Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Φεβ-2021 00:05

  Οι καλυτερότεροι

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Μέσα σε αυτόν τον στυφό αρνητισμό και την κουραστική χρηματιστηριακή μεμψιμοιρία υπάρχουν διαγραμματικοί σχηματισμοί εταιρικών αξιών που στην κυριολεξία τοποθετούν επενδυτικό φίμωτρο σε όσους αρέσκονται στον στείρο "μαύρο" διάλογο.  Μιλάμε για εκείνες τις εισηγμένες εταιρείες που με τη μέχρι τώρα εικόνα τους τεχνική και θεμελιώδη αποδεικνύουν ότι πολύ δύσκολα θα μπορούσαν πλέον να επηρεαστούν από την εναπομένουσα ουρά του γαϊδάρου της πανδημικής κρίσης ενώ ταυτόχρονα αποτελούν σε κάθε πισωγύρισμα της αγοράς έναν διακαή πόθο απόκτησης  για αρκετούς επενδυτές θεσμικούς και μη.

  Μερικές από αυτές είναι:

  Η βασίλισσα της πράσινης και κυκλικής ενέργειας ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (ΤΕΝΕΡΓΑ), όπου έχει να παρουσιάσει στην επόμενη διετία ένα εντυπωσιακό αναπτυξιακό έργο στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Χαρακτηριστική είναι η κατάθεση 25 αιτήσεων για  αιολικά αλλά και για φωτοβολταϊκά έργα, όπως τα μεγάλα πλωτά  φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος άνω των 100MW στις τεχνητές λίμνες Καστράκι, Πουρνάρι, Στράτος και των φωτοβολταϊκών ισχύος 517MW στα Φάρσαλα. Πρόσφατα μάλιστα  έπεσαν και οι υπογραφές για το  μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων με το  ύψος της  επένδυσης  να φτάνει τα  152 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 62,5 εκατ. ευρώ θα προέρχονται από επιδότηση των ΕΣΠΑ. Διαγραμματικά η μετοχή εντοπίζεται στις τελευταίες 200 συνεδριάσεις να διέπεται από το μακροπρόθεσμο κανάλι του περασμένου Απριλίου έχοντας ως αρχή τα 6,80 ευρώ και τέλος πιθανότατα τα 17,50 ευρώ. Από τις αρχές του έτους η αγοραστική δεινότητα εμφανίζεται κυρίως στην περιοχή στήριξης των 13,55 με 13,38 ευρώ.

  πιν

   

  Ο  όμιλος επιχειρήσεων Mytilineos (ΜΥΤΙΛ) παρά τις όποιες αντίξοες συνθήκες της παγκόσμιας πανδημικής κρίσης παρουσιάστηκε στα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα του 2020 να τηρεί την υπόσχεση διατήρησης των μεγεθών του 2019 κλείνοντας με καθαρά κέρδη 129 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2021 διατηρεί αναλλοίωτες τις ελπίδες αύξησης της συνολικής κερδοφορίας, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ε. Μυτιληναίος "οι επενδυτικές μηχανές δουλεύουν στο φουλ”. Την ίδια ώρα αναμένεται να κάνει επέλαση στις ΑΠΕ, φτάνοντας μέχρι το τέλος του 2021 να έχει ένα χαρτοφυλάκιο που θα προσεγγίζει τα 700MW. Τεχνικά στο ημερήσιο διάγραμμα της μετοχής κυριαρχεί ο ανοδικός στροφέας "W”, όπου φαίνεται να οδηγεί την τιμή προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο των 13,50 ευρώ. Σημείο ανοδικής έγερσης η απόδραση από την περιοχή αντίστασης των 12,64 ευρώ. Σημαντικό αγοραστικό πεδίο η περιοχή στήριξης των 11,40 με 11,20 ευρώ. Η τάση παρά την πλάγια κίνηση "χωνέματος" των τελευταίων 40 συνεδριάσεων παραμένει ισχυρά ανοδική.

  πιν

   

  Η ΔΕΗ, που αποτελεί ένα από τα λίγα ζωντανά σενάρια ολικής αναδιάρθρωσης, άναψε το "πράσινο" φως στη συνεργασία  της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με  τη RWE Renewables  με σκοπό την από κοινού συνεισφορά και υλοποίηση φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής εγκατεστημένης ισχύος έως 2 GW μέσω κοινού επενδυτικού οχήματος. Και η ΔΕΗ ετοιμάζει ένα ισχυρό αναπτυξιακό πλάνο πενταετίας  γύρω από τις ΑΠΕ. Διαγραμματικά η μετοχή δείχνει να κάνει προθέρμανση για να περάσει το εμπόδιο των 7,66 ευρώ και να κινηθεί προς τα 8 ευρώ έχοντας όμως στην άκρη του ματιού της τον μεσοπρόθεσμο στόχο των 9 ευρώ. Ιδιαίτερο ανοδικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο όγκος συναλλαγών που έχει προκληθεί στις τελευταίες συνεδριάσεις μετά και την ανοδική διάσπαση του ορίου των 7 ευρώ, καθώς έχει ξεπεράσει τα  4,15 εκατ. μετοχές.

  πιν

   

  Τέλος κλείνω με τη γαλακτοβιομηχανία Κρι-Κρι, όπου στα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου παρουσίασε αυξημένο κύκλο εργασιών 10,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, φτάνοντας τα 102,75 εκατ. ευρώ από 92,94 εκατ. ευρώ, ενώ εμφάνισε και καθαρά κέρδη μετά από φόρους 14,03 εκατ. ευρώ έναντι 12,45 εκατ. ευρώ. Τεχνικά η μετοχή αποτυπώνεται να έχει διασπάσει έντονα ανοδικά την άνω πλευρά του πλαγιοσταθεροποιητικού σχηματισμού, στα 6,70 ευρώ και να κατευθύνεται προς το κατώφλι των 7,50 με 7,40 ευρώ. Διακράτηση των κεκτημένων της απόδρασης πέριξ των 6,85 με 7 ευρώ μπορεί να θέσει ως επόμενο ανοδικό στόχο τα 8 ευρώ. Η μετοχή πάντως στις τελευταίες 185 συνεδριάσεις χρησιμοποιεί επιτυχώς τη μέθοδο της συσσώρευσης και της ανοδικής εκτίναξης προς νέα υψηλότερα επίπεδα τιμών.  

  πιν

   

  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ