Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 25-Ιαν-2021 00:05

  Ανοίξαμε και σας περιμένουμε

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου 

  Μετά από δέκα δύσκολες εβδομάδες με κατεβασμένα τα ρολά το λιανεμπόριο άνοιξε προκαλώντας άμεση ανακούφιση όχι μόνο στις επιχειρήσεις αλλά και στους ίδιους τους καταναλωτές μιας που το shopping therapy είχε πάει εδώ και καιρό για βρούβες (δημοφιλές άγριο χόρτο) επιτείνοντας ακόμα περισσότερο την ψυχολογική πίεση του πανδημικού εγκλεισμού. Τώρα ένα μέρος από το δυσανάλογα συσσωρευμένο εισόδημα των καταναλωτών, που λίμναζε όλο αυτό το διάστημα στους τραπεζικούς λογαριασμούς αναμένεται να βρει γρήγορα την πόρτα της εξόδου προκαλώντας έτσι ισχυρή ώθηση στην αγορά. Στοιχείο, που μπορεί να επαναφέρει στο ανοδικό μενού τους εν συνάδει εισηγμένους ομίλους του ελληνικού Χρηματιστηρίου.

  Ο όμιλος FOURLIS (ΦΡΛΚ) παρά τις επιπτώσεις που προκάλεσε η υγειονομική κρίση με το καθολικό κλείσιμο των καταστημάτων για αρκετούς μήνες οι πωλήσεις του 9μήνου για το 2020 εμφάνισαν πτώση μόλις 16,7% στα 181,7 εκατ. ευρώ από 218,7 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2019. Ο όμιλος δείχνει να προσαρμόστηκε πολύ γρήγορα στα νέα δεδομένα, καθώς ενίσχυσε άμεσα τη λειτουργία των logistics centers ενώ ολοκλήρωσε την επέκταση κατά 7.500 τ.μ. της επιφάνειας αποθήκευσης και διαχείρισης παραγγελιών του ηλεκτρονικού εμπορίου γεγονός που έσπρωξε τις ηλεκτρονικές πωλήσεις να παρουσιάζουν κατακόρυφη άνοδο κατά 56% στο 9μηνο του 2020. Ο άσσος όμως στο μανίκι του ΦΡΛΚ είναι η Trade Estates ΑΕΕΑΠ που αναμένεται να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών έως το τέλος του Φεβρουαρίου. H εταιρεία real estate έχει στη κατοχή της 7 ακίνητα, τα 4  που στεγάζουν τα καταστήματα ΙΚΕΑ σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Κύπρο και Σόφια Βουλγαρίας τις 2 εγκαταστάσεις logistics καθώς και ένα μικρό εμπορικό κέντρο στην περιοχή του Ρέντη. Πρόσφατα, προστέθηκε και το 50% από δύο ακίνητα στη Πάτρα και Ηράκλειο Κρήτης, όπου αναμένεται να αναπτυχθούν τα "ΙΚΕΑ πόλης". Συνολική αποτίμηση ακινήτων τα 190 εκατ. ευρώ ή το 92% (!) της σημερινής κεφαλαιοποίησης του Φουρλή. Διαγραμματικά η μετοχή αποτυπώνεται στο weekly chart να μαζεύει δυνάμεις πάνω από το επίπεδο στήριξης των 3,80 ευρώ. Δυνάμεις οι οποίες με το άνοιγμα των καταστημάτων μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη άλωση της τοξοειδής αντίστασης στα 4,25 ευρώ περίπου. Από εκεί και πάνω ο δρόμος θα ανοίξει για τιμές μέσα στο επίπεδο των 4,60 με 5 ευρώ.

  πιν


  Τα Jumbo (ΜΠΕΛΑ), όπου ανακοίνωσαν για το σύνολο της χρονιάς μειωμένες πωλήσεις μόλις κατά 18%  (!) έχοντας στην ουσία κλειστά τα καταστήματά τους και με πολύ μικρή συνεισφορά από τις ηλεκτρονικές πωλήσεις. Τα δε κέρδη προ φόρων στο 9μηνο έφτασαν τα 123 εκατ. ευρώ ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών το τέλος της οικονομικής χρονιάς του 2020 μπορεί να βρει τον όμιλο με καθαρή κερδοφορία κοντά στα 120 εκατ. ευρώ. Το μεγάλο όμως αβαντάζ της ΜΠΕΛΑ είναι το ταμείο της όπου στο τέλος του Σεπτεμβρίου είχε 323 εκατ. ευρώ ή απλά το 17,8% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης. Τεχνικά η μετοχή παρουσιάζεται να πιέζεται όλο και περισσότερο από τη καθοδική γραμμή τάσης "Q" των υψηλών του περασμένου Γενάρη. Η σταδιακή όμως έναρξη της κανονικής λειτουργίας του πανελλαδικού δικτύου θα αναγκάσει τη τιμή της μετοχής να πάει να φλερτάρει με την εν λόγω γραμμή στα 15,40 ευρώ ή ένα +15% από τις τωρινές τιμές. Από εκεί και έπειτα μια επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση θα καλλιεργήσει ισχυρούς ανέμους κατεύθυνσης προς την περιοχή των 16,70 ευρώ. 

  πιν


  Για το ΠΛΑΙΣΙΟ (ΠΛΑΙΣ) τα θεμελιώδη στοιχεία θυμίζουν πιο πολύ μια επιταχυνόμενη εταιρεία παρά μια λαβωμένη λόγω των πανδημικών συνθηκών. Άξιο λόγου είναι ο ρυθμός αύξησης των κερδών πριν από τη φορολογία (EBT) του 9μήνου του 2020, όπου εκτοξεύτηκε στο +42,8% σε σχέση με το 9μηνο του 2019, με τα κέρδη σε απόλυτο μέγεθος να χτυπάνε τα 2 εκατ. ευρώ έναντι των 1.384 εκατ. ευρώ. Τα δε ταμειακά διαθέσιμα ξεπερνούσαν τα 46 εκατ. ευρώ στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου. Διαγραμματικά η μετοχή συλλαμβάνεται να ξύνει τον θόλο αντίστασης των 3,70 ευρώ για να δραπετεύσει όχι τόσο προς τη σαθρή αντίσταση των 3,84 ευρώ αλλά κυρίως προς το όριο των 4 ευρώ. Οι εβδομαδιαίοι όγκοι των συναλλαγών σε συνδυασμό με τους τεχνικούς ταλαντωτές μαρτυρούν την έναρξη μιας επιθετικής ανοδικής κίνησης.

  πιν


  Κλείνουμε με τη Lamda Development (ΛΑΜΔΑ), όπου το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων θα την επαναφέρει σταδιακά στη μεσομακροπρόθεσμη ανοδική της πορεία. Για τους τύπους στο 9μηνο του 2020 η επίπτωση που εμφάνισε στα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθε στα 10,1 εκατ. ευρώ ή 0,057 ευρώ ανά μετοχή. Σε πρόσφατη ανάλυσή της η Eurobank Equities βλέπει θετικές ενδείξεις για τη μετοχή το 2021 καθορίζοντας ως δίκαιη κεφαλαιοποίηση για τη ΛΑΜΔΑ τα 1,7 δισ. ευρώ ή 9,7 ευρώ ανά μετοχή. Είναι, βλέπεις, και το έργο του Ελληνικού. Διαγραμματικά η μετοχή μετά από ένα σύντομο "briefing" με την αντίσταση των 7,50 ευρώ στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου αποφάσισε να κατηφορίσει προς το επίπεδο στήριξης των 6,80 με 6,70 ευρώ για να ξαναπάρει την απαραίτητη φόρα για να τη διατρήσει ανοδικά και να κατευθυνθεί προς τα 8 ευρώ.

  πιν


  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets. 

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ