Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 15-Φεβ-2021 00:05

  Οι αγαπημένες των διαγραμμάτων

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Ως πολυαγαπημένη διαγραμματικά μετοχή, και όχι μόνο, έχει αναδειχθεί σχεδόν από την πρώτη ημέρα εισαγωγής της στο Ελληνικό Χρηματιστήριο τον Ιούλιο του 1995 η τότε μεταλλουργική Μυτιληναίος Α.Ε. Οι ενδείξεις που αποτυπώνονταν από τότε στα ημερήσια, εβδομαδιαία ή ακόμα και μηνιαία διαγράμματα ήταν ιδιαίτερα καθοδηγητικές, με υψηλό ποσοστό εκπλήρωσης δίχως ιδιαίτερα αρνητικά ψεγάδια. Μάλιστα, για κάποιους πέρα από την τεχνική ανάλυση η κίνηση της μετοχής αποτελούσε και αποτελεί τη γενικότερη ένδειξη της αγοράς. Αλήθεια, πόσες φορές δεν έχω ακούσει τις λέξεις... ο Βαγγέλας τραβάει την αγορά ή ο Βαγγέλας ξέρει. Ο όμιλος, πλέον, Mytilineos έχει μπει για τα καλά σε τέτοια αναπτυξιακή τροχιά, που μπορεί να επιφέρει ισχυρή γιγάντωση στην επόμενη δεκαετία. Όσον αφορά τώρα τις μακροπρόθεσμες κατευθύνσεις της μετοχής, αυτές, αν τις κοιτάξουμε μέσω του μηνιαίου chart, παρουσιάζονται να έχουν ανοίξει διάλογο όχι μόνο με τον κοντινό στόχο των 13,50 ευρώ, αλλά και με τον πιο μακρινό των 17 ευρώ. Όντως οι καμπυλωτοί σχηματισμοί πάνω από τη γραμμή τάσης "Q", σε συνδυασμό με τον στροφέα αντίστασης "S" των τοπικών κορυφών στην τελευταία 12ετία, οδηγούν μετά τεχνικής βεβαιότητας μέσα στην εκτενή περιοχή που ρυθμίζουν τα 13,50 με 17 ευρώ. 

  πιν

   

  Με διαυγείς διαγραμματικές ενδείξεις κατεβαίνει και η μετοχή του ΟΠΑΠ, έχοντας έναν από τους υψηλότερους δείκτες επίτευξης των σχηματισμών ακόμα και στις πιο σκοτεινές στιγμές, όπως αυτές του περασμένου χρόνου υπό το βάρος της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης. Κάτω όμως και από εκείνες τις άσχημες συνθήκες οι διαγραμματικοί σχηματισμοί αναγεννιούνται, ξαναδίνοντας τις ενδείξεις που είχαν χάσει από απρόοπτες μεταβολές. Χαρακτηριστικός είναι ο μακροπρόθεσμος ανάποδος σχηματισμός Head and Shoulders του 2009, που, ενώ η τιμή της μετοχής τον είχε διασπάσει ανοδικά ανοίγοντας τον δρόμο για τα 13 ευρώ, η έναρξη του πανδημικού σοκ την επανάφερε κάτω από τη neckline. Όμως, επειδή διαγραμματικά στον ΟΠΑΠ ό,τι είναι γραφτό να γίνει θα γίνει έστω και με λίγη καθυστέρηση, η τιμή της μετοχής ξαναπέρασε πάνω από αυτήν στα 8,80 ευρώ, τοποθετώντας εκ νέου στο κάδρο του μακροπρόθεσμου τεχνικού στατιστικού στόχου τα 18,50 ευρώ. Ο ΟΠΑΠ, όπως τονίζει και η Eurobank Equities, με την κρυφή αξία που θα του προσδώσει ο φορολογικός χειρισμός έως το 2030, αποτελεί το πιο ελκυστικό play για τους επενδυτές.

  πιν

   

  Αγαπημένη μετοχή στις διαγραμματικές συμπεριφορές είναι και της Profile Software. Η μετοχή, που στις αρχές του 2016 άρχισε να εμφανίζει τα πρώτα σημάδια ύπαρξης του πιο ενδεδειγμένου για... σεμινάρια ανοδικού στροφέα, έχει προσφέρει μέχρι σήμερα μια εκρηκτική άνοδο της τάξης του +1.300%, αφήνοντας περιθώρια, προς το παρόν, έως και το 4ο στατιστικό επίπεδο ανόδου, στα 10 ευρώ. Μέχρι τώρα έχει πιάσει βάσει της θεωρίας το 1ο στα 3,25 ευρώ και το 2ο επίπεδο στα 5 ευρώ, ενώ το 3ο επίπεδο εντοπίζεται στα 7,50 ευρώ. Ο διεθνής τεχνολογικός όμιλος χρήζει ιδιαίτερης επενδυτικής προσοχής, καθώς έχει για την επόμενη τριετία ένα αρκετά φιλόδοξο σχέδιο έντονης αναπτυξιακής πορείας σε τεχνολογίες αιχμής στο χρηματοοικονομικό λογισμικό [τεχνητή νοημοσύνη (AI), μηχανική εκμάθηση (ML), ρομποτική αυτοματοποίηση(RPA)], με τη μεγαλύτερη όμως βαρύτητα να πέφτει στο γνωστό blockchain, όπου και αναμένεται να μεγαλουργήσει στα χρόνια που έρχονται μέσω της ευρείας διείσδυσης του Bitcoin και των κρυπτονομισμάτων. Ισχυρή αύξηση στην κερδοφορία αναμένεται για την επόμενη τριετία και από τις εν εξελίξει σημαντικές εξαγορές αλλά και από το Ταμείο Ανάπτυξης. Ήδη το πρώτο από τα πολλά βήματα έχει γίνει με την ανάθεση της ψηφιοποίησης των ελληνικών δικαστηρίων. Οι ενδείξεις αυτές έχουν τραβήξει τα βλέμματα δεκάδων ισχυρών, κυρίως ξένων, θεσμικών επενδυτών, που αυξάνουν σταδιακά τη συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο. Μάλιστα, σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς, έχουν πλέον ξεπεράσει το 26% επί του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου από εκεί που πριν από μία διετία βρισκόταν λίγο κάτω από το 8%.

  πιν

   

  Τέλος, από τις αγαπημένες μετοχές της διαγραμματικής ανάλυσης είναι και η ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Ο κατασκευαστικός όμιλος, που αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στην επόμενη πενταετία, έχει αποδώσει από τον τοπικό πυθμένα του 2016 το εντυπωσιακό ποσοστό του +770%. Είναι εκείνος ακριβώς ο τοπικός πυθμένας που αποτυπώνεται στο μηνιαίο διάγραμμα τιμών ως ο δεξιός ώμος στον σχηματισμό του ανάποδου Head and Shoulders. Ένα μακροπρόθεσμο pattern που, από τη στιγμή που είχε διασπάσει ανοδικά τη neckline στην περιοχή των 3 ευρώ, είχε θέσει ως τεχνικό στόχο τα 14,50 ευρώ. Η εν λόγω μετοχή έχει μέχρι τώρα ένα πολύ υψηλό ποσοστό στρατηγικής επίτευξης των τεχνικών διαγραμματικών σχηματισμών (κανάλια, γραμμές τάσης, flags, pitchforks, Gann box, Fibonacci) δίχως ιδιαίτερα ζημιογόνα ατοπήματα, ενώ η τασική της κίνησης σπανίως εμπεριέχει κίβδηλες ενδείξεις. Στην παρούσα φάση η τιμή της μετοχής έχει βρεθεί στο κατώφλι της πολύ σημαντικής περιοχής των 8 με 9 ευρώ, που, εάν διαπεραστεί με ισχυρό τζίρο συναλλαγών, μπορεί να χτίσει τον επόμενο μακροπρόθεσμο στόχο, που δεν είναι άλλος από αυτόν στα 14 με 14,50 ευρώ.

  πιν


   * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets. 

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ