Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 22-Ιαν-2021 00:11

  Γίνεται της μάζωξης

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Αφού είδαμε και αποείδαμε με τις μεγάλες μετοχικές "κυρίες" ας το ρίξουμε και στα μικρομεσαία προς μικρά για να κάνουμε και λίγο  "μικροφθαλμόλουτρα", που έλεγε και μια παλιά μορφή του χρηματιστηριακού πενταγράμμου και φανατικός αναγνώστης της τότε τετρασέλιδης πορτοκαλοκίτρινης φυλλάδας με τίτλο "Χρηματιστήριο".

  Ο ίδιος δε ήταν και αχόρταγος, καθώς σχεδόν πάντα προσπαθούσε μέσω λαθρανάγνωσης να αρπάξει και τα  μετοχικά ντεσού από το  οπισθόφυλλο της  άλλης ανάρπαστης  φυλλάδας του "Μικρομέτοχου". Και τα δύο εφημεριδάκια  στις αρχές της δεκαετίας του '90 απευθυνόντουσαν στους πολύ μυημένους του χρηματιστηριακού μετοχικού γίγνεσθαι και τα έβρισκες αν θυμάμαι καλά  μόνο στο περίπτερο που "έβοσκε" λίγο πάνω από το ναό της Σοφοκλέους.

  Μιας που τον ανέσυρα από τη λήθη και μας παίρνει λίγο ο... χρόνος,  ο συγκεκριμένος τύπος αφού πρώτα αποστήθιζε τα μετοχικά ντεσού περιδιάβαινε τα χρηματιστηριακά στέκια παρλάροντας στη σφαίρα της φαντασίας και προσπαθώντας να πείσει τους υπόλοιπους ότι  στο τάδε χαρτί, που "τρέχει" έχει πάρει ένα σκασμό κομμάτια γιατί το ήξερε από πληροφόρηση, που είχε από τον μπατζανάκη του, ο οποίος περιέργως βρισκόταν σε πολλές εταιρείες και σε πολλά διαφορετικά πόστα.

  Η  βασική του έδρα ήταν το τότε Café  "Μαζί” στη στοά Νικολούδη, πέντε βήματα από την Τράπεζα Πίστεως, όπου και μαζευόντουσαν αρκετοί "fan” του χρηματιστηριακού χώρου για να αναλύσουν τις καθημερινές εξελίξεις στο ελληνικό χρηματιστήριο αλλά και στις διεθνείς αγορές. Είχε δε τόσο δυνατό λέγειν που σε κάποια φάση είχαμε διαπιστώσει ότι εκτός από τους κοντινούς παρατρεχάμενους  είχε αποκτήσει και οπαδούς. Αυτά τα ολίγα για αυτή τη μορφή που κατέληξε μετά πολιτικού "βύσματος"  σε έναν από τους υψηλούς θώκους του ΙΚΑ.      

  Ξεκινάμε την ανάλυση με μια εταιρεία της Εναλλακτικής τη Foodlink (ΦΟΥΝΤΛ), όπου ιδρύθηκε το 1997 και αποτελεί μια από της ηγέτιδες στον κλάδο των contract logistics. Στον κλάδο δηλαδή που αναμένεται να διαπρέψει στην επόμενη πενταετία. Η Foodlink αποτελεί τη μητρική εταιρεία του Ομίλου FDL και δραστηριοποιείται σε κλάδους, όπως  της διαχείρισης της αλυσίδας εφοδιασμού (logistics), της αποθήκευσης σε όλες τις θερμοκρασιακές συνθήκες, της μεταφοράς φορτίων, της διανομής, της ανασυσκευασίας και των υπηρεσιών consulting σε θέματα logistics. Ο όμιλος FDL αναπτύσσεται σημαντικά και στον κλάδο υπηρεσιών logistics, στα φαρμακευτικά προϊόντα και σε προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης.  Διαγραμματικά η μετοχή παρουσιάζεται στο μηνιαίο διάγραμμα τιμών να μαζεύει τις όποιες ρευστοποιήσεις μέσα στην πενταετή δεξαμενή των 0,35 με 0,40 ευρώ, ενώ πραγματοποιεί σποραδικά και επιθετικές ανοδικές κινήσεις προς το επίπεδο αντίστασης των 0,70 ευρώ. Ως βραχυχρόνιο σημείο αντίστασης εντοπίζεται η περιοχή από όπου διέρχεται η καθοδική γραμμή του περασμένου Μαΐου, στα 0,475 ευρώ. Πιθανή ανοδική διάσπαση θα φέρει τη μετοχή σε αντιπαράθεση με τη μακροπρόθεσμη γραμμή τάσης του Σεπτεμβρίου του 2010, στα 0,58 ευρώ.  Από εκεί και πάνω τα πράγματα αλλάζουν άρδην για τα διαγραμματικά δρώμενα της μετοχής.

  πιν

   

  Προχωράμε στη "μυστηριώδη" μετοχή της Ολυμπιακής Τεχνικής (ΟΛΥΜΠ), όπου το τελευταίο χρονικό διάστημα επιδίδεται σε αγορές μειοψηφικού πακέτου (15%) σε ποντοπόρα πλοία δίνοντας μέχρι τώρα το ποσό των 6,45 εκατ. δολ.  Πρόσφατα δε απέκτησε το 15% σε  πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων καταβάλλοντας το ποσό των 1,84 εκατ. δολ. Ο όμιλος της ΟΛΥΜΠ μετά και την αποπληρωμή του δανεισμού, έχει  εισπράξει 73,18 εκατ. ευρώ  ή 1,8 ευρώ ανά μετοχή ενώ είναι δεσμευμένα υπέρ της άλλα 33,36 εκατ. ευρώ ή  0,81 ευρώ ανά μετοχή. Συνολικά δηλαδή  2,61 ευρώ ανά μετοχή την ίδια ώρα που κάποιοι μαζεύουν εδώ και εβδομάδες στη τιμή των 1,40 ευρώ. Χαρακτηριστικός είναι ο όγκος των συναλλαγών των τελευταίων επτά μηνών, καθώς έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 4,4 εκατ. μετοχές με μέσο όρο τα ….1,42 ευρώ. Για τους στατιστικούς τύπους να αναφέρουμε ότι κυκλοφορεί μόνο το 25,3% (10,2 εκατ. μετοχές)  μιας που το 64,64% είναι κλειδωμένο στα ντουλάπια της οικογένειας Στέγγου και άλλο ένα 10,03% έχει καπαρώσει η Fidelity Investments.  O όμιλος πάντως φαίνεται ότι αρχίζει να επικεντρώνει το ενδιαφέρον του κυρίως στην επέκταση των δραστηριοτήτων του στον ευρύτερο τομέα της ναυτιλίας έχοντας όμως βλέψεις και στον τουρισμό, την "πράσινη" ενέργεια και το Real Estate. Διαγραμματικά τώρα η μετοχή δείχνει να "κάθεται" κοντά στα χαμηλά της κίνησης του περασμένου Μαρτίου με τον όγκο όμως των συναλλαγών παραδόξως να ίπταται. Το εναρκτήριο λάκτισμα της ανόδου δύναται να δοθεί με την ανοδική διάλυση των 1,55 ευρώ. Γεγονός που μπορεί να ανοίξει το έδαφος για τα 2 με 2,10 ευρώ.

  πιν

   

  Τέλος κλείνουμε με την Intralot (ΙΝΛΟΤ), όπου μετά και τις τελευταίες κινήσεις  κάτι φαίνεται να αλλάζει προς το θετικό με τους πιστωτές και το μείζον θέμα της αναδιάρθρωσης του δανεισμού.  Να σημειωθεί ότι ο καθαρός δανεισμός του ομίλου είχε φτάσει στο τέλος του 9μήνου του 2020 στα 641,6 εκατ. ευρώ ενώ η χρηματιστηριακή κεφαλαιοποίηση κείτεται στα 30,2 εκατ. ευρώ. Από την άλλη όμως η μετοχή της ΙΝΛΟΤ έχει πραγματοποιήσει από τις αρχές του νέου έτους μια έντονη ανοδική πορεία της τάξεως του 24,5% με όγκο κοντά τα 6,5 εκατ. τεμ.  Η κίνηση όμως αυτή την έχει ξεμπλοκάρει μετά από 315 μέρες από τα γρανάζια της δύστροπης περιοχής αντίστασης των 0,18 ευρώ. Για πρώτη φορά μετά από το Μάρτη του 2018 αναπνέει και πάνω από τα Keltner Channel των 50 εβδομάδων, στοιχείο, που αν επιβεβαιωθεί στις επόμενες συνεδριάσεις μπορεί να προκαλέσει σημαντική μεσομακροπρόθεσμη διαγραμματική αλλαγή. Το επόμενο σημαντικό σημείο αντίστασης μετά και από την πιθανή  διαμόρφωση ενός ισχυρού πατήματος στα  0,18 ευρώ εντοπίζεται στα 0,30 με 0,32 ευρώ.  

  πιν

   

  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ