Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Μαρ-2021 00:05

  Σπίθα σε μπαρουταποθήκη

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Πολλές μετοχές σταδιακά αρχίζουν και δείχνουν ισχυρές ανοδικές διαγραμματικές ενδείξεις "ανάφλεξης" με τις περισσότερες από αυτές να στοιχειοθετούν και έντονη ανοδική συνέχεια, που μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα διακύμανσης. Μάλιστα ορισμένες από αυτές πραγματοποιούν ανοδικό πέρασμα από περιοχές που είχαν να τις δούνε για πολλούς μήνες. Τεχνικά ο χώρος θυμίζει μπαρουταποθήκη.  Μια  σπίθα και θα προκαλούσε μια τέτοια εξελισσόμενη ανοδική ορμή που είναι πολύ πιθανό να "λαμπαδιάσει" το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

  Μερικά ίσως από τα πλέον χαρακτηριστικά διαγράμματα είναι τα ακόλουθα:

  Του ομίλου της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, όπου έχει περάσει στην αντεπίθεση κατακτώντας τη μια διαγραμματική αντίσταση μετά την άλλη. Και πώς άλλωστε να μην το πράξει αφού έχει μπροστά της μια πληθώρα αναπτυξιακών έργων έως το 2023 με το ανεκτέλεστό της των 1,5 δισ. ευρώ που βρίσκεται σήμερα, να αυξάνεται σημαντικά στους επόμενους μήνες τόσο με υπογραφές νέων δυναμικών έργων όσο και από το  IRC (Integrated Resort Casino) του Ελληνικού. Σύμφωνα δε με ανάλυση της  ΑΧΙΑ Ventures αναμένεται να επέλθει στη ΓΕΚΤΕΡΝΑ μια αύξηση του EBITDA κατά 15,9% ετησίως για την περίοδο που μεσολαβεί έως το 2023 λόγω της αυξημένης συνεισφοράς των ΑΠΕ και της έντονης κατασκευαστικής δραστηριότητας.  Το μηνιαίο διάγραμμα της ΓΕΚΤΕΡΝΑ είναι όλα τα λεφτά, καθώς φαίνεται να έχει περάσει πάνω από το επίπεδο αντίστασης των 9 ευρώ, ανοίγοντας έτσι το μονοπάτι για τα 10 ευρώ. Να σημειωθεί ότι το επίπεδο αυτό είχε να το πατήσει η μετοχή από το καλοκαίρι του 2008. Ο μακροπρόθεσμος στόχος της τιμής της μετοχής  παραμένει, όπως έχουμε τονίσει σε προηγούμενες αναλύσεις,  η περιοχή, που δίνει το ύψος του διασπασμένου ανάποδου σχηματισμού Head and Shoulders στα 14,50 ευρώ. Βοηθός της μακροπρόθεσμης ανοδικής πορείας της μετοχής είναι ο γιγάντιος ανοδικός στροφέας "Q”, που διέπει τη μετοχή από τα 2012 όταν η τιμή της βρισκόταν στα 0,50 ευρώ (!)

  pin

   

  Της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ), που με την αποτύπωση του κλεισίματος της περασμένης εβδομάδας πάνω από την πολύ κρίσιμη περιοχή των 2,30 ευρώ έκλεισε πίσω της την πόρτα σε μια καμπύλη ανάσχεσης  370 ημερών, έχοντας  ως πυθμένα τα 0,815 ευρώ.  Εάν τώρα στις επόμενες μέρες η κατάκτηση της περιοχής των 2,30 με 2,20 ευρώ συνοδευτεί και με έναν σημαντικά αυξημένο όγκο συναλλαγών τότε θα δημιουργηθεί ένα σθεναρό "πάτημα" ανοίγοντας  διαγραμματικά το δρόμο για το ανοδικό γέμισμα του χάσματος, που είχε δημιουργήσει στα μέσα του Φλεβάρη του 2020 ανάμεσα στα 2,60 με 2,50 ευρώ.

  pin

   

  Της μετοχής του ομίλου Φουρλή (ΦΡΛΚ), όπου παρά την παγκόσμια υγειονομική κρίση έχει αποδειχθεί γερό σκαρί, κρατώντας δυνάμεις για ένα δυνατό ντεμαράζ  μετά το πρώτο τρίμηνο του 2021. Εδώ διαγραμματικά η μετοχή αφού πρώτα "μάζεψε"  για τουλάχιστον τέσσερις μήνες τις όποιες ρευστοποιήσεις βγήκαν πάνω από το ορμητήριο των αγοραστών στα 3,80 ευρώ δείχνει έτοιμη να δραπετεύσει μετά από 175 μέρες  πάνω από τη τοξοειδή αντίσταση "Z”, που εντοπίζεται να περνά από την περιοχή των  4,20 με 4,25 ευρώ. Η επιβεβαιωμένη διάτρηση της διαγραμματικής αυτής "σκεπής" θα ελευθερώσει αρκετό ανοδικό χώρο για το επίπεδο των 4,65 με 5 ευρώ, όπου και θα καθοριστεί η μετέπειτα πορεία.

  pin

   

  Κλείνουμε με τη μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ (ΕΛΧΑ), όπου πάει να συμπληρώσει επτά κατά σειρά ανοδικούς μήνες, ξεκινώντας από τα 1,20 ευρώ. Εδώ το διαγραμματικό "στοίχημα" είναι εάν η μετοχή πάει να σχηματίσει την τρίτη κορυφή πάνω στη μακροχρόνια αντίσταση των 2,10 ή πάει για να τη σπάσει ανοδικά και τότε... μη την είδατε, μη την απαντήσετε. Τεχνικά πάνω από τα 2,10 ευρώ, αν εξαιρέσουμε τη φρου φρου αντίσταση των 2,48 ευρώ, η επόμενη ισχυρή αντίσταση εντοπίζεται στα 3,10 ευρώ του 2008 ή στο +50% από τα τωρινά επίπεδα τιμών.  Και σε αυτό το διάγραμμα έχει βάλει το χεράκι του ένας πολύ έντονος ανοδικός στροφέας, ο "S” που όπως φαίνεται όλο και γίνεται πιο επιθετικός ανεβάζοντας τη γωνία κλίσης και ώθησης της τιμής της μετοχής. 

  pin

   

   * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ