Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 15-Μαρ-2021 00:28

  Η χρυσή επιταγή, το "sold out" και ο από μηχανής θεός

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου 

  Μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές για να επιτευχθεί το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής με την ανταλλαγή της "χρυσής" επιταγής για το γιγάντιο project των 8 δισ. ευρώ της αξιοποίησης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού μεταξύ της Lamda Development (ΛΑΜΔΑ) και του ελληνικού Δημοσίου. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, θέμα ημερών είναι και η διανομή της έκτασης που σχετίζεται με την ιδιοκτησιακή ωρίμανση του ακινήτου. Πέραν τούτου, είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό το μέχρι τώρα ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για την απόκτηση κατοικιών μέσα στο υπό ανάπτυξη project του Ελληνικού, με το πλάνο σε ορισμένες θέσεις και  οικισμούς να έχει ήδη χτυπήσει "sold out". Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό, καθώς φαίνεται ότι ο όμιλος της Lamda Development πέφτει από πολύ νωρίς μέσα στις  προκαταρκτικές εκτιμήσεις που ήθελαν τη συνολική αξία που θα δημιουργηθεί από τις επενδύσεις των πρώτων ετών να προέλθει κατά 43% από τις πωλήσεις κατοικιών. Στο κόκκινο χτυπάει και το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών και παικτών  που κινούνται στον χώρο της λιανικής, της εστίασης και των επιχειρήσεων διασκέδασης και αναψυχής για την παρουσία τους στο σχεδιαζόμενο εμπορικό κέντρο, που θα υπερβαίνει σε μέγεθος το The Mall Athens στο Μαρούσι. 

  Διαγραμματικά, τώρα, η μετοχή φαίνεται, με την έλευσή της στην περιοχή των 7 ευρώ, να πραγματοποιεί ανοδικό πέρασμα πάνω από τον κεντρικό άξονα του ανοδικού Pitchfork σχηματισμού του περασμένου Μαρτίου. Η κίνηση αυτή, αν επιβεβαιωθεί, θα ανοίξει τον διαγραμματικό δρόμο για την άμεση προσέγγιση της οριζόντιας αντίστασης στα 7,50 ευρώ. Από εκεί και πάνω, εάν θέλει φυσικά η μετοχή να διέπεται από τον προαναφερόμενο σχηματισμό, θα πρέπει να αναμένουμε μια σχετικά εύκολη ανάβαση προς τα 7,95 με 8 ευρώ, μιας που στο μεσοδιάστημα δεν υπάρχει κάποιο δύστροπο σημείο, ενώ η πιο ισχυρή αντίσταση εντοπίζεται από τις αρχές του 2020 στα 8,85 ευρώ.

  πιν

   

  Δεν βάστηξε και πολύ η επιστροφή της μετοχής του ομίλου Mytilineos (ΜΥΤΙΛ) κάτω από τα 13 ευρώ, καθώς έπειτα από 12 μέρες ξαναπέρασε τα διαγραμματικά σύνορα, έχοντας όμως πραγματοποιήσει  στο μεσοδιάστημα όγκο συναλλαγών άνω των 2,5 εκατ. τεμαχίων. Χαρακτηριστική της δυναμικότητας που διαθέτει η μετοχή είναι η άρνησή της στην εν εξελίξει κίνηση να ακουμπήσει τον ανοδικό στροφέα "Q", που κατευθύνει τη μετοχή από το πρώτο τρίμηνο του 2020, οπότε και λάμβανε τιμές πέριξ των 5 ευρώ. Η δε γωνία της υπάρχουσας ανοδικής κλίσης, όσο προχωράει η κίνηση προς τα άνω, όλο και μεγαλώνει, δίνοντας έτσι τη διαγραμματική ένδειξη μιας επερχόμενης έντονης ανοδικής καταστρατήγησης της περιοχής αντίστασης των 13,50 ευρώ, βάζοντας έτσι ως επόμενο στόχο το κοντινό σαθρό σημείο των 14 ευρώ και το ισχυρό των 15 ευρώ. Ο όμιλος, πάντως, έχει αρχίσει να δηλώνει όλο και πιο βροντερό "παρών" στην ανάπτυξη του κατασκευαστικού βραχίονα, με πιο ενδεικτική τη συμμετοχή του μέσω της κοινοπραξίας  Vinci Highways S.A.S - Vinci Concesiones S.A.S - Μυτιληναίος  στις δεσμευτικές προσφορές για τον διαγωνισμό παραχώρησης του νέου έργου της Εγνατίας Οδού, το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να αγγίξει τα 1,5 δισ. ευρώ.

  πιν


  Στην ίδια κοινοπραξία για τον διαγωνισμό του έργου της Εγνατίας Οδού εισχώρησε τελευταία και ο όμιλος Άβαξ, ο οποίος το τελευταίο χρονικό διάστημα παρουσιάζεται αρκετά δραστήριος και δυναμικός. Ναι μεν, εάν όντως τελεσφορήσει το έργο υπέρ της εν λόγω σύμπραξης, θα έχει το μικρότερο ποσοστό, αλλά δεν παύει να αποτελεί ακόμα ένα σημαντικό ανεκτέλεστο έσοδο. Ιδιαίτερα δυναμικό εμφανίζεται στους τελευταίους μήνες και το διάγραμμά του, με την τιμή της μετοχής να έχει περάσει για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν 4.700 μέρες πάνω από τον απλό κινητό μέσο όρο των 70 μηνών, στην περιοχή των 0,57 ευρώ. Τώρα η τιμή της μετοχής συλλαμβάνεται να βολιδοσκοπεί την αντίσταση των 0,70 ευρώ. Πιθανή ανοδική διάσπαση του εν λόγω σημείου θα δώσει χώρο για την προσέγγιση των 0,80 ευρώ, ενώ βάσει του Pitchfork σχηματισμού το επόμενο σημαντικό σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ αγοραστών και πωλητών θα είναι η περιοχή του 1 ευρώ.

  πιν

   

  Έπειτα από 32 συνεδριάσεις που η τιμή της μετοχής του Ελλάκτωρ διαπραγματευόταν κάτω από ορόσημο αντίστασης των 1,55 με 1,50 ευρώ, προέκυψε αγοραστικό ενδιαφέρον, σπρώχνοντας εκ νέου την τιμή της μετοχής προς τα 1,60 ευρώ. Από εδώ και πάνω, όμως, τα διαγραμματικά δρώμενα δυσκολεύουν, καθώς η περιοχή που εκτείνεται από τα 1,60 έως τα 1,77 ευρώ έχει αποδειχθεί πολλάκις ως ένα ιδιότυπο ναρκοπέδιο για τους αγοραστές που θα επιχειρήσουν να εισέλθουν σε αυτή. Για να αλλάξει κάτι ριζικά ως προς τη συμπεριφορά της στο ταμπλό, θα πρέπει η μετοχή να διασπάσει με ισχυρό όγκο συναλλαγών τη ζώνη των 1,77 με 1,80 ευρώ. Μόνο έτσι θα μπορέσουν οι αγοραστές να βάλουν πόδι άνευ φόβου στη διεκδίκηση του επιπέδου ανάτασης των 2 ευρώ. Παραδόξως, ως από μηχανής θεός στην ανοδική κίνηση της μετοχής μπορεί να παρουσιαστεί η... ΓΕΚ Τέρνα. 

  πιν

   

   * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets. 

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ