Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Απρ-2021 00:05

  Καράβια, Καμπάς και... πετσούλα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Η εταιρεία Attica Group (ΑΤΤΙΚΑ) παρά τη μεγάλη φουρτούνα που αντιμετώπισε από τις επιπτώσεις της παγκόσμιας πανδημικής κρίσης φαίνεται να συνεχίζει ακάθεκτη την αναπτυξιακή της πορεία,  προχωρώντας πρόσφατα  σε σημαντική συμφωνία για τη ναυπήγηση τριών υπερσύγχρονων επιβατηγών ταχύπλοων πλοίων τύπου AERO Catamaran. Συμφωνία που αναδεικνύει στο μέγιστο βαθμό την αξιοπιστία της, καθώς εν μέσω της δύσκολης αυτής υγειονομικής συγκυρίας  και παρά τα όποια οικονομικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο μητρικός όμιλος της  Marfin Investment Group έχει τη δυνατότητα να αντλεί άμεση χρηματοδότηση από μεγάλα διεθνή και ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να υλοποιήσει τα μελλοντικά αναπτυξιακά επενδυτικά της σχέδια. Τα δε αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το πολύ δύστροπο οικονομικό έτος του 2020 ήταν λίγο πολύ αναμενόμενα με τον κύκλο εργασιών να τερματίζει τη χρονιά κατά μόλις 28%  χαμηλότερα σε σχέση με το πλήρως λειτουργικό 2019 και τα EBITDA να κλείνουν μειωμένα κατά 48% στα 40,47 εκατ. ευρώ έναντι  78,02 εκατ. ευρώ.  Στο τέλος του 2020 τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν στα 80,53 εκατ. ευρώ ενώ τα ίδια κεφάλαια της Attica Group ανήλθαν στα 378,35 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε … 1,75 ευρώ ανά μετοχή. Την ίδια ώρα η εταιρεία φαίνεται να έχει πληρώσει και με το παραπάνω στο ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου την πανδημική κρίση με την κεφαλαιοποίησή της να αγγίζει μετά βίας τα 186 εκατ. ευρώ και την τιμή της μετοχής να διαπραγματεύεται για πάνω από 390 μέρες στα χαμηλά σχεδόν της μεγάλης βουτιάς του περσινού Μαρτίου και σε απόσταση σχεδόν -40% από το υψηλό των 1,465 ευρώ του 2020. Επίσης η μετοχή εμφανίζεται τις τελευταίες εβδομάδες  να έχει πραγματοποιήσει τον σημαντικό όγκο συναλλαγών των 700 χιλ. τεμαχίων με τον μέσο όρο να διαμορφώνεται γύρω από την περιοχή των 0,85 με 0,82 ευρώ. Διαγραμματικά το εναρκτήριο λάκτισμα της ανοδικής ανάτασης θα δοθεί με την ανοδική διάλυση του άνω ορίου της μακροπρόθεσμης πλάγιας συσσώρευσης στα 0,95 με 1 ευρώ. Από εκεί και πάνω ο δρόμος της ανόδου θα είναι ελεύθερος έως το κατώφλι των 1,12 με 1,28 ευρώ, από όπου διέρχεται και η μεγάλη χρονικά καθοδική γραμμή τάσης "Q”. Ανοδική καταστρατήγηση της εν λόγω γραμμής θα θέσει εν πλω τη μετοχή της Attica Group για τα 1,40 με 1,54 ευρώ. Πάντως η επούλωση των επιπτώσεων για τον παγκόσμιο κλάδο του τουρισμού, που φαίνεται ότι βρίσκεται πλέον πολύ κοντά, θα βρει την Attica Group  πιο δυνατή και με έναν στόλο 30 πλοίων  (20 συμβατικά επιβατηγά - οχηματαγωγά, 9 ταχύπλοα και 1 πλοίο φορτηγό – οχηματαγωγό).

  πιν

   

  Σε μια τελείως διαφορετική εταιρεία από αυτή που γνωρίζαμε μέχρι πρότινος φαίνεται ότι θα εξελιχθεί η REDS (ΚΑΜΠ) μετά και την έναρξη ενός από τα μεγαλύτερα επενδυτικά project επιχειρησιακής, τουριστικής και εμπορικής ανάπτυξης στην Ανατολική Αττική. Προ των πυλών βρίσκεται πλέον το Cambas Park προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να απλωθεί σε μια επιφάνεια 315 στρεμμάτων, με προβλέψεις για ανάπτυξη χρήσεων τουρισμού και φιλοξενίας, χώρων άθλησης, γραφείων, εμπορίου, ψυχαγωγίας και πολιτισμού. Ένα ισχυρό επενδυτικό  πλάνο που θα δημιουργήσει  1.600 νέες θέσεις εργασίες, και θα υποδέχεται καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες ενώ ο χρονικός ορίζοντας  ολοκλήρωσής του φτάνει τα 3 χρόνια. Σημαντική προς τα εμπρός αλλαγή φαίνεται να συμβαίνει και στον διαγραμματικό καμβά της μετοχής της, καθώς μετά από... 4.100 μέρες αναπνέει πάνω από τη μακροχρόνια αντίσταση των 1,40 ευρώ. Η επιβεβαίωση, που θα έρθει στις επόμενες συνεδριάσεις θα ανοίξει πλέον το έδαφος για μια ανοδική κίνηση προς τη σαθρή περιοχή αντίστασης των 1,84 ευρώ βάζοντας όμως ως μεσομακροπρόθεσμο στόχο τα 2,20 ευρώ. Η χρηματιστηριακή κεφαλαιοποίηση της REDS που ετοιμάζεται να επενδύσει 200 εκατ. ευρώ εντοπίζεται στα 85 εκατ. ευρώ.

  πιν

   

  Κλείνω με την AS Cοmpany (ΑΣΚΟ), όπου στα οικονομικά δεδομένα που παρουσίασε στο 9μηνο του 2020 επέμεινε στο θετικό "παράδοξο" που σπάνια το συναντάμε σε εισηγμένη εταιρεία... δεν υφίσταται σε τραπεζικό δανεισμό. Για τέτοια υγιή οικονομική κατάσταση μιλάμε. Μάλιστα έκλεισε το πρώτο εξάμηνο του  2020 με θετικό καθαρό ταμείο 15,5 εκατ. ευρώ, ενώ στο 9μηνο παρά τις καταστροφικές επιπτώσεις της πανδημίας σημείωσε προ φόρων κέρδη (ΕΒΤ) 1,298 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της AS Cοmpany με τη χθεσινή τιμή κλεισίματος στα 2,27 ευρώ διαμορφώνεται στα 29,8 εκατ. ευρώ με το 50%  να είναι ταμείο (!) Διαγραμματικά η μετοχή ναι μεν δείχνει ότι έχει πατήσει πάνω από την αντίσταση των 2,10 ευρώ αλλά έχει ακόμα αρκετό δρόμο να διανύσει για να πιάσει την τιμή των 2,72 ευρώ που έγραφε λίγο πριν ξεκινήσει η κρίση πέρυσι τον Μάρτη. Πρώτος κοντινός διαγραμματικός αντίπαλος στην ανοδική κίνηση της μετοχής είναι τα 2,40 ευρώ. Το σίγουρο πάντως είναι ότι φέτος θα φάει λίγο "πετσούλα" από τα πασχαλινά δώρα και το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

  πιν

   

   * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ