαρών κερδών σε σχέση με το 2019. Κέρδη τα οποία χτύπησαν τα 37,3 εκατ. ευρώ με τον κύκλο εργασιών να κλείνει στα 339,72 εκατ. ευρώ. Το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι μείωσε τον καθαρό δανεισμό κατά 45,3 εκατ. ευρώ, κλείνοντας τον περασμένο Δεκέμβρη στα 38,2 εκατ. ευρώ από 83,52 εκατ. ευρώ (!), στοιχείο που μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση στη μετέπειτα ανάπτυξη της εταιρείας. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας παρά την ανοδική κούρσα των τελευταίων μηνών μόλις τώρα δείχνει να περνάει πάνω από τα 200 εκατ. ευρώ. Η διαγραμματική ανάλυση της μετοχής υπό την κυριαρχία της αποτυπωμένης ανοδικής διάσπασης της αντίστασης "S” στα 1,95 ευρώ, είναι μέχρι τώρα αρκετά στρωτή με πλάγιες κινήσεις σταθεροποίησης και διαφυγής. Το τελευταίο σημείο αντίστασης μετά τα 3,90 ευρώ εντοπίζεται στα 5 ευρώ. Εκεί η πιθανή δημιουργία μιας πλάγια κίνησης "χωνέματος" των κεκτημένων μπορεί να οδηγήσει σε βίαιη ανοδική διαφυγή προς το επόμενο επίπεδο αντίστασης των 6,50 ευρώ.

  πιν

   

  Μετά από ένα λυσσαλέο πενθήμερο ρευστοποιήσεων έως και 15 εκατ. μετοχών του ομίλου Frigoglass (ΦΡΙΓΟ) στην περιοχή των 0,074 με 0,08 ευρώ οι αγοραστές βγήκαν με φόρα από τα "ταμπούρια" υπερφαλαγγίζοντας τους πωλητές πάνω από την κρίσιμη διαγραμματική περιοχή των 0,085 ευρώ. Τώρα μένει να δούμε εάν το αποκτηθέν βραχυχρόνιο ανοδικό θάρρος έχει τη δύναμη να στείλει την τιμή της μετοχής προς την περιοχή από όπου διέρχεται η γραμμή αντίστασης "V”, στα 0,11 με 0,1230 ευρώ. Στα αποτελέσματα του 2020 ο όμιλος παρουσίασε ζημιές 15,79 εκατ. ευρώ με συνολικές πωλήσεις 333,2 εκατ. ευρώ ενώ στα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη είχε και ταμειακά διαθέσιμα 70 εκατ. ευρώ. Συγκρατημένα αισιόδοξος για τις επενδύσεις των πελατών σε επαγγελματικά ψυγεία και τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη του όγκου πωλήσεων γυάλινων φιαλών το 2021 δήλωσε ο κύριος Νίκος Μαμουλής, Διευθύνων Σύμβουλος της Frigοglass, τονίζοντας ότι το ρεαλιστικό σενάριο για τις πωλήσεις προβλέπει ισχυρή συγκριτική βάση για το πρώτο τρίμηνο του 2021 και επάνοδο στην ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο. Να τονιστεί ότι η Frigoglass συναλλάσσεται στην Επιτήρηση με συγκεκριμένες στιγμές διαπραγμάτευσης.

  πιν


   * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ