Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Μαρ-2021 00:05

  Fourlis: Ένα από τα ελάχιστα turnaround stories στο Χρηματιστήριο

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημοσθένη Τρίγγα 

  Η μετοχή της Fourlis σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση μ.ό. μετόχων (+9,7%) τον Ιανουάριο του 2021 ανάμεσα στις μετοχές του FTSE, με τα εκτιμώμενα μεγέθη του 2020 να μην προσεγγίζουν ούτε τα νούμερα προ πενταετίας! Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση έχει ενσωματώσει το παρελθόν, το παρόν και εν μέρει το μέλλον. Αυτό που πρέπει να ξεδιαλύνουμε είναι πόσο από το μέλλον έχει ενσωματωθεί και πόσο όχι. Η αβεβαιότητα παραμένει για τον κλάδο του λιανεμπορίου, όμως δεν μπορώ να διανοηθώ ότι το τρέχον και το επόμενο έτος δεν θα είναι σαφώς καλύτερα από το περασμένο. 

  πιν  Σήμερα Τρίτη ο όμιλος Fourlis αναμένεται να ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα δ’ τριμήνου / 12μήνου 2020. Το λιανεμπόριο αποτέλεσε έναν από τους κλάδους που επλήγησαν σημαντικά, καθώς το 1/4 του 2020 τα φυσικά καταστήματα παρέμειναν κλειστά. Οι πωλήσεις των προϊόντων μπορεί να γίνονταν μέσω Διαδικτύου, ωστόσο η αίσθηση του αγοράζω όταν το βλέπω στην πραγματική του μορφή δεν πρόκειται ποτέ να αντικαταστήσει οποιοδήποτε τρισδιάστατο ή εικονικό κατάστημα στο Διαδίκτυο, ενώ απουσιάζει και το λεγόμενο impulse buying (αγορές από συναίσθημα). Έτσι, το 2020 επιτυχία για τον όμιλο θα αποτελέσει η διατήρηση του καθαρού αποτελέσματος σε θετικό έδαφος, με τη διαχείριση των εξόδων να αναδεικνύεται σε βασικό προσδιοριστικό παράγοντα. Ο όμιλος εξασφάλισε εγκαίρως την απαραίτητη ρευστότητα για την απρόσκοπτη λειτουργία του, ανεβάζοντας, ωστόσο, τον εκτιμώμενο δείκτη καθαρού δανεισμού / λειτουργικά κέρδη (EBITDA) σε επίπεδα ελαφρώς χαμηλότερα του 4, το οποίο εκτιμάται ότι θα επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα μέσα στην επόμενη διετία (το 2019 ο δείκτης ήταν στις 2,3 φορές). Το επενδυτικό πλάνο του ομίλου συνεχίζεται με το άνοιγμα 5 νέων μεσαίου και 10 μικρού μεγέθους ΙΚΕΑ σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο μέχρι και το 2024.

  Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του ομίλου Fourlis επεκτείνονται, εκτός από τα IKEA και Intersport, στη δημιουργία της Trade Estate ΑΕΕΑΠ, με την εισφορά των ακινήτων του ομίλου στην αρχή. Η τρέχουσα αξία της ΑΕΕΑΠ διαμορφώνεται στα 190 εκατ. ευρώ περίπου, με την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας (κλείσιμο 17 Μαρτίου) να αγγίζει τα 228 εκατ. ευρώ, μόλις 38 εκατ. ευρώ πάνω από την αξία της ΑΕΕΑΠ. 

  Ένα ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο, που μας δίνει όμως μια αίσθηση για το πώς εκτιμούν τον όμιλο οι επενδυτές, είναι η αύξηση των μετόχων στον όμιλο Fourlis μέσα στο "χρηματιστηριακό καταχείμωνο" του 2020! Τον Αύγουστο του 2018, που εισήχθη στον FTSE Large Cap και έχουμε τα πρώτα στοιχεία, είχε μόλις 2.573 μετόχους και δύο χρόνια αργότερα (Αύγουστος 2020) είχε σημειώσει μια αύξηση 5%, ήτοι 132 νέους μετόχους. Από εκείνο το σημείο και ύστερα, μέσα στην πανδημία και την αβεβαιότητα, ο ρυθμός αύξησης μετόχων αυξήθηκε σημαντικά, με αποτέλεσμα τον Ιανουάριο του 2021 να έχει 3.572, ήτοι αύξηση 32% μέσα σε 5 μήνες (τη δεύτερη καλύτερη επίδοση ανάμεσα στις μετοχές του FTSE Large Cap)! Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο αριθμός των μετόχων σημείωνε αύξηση παρά το γεγονός ότι η τιμή της μετοχής υποχωρούσε και ο κλάδος βρισκόταν μέσα σε μια δίνη, χωρίς να γνωρίζουμε πότε θα ξεφύγει λόγω των διαδοχικών lockdown. H απόδοση της μετοχής του ομίλου το 2020 ήταν -31%, ενώ για το 2021 +9,5%, έναντι -16% και +6,7% για τον FTSE Large Cap. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Fourlis αποτελεί τη μοναδική εισηγμένη εταιρεία που αντιπροσωπεύει το ΙΚΕΑ και στο οποίο μπορεί να επενδύσει κανείς σε ολόκληρη την Ευρώπη και ένα από τα ελάχιστα σε ολόκληρο τον κόσμο.

  πιν

   

  Καταλήγοντας, το Χρηματιστήριο είναι ένας προεξοφλητικός μηχανισμός νέων όπου η ειδησεογραφία ενσωματώνεται άμεσα στις τιμές, σύμφωνα με τη θεωρία των αποτελεσματικών αγορών. Έτσι, λοιπόν, η αγορά έχει ενσωματώσει το παρελθόν, το παρόν και εν μέρει το μέλλον. Αυτό που πρέπει να ξεδιαλύνουμε είναι πόσο από αυτό το μέλλον έχει ενσωματωθεί στην τρέχουσα κεφαλαιοποίηση και πόσο όχι. Η αποτίμηση του ομίλου για το 2020 αποτελεί παρελθόν, ωστόσο η αντιμετώπιση της κρίσης αναμένεται να αποτελέσει "σύμβουλο" για το μέλλον. Έτσι, μια θετική κερδοφορία θα ήταν επιτυχία για τον όμιλο, με τον πολλαπλασιαστή κερδών, ωστόσο, να μην έχει κανένα νόημα (>100) για το 2020. Για το 2021 οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 25 φορές τα κέρδη του ομίλου, ενώ, με βάση τον δείκτη EV/EBITDA, η εταιρεία διαπραγματεύεται 7 - 7,5 φορές τα λειτουργικά κέρδη του 2021. Όπως γίνεται κατανοητό, και το 2021 δεν αναμένεται να αποτελέσει μια κανονική χρονιά για το λιανεμπόριο, με το α’ τρίμηνο να είναι ήδη χαμένο και τη συνέχεια να παρουσιάζει φαινόμενα "άνοιξε-κλείσε"! Στα θετικά πρέπει να συμπεριληφθεί το γεγονός ότι το α’ τρίμηνο αποτελεί το μικρότερο σε συνεισφορά στον τζίρο του ομίλου, αφήνοντας, έτσι, ελπίδες για τη συνέχεια. Έτσι, για το 2022, ίσως η πρώτη χρονιά κανονικότητας για το λιανεμπόριο μετά το 2019, οι εκτιμήσεις για τον όμιλο Fourlis κάνουν λόγο για EV/EBITDA στις 6 - 6,5 φορές και P/E περί το 20, αποτελώντας ένα από τα ισχυρότερα και ελάχιστα turnaround stories στο Χ.Α.!

  πιν


  Eurobank: "Προσοχή: αυξημένη... ορατότητα!"

  Η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Eurobank έδωσε αυτό ακριβώς που αναζητούσε η επενδυτική κοινότητα: "Το μονοπάτι-δρόμο προς μια κανονική τράπεζα!". Δεν ήταν τόσο τα ικανοποιητικά και λίγο-πολύ αναμενόμενα αποτελέσματα, όσο η ορατότητα προς μια κανονικότητα ύστερα από 10 και πλέον χρόνια! Η διοίκηση της Eurobank αναφέρθηκε σε λέξεις που δεν υπήρχαν στο λεξιλόγιό τους όλα αυτά τα χρόνια: "Μέρισμα"! Θα μου πείτε σιγά το πράγμα, μετά τις απώλειες που έχουν σημειώσει οι τραπεζικοί τίτλοι όλα αυτά τα χρόνια. Σωστό, αλλά δεν είναι το μέρισμα αυτό καθαυτό ή το ύψος αυτού, αλλά ο συμβολισμός αυτής της λέξης για μια τράπεζα είναι μεγάλος. Ακόμα σημαντικότερο είναι το γεγονός ότι έρχεται λίγο μετά την ολοκλήρωση ενός έτους που μόνο κανονικό δεν μπορείς να το πεις. 

  πιν


  Η ολοκλήρωση κυρίως της τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων Cairo οδήγησε στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) κατά 7,3 δισ. ευρώ το 2020 έναντι του 2019, με τον αντίστοιχο δείκτη να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο μεταξύ των εγχώριων συστημικών τραπεζών, ήτοι 14%. Ταυτόχρονα, τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων ανήλθαν σε 865 εκατ. ευρώ το 2020, υπερβαίνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις για 840 εκατ. ευρώ. Η κάλυψη των NPEs από τις σωρευτικές προβλέψεις ενισχύθηκε κατά 660 μ.β. και ανήλθε σε 61,9% στο τέλος του 2020. Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 544 εκατ. ευρώ το 2020, έναντι 257 εκατ. ευρώ το 2019. Ωστόσο τα δημοσιευμένα καθαρά αποτελέσματα ήταν ζημιογόνα 1,213 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των ζημιών από τις συναλλαγές Cairo & FPS 1,334 δισ. ευρώ, της απομείωσης της υπεραξίας της Grivalia 160 εκατ. ευρώ, της διαγραφής αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης (DTA) 160 εκατ. ευρώ και του κόστους από το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου προσωπικού 97 εκατ. ευρώ. 

  Οι δείκτες CET1 και συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) διαμορφώθηκαν σε 13,9% και 16,3% στο τέλος του 2020, έναντι ελαχίστων εποπτικών ορίων για το 2021 6,2% και 11% αντιστοίχως. Ο δείκτης CET1, με την πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ, διαμορφώθηκε σε 12,0% το 2020.

  Η διοίκηση ανακοίνωσε ότι το 2021 προγραμματίζει να προχωρήσει σε νέα τιτλοποίηση NPEs συνολικού ύψους 3,3 δισ. ευρώ με την επωνυμία "Mexico", οδηγώντας τον δείκτη NPEs στο 9% και 6% στο τέλος του 2021 και 2022 αντίστοιχα. Το τελικό νούμερο παραμένει υψηλότερο από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο (3% περίπου), ωστόσο αυτό αποτελεί το πρώτο σκαλοπάτι για την επιστροφή στην κανονικότητα και τη διανομή μερίσματος στους μετόχους ύστερα από 10 και πλέον έτη. Οι εκτιμήσεις της διοίκησης για ενσώματη καθαρή θέση κάνουν λόγο για 1,4 ευρώ/μετοχή για το 2021 και 1,5 ευρώ/μετοχή για το 2022, διαμορφώνοντας έτσι τον δείκτη P/TBV σε 0,46 (2022), με την έκπτωση έναντι των ομοειδών ευρωπαϊκών τραπεζικών τίτλων να αγγίζει το 20%!

  Συρρίκνωση του χρηματοοικονομικού κόστους για τη ΔΕΗ

  Η ΔΕΗ προχώρησε στην πρώτη διεθνή προσφορά ομολογιών με ρήτρα αειφορίας ύψους 650 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 3,875% και λήξη το 2026. Τα έσοδα από την προσφορά θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού, για γενικούς εταιρικούς σκοπούς και για την πληρωμή των δαπανών και εξόδων της προσφοράς. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνολική προσφορά από τους επενδυτές άγγιξε τα 3 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα η εταιρεία να αυξήσει το ποσό που είχε προγραμματίσει να αντλήσει από 500 εκατ. ευρώ σε 650 εκατ. ευρώ. Το ομόλογο έχει εισαχθεί για διαπραγμάτευση στη Διεθνή Χρηματιστηριακή Αγορά (Global Exchange Market), με την τιμή του να έχει ήδη σκαρφαλώσει στο 102, αποδεικνύοντας το ενδιαφέρον των επενδυτών και την έλλειψη αποδόσεων στην αγορά.

  Μην ξεχνάμε ότι ο δανεισμός της ΔΕΗ αποτελεί μία από τις ανησυχίες των επενδυτών, καθώς το 2019 ο δείκτης καθαρός δανεισμός (δανεισμός μείον διαθέσιμα) / EBITDA άγγιζε τις 11 φορές, ενώ το 2020 οι εκτιμήσεις της διοίκησης κάνουν λόγο για 3,7 φορές. Η βελτίωση οφείλεται κυρίως στον παρονομαστή, όπου βελτιώθηκε σημαντικά η λειτουργική της κερδοφορία, αλλά και στη συρρίκνωση των δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο της ΔΕΗ, ο δανεισμός της εταιρείας αναμένεται να συρρικνωθεί το 2021 τουλάχιστον κατά 600 εκατ. ευρώ, βελτιώνοντας περαιτέρω τους δανειακούς δείκτες της αλλά ταυτόχρονα και τα χρηματοοικονομικά κόστη.

  Ατζέντα (23/3 - 28/3)

  H  εβδομάδα έχει τέσσερις χρηματιστηριακές ημέρες, καθώς την Πέμπτη εορτάζεται η 25η Μαρτίου, με το Χ.Α. να παραμένει κλειστό. Την Τρίτη οι Τιτάν, Fourlis και Alpha Bank (μετά το κλείσιμο της αγοράς – 17.50 ενημέρωση των αναλυτών) αναμένεται να ανακοινώσουν τα οικονομικά αποτελέσματα 2020, ενώ την επόμενη ημέρα θα πραγματοποιηθεί η ενημέρωση των αναλυτών για τη Fourlis. Την ίδια ημέρα έχει ορίσει η Autohellas την ετήσια ενημέρωση των αναλυτών. Την Τετάρτη έχουν προγραμματίσει έκτακτη γ.σ. οι Medicon και Quality and Reliability. Την Παρασκευή έχουν συγκαλέσει έκτακτη γ.σ. οι ΑΔΜΗΕ και AVE, με κύριο θέμα για την πρώτη την εκλογή νέου δ.σ. ενώ για τη δεύτερη την έγκριση του σχεδίου σύμβασης διάσπασης με απόσχιση του κλάδου εκμετάλλευσης ψυχαγωγικών πάρκων και λούνα-παρκ.

  Στο εξωτερικό σήμερα Τρίτη οι πωλήσεων νέων κατοικιών για τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ αναμένεται να δουν το φως της δημοσιότητας. Την Τετάρτη ανακοινώνεται ο βιομηχανικός δείκτης PMI για τον Μάρτιο στη Γερμανία, ενώ το απόγευμα στις ΗΠΑ ανακοινώνονται οι πωλήσεις διαρκών αγαθών για τον μήνα Φεβρουάριο. Την Πέμπτη ανακοινώνονται τα αναθεωρημένα στοιχεία για το ΑΕΠ δ’ τριμήνου 2020 των ΗΠΑ. Την Παρασκευή ανακοινώνεται στη Γερμανία από το ινστιτούτο IFO ο ομώνυμος δείκτης επιχειρηματικού κλίματος για τον Μάρτιο, ενώ το απόγευμα ανακοινώνεται ο δείκτης του Πανεπιστημίου του Michigan για τις πληθωριστικές και καταναλωτικές προσδοκίες με βάση τα στοιχεία του Μαρτίου. 

  ** Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς, BETA Χρηματιστηριακή

  *** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ