Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Μαρ-2021 00:05

  Η μεταλλομανία, η Σοφοκλέους και ο πρώτος market maker

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου 

  Μιας που σχεδόν πάντα με γοήτευαν η ιστορία και οι αριθμοί, θα κάνω μια στάση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, που φέτος γιορτάζει, σβήνοντας 145 κεράκια μιας γιγάντιας και οικονομικά πολυδαίδαλης αναπτυξιακής ζωής. Η επίσημη ιστορία του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών ξεκινά στις 30 Σεπτεμβρίου του 1876, όταν επί κυβέρνησης του Αλεξάνδρου Κουμουνδούρου δόθηκε η έγκριση για τη σύστασή του. Ανεπίσημα, όμως, ο θεσμός άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά πάνω από το ιστορικό καφενείο "Η Ωραία Ελλάς", στη διασταύρωση των οδών Ερμού και Αιόλου.

  Εκεί όπου συναντιόνταν οι τότε επιφανείς επαγγελματίες και έδρευε από το 1870 η Λέσχη Εμπόρων των Αθηνών. Στον χώρο αυτό κάθε απόγευμα διεξάγονταν αγοραπωλησίες επί των ομολογιών των εθνικών δανείων που εκδίδονταν εκείνη την εποχή. Με την πάροδο, όμως, του χρόνου η Λέσχη μετατράπηκε από εντευκτήριο μιας "φτασμένης" επαγγελματικής τάξης σε "Μετοχοπρατήριον" και τον Μάιο του 1873 σε "Χρηματιστήριο". Στην αρχή, φυσικά, τίποτα δεν θύμιζε τη γνωστή "διεγερτική" χρηματιστηριακή ατμόσφαιρα. Όλα κυλούσαν με αργούς ρυθμούς, ώσπου κάπου προς τα τέλη τις τριετίας 1870-1873 η μεταλλουργική εταιρεία Λαυρίου έκανε τη ζημιά κυκλοφορώντας 100.000 μετοχές της. Αυτό ήταν, ξύπνησε τα αίματα των τότε επενδυτών, προκαλώντας έναν αυξητικό κερδοσκοπικό παροξυσμό τέτοιο που να μην πέφτει καρφίτσα στον χώρο της Λέσχης στο καφενείο, ακόμα και στους τριγύρω δρόμους. Το πλήθος κερδοσκοπούσε και η ατμόσφαιρα γύρω από το "Χρηματιστήριο" άρχιζε να μυρίζει μπαρούτι. Εκτός από την εταιρεία Λαυρίου, "διαπραγματεύονταν" και οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, της Εταιρείας της Εθνικής Ατμοπλοΐας της Ελλάδας, των ασφαλιστικών εταιρειών Φοίνιξ και Άγκυρα και της Ανωνύμου Εταιρίας Αεριόφωτος Αθηνών. Η μετοχή της Εθνικής, πάντως, δεν σήκωνε και πολλά-πολλά, καθώς αποτελούσε την ασφαλέστερη επένδυση και δεν ενδεικνυόταν και τόσο για κερδοσκοπικές κινήσεις, μιας που εκεί τοποθετούνταν τα ευαγή ιδρύματα, μετατρέποντας σε μετοχές ένα σημαντικό μέρος από τα διαθέσιμά τους. Κάπου εκεί ίσως να δημιουργήθηκε και ο πρώτος market maker που υπήρξε στη μετοχή της Εθνικής. Με την πάροδο του 1873, η σημαντική άνθηση που προκλήθηκε στον κλάδο των μεταλλευτικών εταιρειών δημιούργησε την πρώτη χρηματιστηριακή μανία, τη μεταλλομανία. Η ίδρυση πολλών μεταλλευτικών εταιρειών έφερε στο κατώφλι του "Χρηματιστηρίου" αρκετές από αυτές, συμπληρώνοντας την ήδη υπάρχουσα της Ανωνύμου Εταιρείας των Μεταλλουργείων του Λαυρίου. Εταιρείες όπως η Κάρυστος, η Ελληνική Μεταλλευτική Εταιρεία, ο Λαυρεωτικός Όλυμπος, ο Νικίας και ο Περικλής. Η συναλλαγές εκτοξεύτηκαν. Μετά τη μεταλλομανία ήρθε και έδεσε η τραπεζομανία, κολλώντας, δίπλα στην Εθνική Τράπεζα, η Ναυτική Τράπεζα ο "Αρχάγγελος", η Γενική Πιστωτική Τράπεζα και η Τράπεζα Βιομηχανικής Πίστεως.

  Η πρώτη στέγη του επίσημου Χρηματιστηρίου βρισκόταν στον χώρο του Κεντρικού Ταχυδρομείου στο μέγαρο του Βασιλείου Μελά στην Αιόλου και Σοφοκλέους γωνία. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην οικία Αργυροπούλου, που βρισκόταν στη βορειοδυτική γωνία των οδών Αιόλου και Σοφοκλέους. Το 1885 εγκαταστάθηκε σε κτίριο επί της οδού Σοφοκλέους 11, αλλά ούτε και εκεί στέριωσε. Το 1891 το Χρηματιστήριο κατέβηκε στην οδό Πεσμαζόγλου 1, όπου όμως τον Νοέμβριο του 1934, μετά και την ευγενή προσφορά της Εθνικής Τράπεζας, καταλήγει στο "καινούργιο", Σοφοκλέους 10. Εκεί, στα χρωματιστά μάρμαρα και μωσαϊκά, με το κάγκελο των συναλλαγών και τον τεράστιο ξύλινο πίνακα με τα ταμπελάκια των εταιρειών και των μετοχικών τιμών τους, γράφτηκαν για 73 χρόνια (1934-2007) ίσως τα μεγαλύτερα γεγονότα της σύγχρονης ελληνικής οικονομίας. Δυστυχώς, κατά πολλούς, τον Ιούλιο του 2007 το Χρηματιστήριο αποχαιρετά τη Σοφοκλέους ή καλύτερα η Σοφοκλέους αποχαιρετά το Χρηματιστήριο, μιας που ο 600 μέτρων δρόμος καθόριζε για δεκαετίες το περιβάλλον, την εμπορική και οικονομική κίνηση του κέντρου της πόλης, και πάει για πρώτη φορά σε ιδιόκτητο κτίριο επί της Λεωφόρου Αθηνών. Μπορεί ο νέος χώρος του Χρηματιστηρίου να είναι μοντέρνος και επιβλητικός, αλλά σύμφωνα με αρκετούς παράγοντες του χρηματιστηριακού γίγνεσθαι δεν παύει να δείχνει σαν εξόριστο μακριά από την καρδιά της Αθήνας, όπου και μεγαλούργησε για 131 χρόνια, ενώ ιδιαίτερα αρνητικό ρόλο έπαιξε και η κατάργηση της αίθουσας συναλλαγών.

  Κλείνοντας την πολύ μικρή αυτή ιστορική  αναδρομή του μεγάλου αυτού αναπτυξιακού βραχίονα της ελληνικής οικονομίας, επανερχόμαστε στη διαγραμματική καθομιλουμένη εκτελώντας τεχνική ανάλυση πάνω στον δείκτη που δημιουργήθηκε την 4η Ιανουαρίου του 1988. Ο Γενικός Δείκτης, λοιπόν, εμφανίζεται στο ημερήσιο chart τιμών να έχει περάσει πάνω από τη ζώνη σαθρής αντίστασης των 800 με 786 μονάδων και να αρχίζει να βολιδοσκοπεί την περιοχή των 820 μονάδων. Επίπεδο που μέχρι τώρα (το άρθρο γραφόταν στο μέσο της συνεδρίασης της περασμένης Πέμπτης) παρουσιάζει μια δυσκολία διαπερατότητας και κατεύθυνσης προς τις 850 μονάδες. Ίσως τεχνικά να είναι κάπως αναμενόμενο, διότι το εν λόγω σημείο είναι διαγραμματικά αρκετά κομβικό, καθώς είναι ικανό να ανοίξει διάπλατα τον δρόμο για την περιοχή από όπου ξεκίνησε η υγειονομική κρίση πέρυσι τον Φλεβάρη, των 900 μονάδων. Απαιτητή προϋπόθεση για να  διατηρηθεί ζωντανό το ανοδικό σενάριο είναι η έντονη άρνηση του δείκτη να περάσει εκ νέου κάτω από τη ζώνη των 800 με 786 μονάδων.

  πιν

  Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE Large Cap, που δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1997 αρχικά με 20 εταιρείες, ενώ τώρα έχει 25, παρουσιάζεται στο ημερήσιο διάγραμμα να τα έχει βρει λίγο σκούρα με το επίπεδο αντίστασης των 2.000 με 1.975 μονάδων. Και εδώ η πρώτη αυτή αίσθηση διαγραμματικής δυσπραγίας κρίνεται ως φυσιολογική, καθώς η ανοδική καταστρατήγηση των 2.000 μονάδων χρειάζεται μεγαλύτερες δυνάμεις και ισχυρό καταλύτη νέων, μιας που το επόμενο επίπεδο σοβαρής αντίστασης εντοπίζεται 165 μονάδες υψηλότερα ή στις 2.165 μονάδες, απόσταση που ισοδυναμεί με μια διόλου ευκαταφρόνητη άνοδο της τάξης του 8,25%. Το πεδίο των 1.900 μονάδων θα πρέπει να λειτουργεί ως βάση των αγοραστών και σημείο αναχαίτισης των πωλητών.

  πιν

   

   * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets. 

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ