Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 24-Μαρ-2021 00:05

  Έτοιμες για το άλμα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Τις μηχανές τους ζεσταίνουν οι εταιρείες πληροφορικής καθώς η αλματώδης ανάπτυξη που αναμένεται να γνωρίσουν στους επόμενους μήνες δεν δύναται να κρατήσει για πολύ ακόμα τους σταθεροποιητικούς σχηματισμούς που παρουσιάζουν οι περισσότερες από αυτές στα υψηλά των κινήσεών τους. Κάποιες μάλιστα βλέποντας το αναπτυξιακό κύμα που έρχεται πραγματοποιούν ισχυρές εξαγορές ρίχνοντας  έτσι περισσότερο λάδι στη φωτιά της μελλοντικής ανόδου.

  Έχουμε λοιπόν και λέμε ή καλύτερα γράφουμε... 

  Δεύτερη στρατηγικής σημασίας εξαγορά στην Ευρώπη μετά τη γαλλική Login ανακοίνωσε ο όμιλος της Profile (ΠΡΟΦ)  αποκτώντας τη Euronext Centevo, που ναι μεν εδρεύει στη Στοκχόλμη αλλά διατηρεί ακόμα πιο επιβλητική παρουσία στο Όσλο, εξυπηρετώντας τους μεγαλύτερους Asset και Fund managers, καθώς και αρκετούς τραπεζικούς οργανισμούς της Βόρειας Ευρώπης. Η αρχική εικόνα στο ταμπλό μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς είναι σχεδόν πανομοιότυπη με εκείνη της Login το καλοκαίρι του 2017. Έτσι και τότε ξεκίνησε νωχελικά στις πρώτες συνεδριάσεις και μετά εξελίχθηκε σε ένα ανοδικό παρανάλωμα  φτάνοντας μέσα σε λίγους μήνες έως και  +130%. Μόνο που εδώ τώρα μιλάμε για μια εταιρεία πολύ μεγαλύτερη σε μέγεθος που μπορεί το 2022 να προσθέσει στην Profile  6 εκατ. έσοδα και 1,5 εκατ. EBITDA ενώ υπάρχουν και τεράστια αναπτυξιακά οφέλη από την ισχυρή  συνεργασία που μόλις ξεκίνησε με το γιγάντιο Euronext. Να τονιστεί ότι η τιμή της μετοχής σε σχέση κυρίως με το EV/EBITDA, διαπραγματεύεται με σημαντικό discount -65% σε αντιπαράθεση με άλλες παρεμφερείς εταιρείες του εξωτερικού (Temenos, Factset, SS&C κ.ά), καθώς εντοπίζεται στο 6,5 έναντι ενός μέσου όρου 18,5. Επίσης σύμφωνα με αναλύσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας την τελευταία διετία οι τιμές στόχοι που δίνονται για το 2021 εντοπίζονται μεταξύ των 7 με  8 ευρώ, ενώ πάνω σε αυτές εάν προσθέσουμε και τα νέα οικονομικά δεδομένα της προσάρτησης της σκανδιναβικής Centevo  οι τιμές για το 2022 μπορεί να προσεγγίσουν τα 10 με 11 ευρώ. Μιλάμε για αποδόσεις  έως  +60%  για το 2021 και έως +120% για το 2022. Όμως οι στρατηγικές κινήσεις δεν σταματάνε εδώ καθώς πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν τον ερχομό και νέων σημαντικών συνεργειών έως το τέλος του 2021 που θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα του διεθνοποιημένου ομίλου της Profile. Σε όλα αυτά εάν προσθέσουμε και   τις εκρηκτικές προοπτικές ανάπτυξης που αναμένεται να αδράξει από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. με την  ελληνική κυβέρνηση να δαπανάει στα επόμενα  χρόνια έως και  6 δισεκ. ευρώ  για έργα ψηφιοποίησης η μετοχή αποτελεί ίσως μια από τις πλέον υποσχόμενες επενδύσεις για τα επόμενα χρόνια. Τεχνικά  τώρα αυτό που αποτυπώνεται στο ημερήσιο chart τιμών είναι η ανοδική διάσπαση του pennant σχηματισμού, στα 4,94 ευρώ, στοιχείο όπου εάν επιβεβαιωθεί στις επόμενες συνεδριάσεις μπορεί να δώσει ως διαγραμματική τιμή στόχο το ύψος του τριγώνου δηλαδή τα 6,00 με 5,95 ευρώ. Η πρώτη πιστοποίηση φαίνεται να έρχεται από τους όγκους συναλλαγών καθώς στις τελευταίες 12 συνεδριάσεις έχει ξεπεράσει  τα 370 χιλ. τεμάχια.

  πιν

   

  Στον χορό των εξαγορών μπήκε και ο όμιλος Quest (ΚΟΥΕΣ) μέσω της θυγατρικής  Infο Quest Technologies με την απόκτηση της εταιρείας Team Candi, που είναι ένας από τους κορυφαίους συνεργάτες της Microsoft στον χώρο της παροχής λύσεων "Modern Workplace" ενώ εξειδικεύεται στη σχεδίαση και υλοποίηση λύσεων, αξιοποιώντας τις εφαρμογές του Microsoft 365 και επιτρέποντας  τη γρήγορη αυτοματοποίηση των διαδικασιών και τον ψηφιακό μετασχηματισμό και εκσυγχρονισμό. Τώρα ειδικότερα  που η υιοθέτηση των τεχνολογιών Cloud είναι κάτι περισσότερο από επιτακτική, η Infο Quest Technologies με αυτές τις αναπτυξιακές κινήσεις επενδύει στο περιβάλλον Microsoft Cloud, οδηγώντας έτσι τις ελληνικές επιχειρήσεις στη νέα ψηφιακή εποχή. Διαγραμματικά η μετοχή της Quest φαίνεται να στέκεται  στα υψηλά της κίνησης αναμένοντας το επόμενο  πρόσταγμα ανοδικής διάσπασης των 11,50 ευρώ και συνέχειας προς τον επόμενο στόχο των 13 ευρώ. Σε απόλυτη ισχύ παραμένει  ο μακροπρόθεσμος ανοδικός στροφέας "Q” που διέπει μέχρι τώρα τη τιμή από τα 7,70 στα 11,50 ευρώ δηλώνοντας έτοιμος για μια έντονη αλλαγή της εξελικτικής ανοδικής γωνίας κίνησης.

  πιν

   

  Ισχυρή ανάπτυξη αναμένει και η Epsilon Net (ΕΠΣΙΛ) μετά τις εξαγορές των  Data Communication και Singular Logic που θα ενσωματωθούν στην οικονομική χρήση του 2021. Ήδη η εταιρεία μέσω της Singular Logic έχει υπερδιπλασιάσει την πελατειακή βάση στον τομέα των εμπορικολογιστικών εφαρμογών και ERP, προσθέτοντας πάνω από 40.000 νέους πελάτες. Μάλιστα  στο κομμάτι των ERP η Epsilon Net έχει μαζί με τη Singular Logic ένα μερίδιο 35%  και διεκδικεί το 40% των ελληνικών επιχειρήσεων που διαθέτουν εφαρμογές παλαιάς τεχνολογίας. Εδώ τεχνικά η μετοχή αποτυπώνεται στο daily chart να έχει πατήσει πάνω από το επίπεδο στήριξης των 4,40 με 4,34 ευρώ και να ετοιμάζεται να επανέλθει μέσα στο πλάγιο σχηματισμό του Γενάρη ανάμεσα στα 4,82 με 5,10 ευρώ. Το ρόλο του ανοδικού οδηγού έχουν αναλάβει στους τελευταίους μήνες τα παραμετροποιημένα κλειστά  Fibo Bollinger Bands των 55 ημερών.

  πιν

   

  Αυτή πάντως που δείχνει να βιάζεται να φύγει πρώτη ανοδικά καταγράφοντας νέα υψηλά δεκαετίας είναι η μετοχή της Ίλυδα Πληροφορικής (ΙΛΥΔΑ), όπου στη χθεσινή συνεδρίαση έκλεισε στο υψηλό της ημέρας στα  0,82 ευρώ με συναλλαγές 31,7 χιλ. τεμαχίων. Διαγραμματικό ζητούμενο στο monthly chart της μετοχής είναι ένα ισχυρό κλείσιμο πάνω από τη μακροπρόθεσμη γραμμή αντίστασης των 0,775 ευρώ με αυξημένο συνολικό μηνιαίο όγκο συναλλαγών. Κάτω υπό  αυτές τις συνθήκες η τιμή της Ίλυδα μπορεί να πάρει μεσομακροπρόθεσμα το ύψος του πενταετούς τόξου "μαζέματος" δίνοντας ως στόχο τα 1,35 ευρώ. Να σημειωθεί ότι για το εξάμηνο του 2020 η εταιρεία παρουσίασε κύκλο εργασιών αυξημένο κατά 38% στα 2,688 εκατ. ευρώ έναντι 1,949 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2019 ενώ τα EBITDA σημείωσαν άνοδο 23% κλείνοντας στα 1,172 εκατ. ευρώ.

  πιν

   

  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ