Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 02-Μαρ-2021 00:05

  Μάρτιος ο χειρότερος διαχρονικά, ΜΟΗ & ΕΕΕ ξεχωρίζουν

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημοσθένη Τρίγγα 

  Ο Μάρτιος αποτελεί τον χειρότερο μήνα για το Χ.Α. με τη μέση μηνιαία απόδοση των τελευταίων 20 ετών να διαμορφώνεται στο -2,60%. Ωστόσο, η συνέχεια γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα καθώς ο Απρίλιος αποτελεί τον καλύτερο μήνα του έτους με 4,25% μέση μηνιαία απόδοση. Όμως ποιες μετοχές έχουν την καλύτερη και ποιες τη χειρότερη απόδοση τον μήνα Μάρτιο την τελευταία 20ετία;

  Η στατιστική επιβεβαιώθηκε τον περυσινό Μάρτιο με τον Γενικό Δείκτη Τιμών να καταγράφει απώλειες 22,5%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη υποχώρηση των τελευταίων 20 ετών για τον συγκεκριμένο μήνα. Η δεύτερη χειρότερη επίδοση για τον μήνα Μάρτιο είχε σημειωθεί το 2013 όπου ο ΓΔΤ είχε καταγράψει απώλειες 13,8%. Ωστόσο, αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο είναι πως τέλειωσε η χρονιά μετά τις απώλειες του Μαρτίου. Έτσι τα 11 στα 20 έτη, ήτοι το 55%, έκλεισαν με κέρδη, ενώ μόλις το 45% κατέγραψε απώλειες. Η ένδειξη που δίνει το κλείσιμο του έτους δεν μας δίνει ένα σαφές προβάδισμα, ωστόσο κρατάμε τουλάχιστον το θετικό πρόσημο. 

  Ταυτόχρονα, μόλις 7 στους 20 Μαρτίους και Ιουνίους έκλεισαν με θετική απόδοση για τον ΓΔΤ του Χ.Α. Το ποσοστό, δηλαδή, των ετών όπου ο Μάρτιος και ο Ιούνιος ήταν αρνητικοί αγγίζει το 65% ενώ μόλις το υπόλοιπο 35% έκλεισαν με θετικό πρόσημο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη δεύτερη χειρότερη επίδοση την έχει ο Δεκέμβριος και ο Φεβρουάριος με 50%, δηλαδή 10 έτη έκλεισαν με θετικό πρόσημο τους δύο αυτούς μήνες και τα άλλα 10 βρέθηκαν να κατέγραψαν απώλειες. Ωστόσο, ο Μάρτιος δεν κατέχει το ρεκόρ των μεγαλύτερων μηνιαίων απωλειών καθώς έρχεται μόλις τέταρτος. Δηλαδή Οκτώβριος, Μάιος και Αύγουστος παίρνουν τα τρία μετάλλια με τις χειρότερες αποδόσεις τα τελευταία 20 έτη με -27,9%, -24,9% και -23,9% αντίστοιχα ενώ στη συνέχεια είναι ο Μάρτιος με -22,50%.

  Αυτό ίσως που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι πως κινήθηκαν οι μετοχές του FTSE Large Cap σε αυτήν την εικοσαετία το μήνα Μάρτιο. Τα στοιχεία ξεκινούν από τον Ιανουάριο του 2002 καθώς κάποιες εταιρείες εισήχθησαν στο ΧΑ μέσα στο 2001. Επίσης σημειώνεται ότι κάποιες άλλες εισήχθησαν μεταγενέστερα με αποτέλεσμα να έχουν γίνει οι απαραίτητες κανονικοποιήσεις ώστε τα στοιχεία να παρουσιάζουν ομοιομορφία. Για τον ΑΔΜΗΕ και τις τράπεζες δεν εμφανίζουμε τα αποτελέσματα καθώς όλοι γνωρίζουμε τι συνέβη την περασμένη δεκαετία στις τράπεζες ενώ ο ΑΔΜΗΕ έχει μόλις τρεισήμισι  χρόνια τιμές.

  Έτσι, οι μετοχές με τους περισσότερους Μαρτίους που έκλεισαν με θετικό πρόσημο είναι οι Motor Oil και Coca Cola HBC με 12 Μαρτίους θετικούς (63%) και μόλις 7 αρνητικούς (37%). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος όλων των μηνών προσφέρει ένα ακόμη στατιστικό στοιχείο. Ειδικότερα, οι μετοχές των Τιτάν και Ελληνικών Χρηματιστηρίων αποτελούν τις δύο εταιρίες που διαθέτουν τους περισσότερους μήνες με θετική απόδοση καθώς το 55% των όλων μηνών οι μετοχές τους έχουν σημειώσει θετική απόδοση και το υπόλοιπο 45% αρνητικές αποδόσεις. Ωστόσο η διαφορά που έχουν από το μέσο όρο μας δείχνει ότι υπάρχει μία εποχικότητα στις εταιρίες που έχουν περισσότερους Μαρτίους με θετική απόδοση έναντι των υπολοίπων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μετοχή των ΕΧΑΕ όπου ενώ η μετοχή βρίσκεται στην πρώτη θέση από πλευράς θετικών μηνών (συνολικά) ωστόσο στην κατάταξη των Μαρτίων καταλαμβάνει μόλις την όγδοη θέση.

  Καταλήγοντας, η στατιστική πολλές φορές μπορεί να χαρακτηρισθεί σύμμαχος του επενδυτή όταν λαμβάνει τις απαραίτητες προφυλάξεις. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να επενδύουμε έχοντας ως μοναδική παράμετρο στατιστικές μεθόδους. Ο λόγος είναι πολύ απλός. Στη στατιστική υπάρχουν οι ακραίες τιμές που σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να καταστρέψουν ανεπανόρθωτα ένα χαρτοφυλάκιο όταν δεν τηρεί τις απαραίτητες δικλίδες ασφαλείας. Άρα, λοιπόν, με προσοχή τον Μάρτιο καθώς ενδέχεται να αποτελεί αγοραστική ευκαιρία αφού ο Απρίλιος αποτελεί τον πιο ισχυρό μήνα στο Χ.Α. με μέση μηνιαία απόδοση +4,27% έναντι +1,38% του δεύτερου (Ιούλιος) αφού 16 στις 20 φορές ο Απρίλιος έχει κλείσει με θετικό πρόσημο! 

  πιν

   

  πιν

  πιν

   

  Το 2020 υπήρξε έτος εξαγορών, το 2021 αποτελεσματικής απορρόφησης/ενσωμάτωσης των εξαγορών

  Η Epsilon Net ανακοίνωσε οικονομικά αποτελέσματα για το 12μηνο του 2020, με τα λειτουργικά κέρδη να ενισχύονται κατά 57,6% σε σχέση με το 2019, ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 3,28 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 133%! Το λειτουργικό περιθώριο ενισχύθηκε κατά 555 μονάδες βάσης καθώς διαμορφώθηκε στο 23,7% έναντι 18,16% πέρυσι. Ταυτόχρονα το καθαρό περιθώριο κέρδους ενισχύθηκε περαιτέρω στο 15,1% έναντι 7,8% το 2019 ήτοι μεγέθυνση κατά 728 μ.β. Στα θετικά, πρέπει να συμπεριληφθεί, ο καθαρός δανεισμός (δάνεια-ταμείο) της εταιρείας όπου ανέρχεται σε -3,18 εκατ. ευρώ καθαρά μετρητά. Σαφώς, ο ισολογισμός της εταιρείας ενισχύθηκε από την ΑΜΚ πέρυσι το καλοκαίρι κατά 5 εκατ. ευρώ περίπου ωστόσο η εταιρεία προέβη σε εξαγορές που θα εμφανιστούν σε πλήρη ανάπτυξη στον ισολογισμό του 2021. Πιο συγκεκριμένα, η συμμετοχή της Data Communication αφορά μόνο τους τελευταίους 2 μήνες του έτους (ολοκλήρωση εξαγοράς τέλη Οκτωβρίου 2020) ενώ η Singularlogic δεν συμμετέχει καθόλου στα αποτελέσματα του 2020 καθώς η εξαγορά της ολοκληρώθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2021. Υπενθυμίζεται ότι για την Data Communication η εταιρεία πλήρωσε 6,3 εκατ. ευρώ ενώ το μερίδιο που της αντιστοιχεί στη Singularlogic (50% Epsilon Net & 50% Space Hellas) ανέρχεται στα 8 εκατ. ευρώ περίπου (συνολική εξαγορά 18,05 εκατ. ευρώ μείον 2 εκατ. ευρώ ταμείο). Η διοίκηση ανέφερε ότι θα προβεί στη διανομή μερίσματος και για τη χρήση 2020, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στο ύψος του. Το μέρισμα της περυσινής χρήσης ανήλθε σε 0,026022 ευρώ/μετοχή (ημερομηνία αποκοπής 12/10/2020) διαμορφώνοντας τη μερισματική απόδοση σε 1%. Τέλος, σε ότι αφορά την αποτίμηση της εταιρείας (EV/EBITDA 11,1 & P/E 18,3) οι δείκτες μπορεί να μη δείχνουν την απόλυτη ευκαιρία αν τους δούμε στατικά, ωστόσο οι εξαγορές εφόσον ενσωματωθούν αποτελεσματικά στον ισολογισμό του Ομίλου η αποτίμηση αναμένεται να αλλάξει ριζικά.

  πιν

   

  Εισαγωγή των ΔΕΗ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο FTSE Russell μεσαίας κεφαλαιοποίησης

  Στις 19 Φεβρουαρίου αργά το βράδυ ο οίκος FTSE Russell ανακοίνωσε την εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών του. Στον δείκτη όπου αναφέρεται η μεγάλη κεφαλαιοποίηση δεν είχαμε καμία εισαγωγή/διαγραφή όπως ήταν αναμενόμενο. Ωστόσο, θετική έκπληξη αποτέλεσε το γεγονός ότι η ΔΕΗ και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή εισήχθησαν στους δείκτες όπου αναφέρονται οι μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Από την άλλη πλευρά, η Autohellas δεν κατάφερε να παραμείνει στους δείκτες καθώς δεν τηρούσε το όριο που έθεσε ο οίκος FTSE Russell για την κεφαλαιοποίηση με αποτέλεσμα τη διαγραφή της. Οι παραπάνω αλλαγές θα καταστούν οριστικές μετά το κλείσιμο της 5ης Μαρτίου. Ωστόσο, δεν συνηθίζονται αλλαγές παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Μετά την οριστικοποίηση των αλλαγών η αναθεώρηση θα εφαρμοστεί την 22α Μαρτίου 2021.

  Η "πανδημία" συρρίκνωσε τα αποτελέσματα αλλά και το μέρισμα του ΟΛΠ

  Ο κύκλος εργασιών του ΟΛΠ συρρικνώθηκε 10,9% κυρίως λόγω της σημαντικής μείωσης των εσόδων λόγω της πανδημίας στον τομέα κρουαζιέρας και ακτοπλοΐας κατά 84% και 26% αντίστοιχα, καθώς επίσης και στον τομέα διακίνησης αυτοκίνητων κατά 20,3% διαμορφούμενος στα 132,9 εκατ. ευρώ. Τα συνολικά έξοδα μειώθηκαν κατά -8,8% το 2020 σε 93,7 εκατ. ευρώ έναντι 102,7 εκατ. ευρώ της χρήσης 2019, παρά το γεγονός ότι οι αμοιβές και τα έξοδα προσωπικού παρέμειναν αμετάβλητα στα 58 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 26,4 εκατ. ευρώ, συρρικνωμένα κατά 25% σε σχέση με το 2019. Τα ταμειακά διαθέσιμα ενισχύθηκαν κατά 4,7 εκατ. ευρώ καθώς ανήλθαν σε 111,4 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, ο τραπεζικός δανεισμός υποχώρησε κατά 6 εκατ. ευρώ λόγω εξόφλησης μέρους του μακροπροθέσμου δανεισμού. Ο δείκτης P/E με βάση τα κέρδη του 2020 ανέρχεται στις 18 φορές ενώ η τυχόν επαναφορά στα επίπεδα κερδοφορίας του 2019 ο δείκτης P/E θα προσεγγίσει τις 13,4 φορές. Το προτεινόμενο μέρισμα ανέρχεται σε 0,40 ευρώ ανά μετοχή (αφού εγκριθεί από τη Γ.Σ.) έναντι 0,5388 ευρώ/μετοχή πέρυσι, ήτοι συρρίκνωση 26%, διαμορφώνοντας τη μερισματική απόδοση σε 2,1%. Ως ημερομηνία αποκοπής έχει ορισθεί η 26η Ιουλίου 2021. 

  Ατζέντα (02/03 - 07/03)

  Αύριο Τετάρτη αναμένεται να ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα 12μήνου/δ’ τριμήνου 2020 η Autohellas. Την ίδια ημέρα η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοινώνει τα στατιστικά στοιχεία ασφαλιστικών επιχειρήσεων για το δ’ τρίμηνο 2020 καθώς και τα τραπεζικά επιτόκια καταθέσεων και δανείων για τον Ιανουάριο. Την Πέμπτη η Μυτιληναίος αναμένεται να ανακοινώσει την ετήσια οικονομική έκθεση για το 2020.

  Στο εξωτερικό σήμερα Τρίτη η ανεργία για τον μήνα Φεβρουάριο και ο δείκτης τιμών καταναλωτή για την Ευρωζώνη αποτελούν τις σημαντικότερες ανακοινώσεις της ημέρας. Την Τετάρτη ανακοινώνεται η μεταβολή στις θέσεις εργασίας του ιδιωτικού μη αγροτικού τομέα για τον μήνα Φεβρουάριο στις ΗΠΑ ο οποίος έρχεται δύο ημέρες νωρίτερα από τα επίσημα στοιχεία του αμερικανικού Δημοσίου για τη μισθοδοσία τού μη αγροτικού τομέα, ενώ το απόγευμα το ινστιτούτο ISM ανακοινώνει τον μη βιομηχανικό δείκτη PMI για τον ίδιο μήνα όπου μας δείχνει τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στον εν λόγω τομέα. Την Πέμπτη το απόγευμα ανακοινώνονται οι εργοστασιακές παραγγελίες στις ΗΠΑ για τον Φεβρουάριο. Την Παρασκευή το πρωί είναι η σειρά της Γερμανίας να ανακοινώσει τις εργοστασιακές παραγγελίες για τον μήνα Ιανουάριο, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας ανακοινώνεται ο δείκτης για τη μισθοδοσία του μη αγροτικού τομέα ταυτόχρονα με τον δείκτη ανεργίας στις ΗΠΑ για τον μήνα Ιανουάριο. Η απόκλιση από τις εκτιμήσεις της αγοράς για τη μισθοδοσία του μη αγροτικού τομέα προσδίδει έντονη μεταβλητότητα στις χρηματιστηριακές αγορές. 

  ** Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς, BETA Χρηματιστηριακή

  *** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ