Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Ιαν-2021 00:05

  Winner, winner chicken dinner 20...21

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημοσθένη Τρίγγα 

  Το 2020 ο δείκτης FTSE Mid & Small Cap κατάφερε να κλείσει τη χρονιά με κέρδη 5%, έναντι απωλειών -7% και -16% για FTSE Mid Cap και FTSE Large Cap, ενώ ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. κατέγραψε απώλειες 11,75%. Η υποαπόδοση της υψηλής κεφαλαιοποίησης οφείλεται κατά κύριο λόγο στις εκροές των αλλοδαπών, ύψους 628 εκατ. ευρώ, που σημειώθηκαν το 10μηνο του 2020, καθώς οι κύριες θέσεις τους αποτελούνται από μετοχές που συνθέτουν τον FTSE Large Cap. Από την άλλη πλευρά, η υψηλή κεφαλαιοποίηση το 2019 ενισχύθηκε 43%, έναντι +23% και +34% για FTSE Mid Cap και FTSE Mid & Small Cap αντίστοιχα. Ουσιαστικά, η υπεραπόδοση της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης στη διετία 2019-2020 επετεύχθη κατά το 2020 αποκλειστικά, αφού το 2019 είχε υποαποδώσει.

  Η έκφραση "Winner, winner chicken dinner" προέρχεται από τα χρόνια της μεγάλης ύφεσης του 1930. Τότε συνήθιζαν να παίζουν ζάρια στα σοκάκια και δεν χρησιμοποιούσαν πάντα χρήματα, αλλά, και όταν χρησιμοποιούσαν, τις φορές που κέρδιζαν, σήμαινε ότι μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά να έχουν για δείπνο ένα κοτόπουλο. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται ως έκφραση όταν πραγματοποιούν νίκη στα τυχερά παιχνίδια. Έτσι λοιπόν το 2021, που ως δεύτερο συστατικό έχει τον αριθμό 21 (ένα από τα πιο δημοφιλή χαρτοπαίγνια των καζίνο και όχι μόνο), ευχόμαστε να είναι ένα έτος αντάξιο του αριθμού του, προσδίδοντας νίκη στους απανταχού επενδυτές! Να σημειώσουμε ότι η ιστορία των αποδόσεων για τα έτη που λήγουν σε 1 για το Χ.Α. είναι αρκετά απαισιόδοξη, καθώς από 1971 μέχρι και το 2011 όλα τα έτη είχαν κλείσει με απώλειες.

  Στη διετία 2019-2020 αδιαφιλονίκητο κερδοφόρο δίδυμο για την ελληνική αγορά αποτέλεσαν οι μετοχές ΔΕΗ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, καθώς σημείωσαν κέρδη 474% και 154% αντίστοιχα. Στην τρίτη θέση των αποδόσεων βρέθηκε η Εθνική Τράπεζα, με το 2019 να συμβάλλει κατά κύριο λόγο, αφού το 2020 η μετοχή απώλεσε περί το 25%. Την τέταρτη θέση κατέκτησε ο ΑΔΜΗΕ, καθώς η μετοχή αποτέλεσε μία από τις 8 κερδοφόρες μετοχές του 2020, ενώ το 2019 είχε σημειώσει κέρδη περί το 50%. Στη συνέχεια πέμπτη ήταν η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα με +64%, καθώς το 2019 είχε κερδίσει 58%, έναντι +4% του 2020. Στην έκτη θέση βρέθηκε η Μυτιληναίος, που κατέγραψε κέρδη 63%, αφού το 2020 η τιμή της μετοχής ενισχύθηκε 22%, έναντι 34% το 2019.

  Στον αντίποδα, Motor Oil, Aegean Airlines και Titan αποτέλεσαν τους μεγάλους χαμένους της διετίας, αφού κατέγραψαν απώλειες 44%, 30% και 28% αντίστοιχα. Χαρακτηριστικό της παραπάνω εικόνας είναι το γεγονός ότι οι εν λόγω μετοχές έδειχναν μετοχική κόπωση από το 2019, καθώς και τότε είχαν καταλάβει τις τρεις από τις τέσσερις τελευταίες θέσεις, με τη Motor Oil να αποτελεί τη μοναδική μετοχή που είχε κλείσει με απώλειες το 2019 ανάμεσα στις μετοχές του FTSE Large Cap.

  Η κατάταξη των μετοχών έχει σαφείς ενδείξεις ότι οι κερδοφόρες μετοχές με ισχυρό momentum συνεχίζουν σε θετικές αποδόσεις και συνήθως υπεραποδίδουν σε σχέση με τις μετοχές που υποαπέδωσαν την προηγούμενη χρονιά. Σαφέστατα, η πορεία των θεμελιωδών μεγεθών της εκάστοτε εταιρείας και ο κλάδος στον οποίο δραστηριοποιείται, σε συνδυασμό με τη φάση στην οποία βρίσκεται η οικονομία,  αποτελούν τους βασικούς παράγοντες που θα επηρεάσουν την απόδοση της μετοχής. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το ποια ήταν η απόδοση της μετοχής την περασμένη χρονιά, ενδέχεται να μας παρέχει μια ένδειξη για το ποιες μετοχές μπορούν να υπεραποδώσουν μέσα στο επόμενο έτος. Τον περασμένο Ιούνιο είχαμε δει ότι μόλις 5 μετοχές βρίσκονταν πάνω από το εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών, ενώ στο τέλος του 2021 μόλις 5 μετοχές βρίσκονται χαμηλότερα, αποδεικνύοντας την ανοδική τάση του Χ.Α. Το κατά πόσο η ελληνική οικονομία θα καταφέρει να απορροφήσει τους κραδασμούς μετά την ύφεση του 2020 νομίζω αποτελεί τη βασική παράμετρο για την εξέλιξη των αποδόσεων στο Χ.Α. Τέλος, θα ήθελα να επαναλάβω ότι ο εφησυχασμός που παρατηρείται στις αγορές αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία για τη συνέχεια.

  pin


  Νέα παράταση της σύμβασης ΕΥΔΑΠ - ελληνικού Δημοσίου

  Η ΕΥΔΑΠ ανακοίνωσε ότι συμφώνησε εκ νέου με το ελληνικό Δημόσιο να παραταθεί η υπάρχουσα μεταξύ τους σύμβαση του αποκλειστικού της δικαιώματος παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στη γεωγραφική περιοχή αρμοδιότητάς της, έως την 30ή Απριλίου 2021. Η προαναφερθείσα συμφωνία επικυρώθηκε στο δ.σ. της ΕΥΔΑΠ την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020. Παράταση της παράτασης, λοιπόν, για ένα θέμα που απασχολεί τους επενδυτές της ΕΥΔΑΠ, καθώς επιβεβαιώνεται ότι η συμμετοχή του Δημοσίου λειτουργεί ανασταλτικά στη λήψη καθοριστικών αποφάσεων για την πορεία της εταιρείας.

  Πρωταθλητής 2020 ο κλάδος Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας

  Με απώλειες 11,75% έκλεισε τελικά ο Γ.Δ. για το 2020, καθώς τα κέρδη Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου περιόρισαν σημαντικά τις ετήσιες απώλειες. Ειδικότερα, τα εντυπωσιακά κέρδη 29,4% του Νοεμβρίου και το 9,8% του Δεκεμβρίου περιόρισαν το -37,87% του 10μήνου σε μόλις 11,75% στο τέλος του 2020. Η απόδοση του FTSE Large Cap διαμορφώθηκε στο +10,33% για τον Δεκέμβριο μετά το ρεκόρ του Νοεμβρίου, ενώ μόλις 4 από τις 25 μετοχές έκλεισαν με απώλειες. Τις υψηλότερες αποδόσεις σημείωσαν οι τραπεζικές μετοχές, καθώς στην πρώτη εξάδα των κερδισμένων βρέθηκαν και οι τέσσερις τράπεζες. Πιο συγκεκριμένα, Εθνική Τράπεζα (+49%), Alpha Bank (+32,2%), ΕΧΑΕ (+22,9%), Eurobank (+18,2%), Lamda Development (+16,4%) και Τράπεζα Πειραιώς (+16,1%). Από την άλλη πλευρά, ΟΤΕ (-5,7%), Jumbo (-5,2%), ΕΥΔΑΠ (-1,2%) και Φουρλής (-1%) ήταν η τετράδα που έκλεισε με απώλειες. Στο 12μηνο θετική απόδοση είχαν οκτώ μετοχές, με την υψηλότερη απόδοση να σημειώνει η ΔΕΗ με +79,9%, δεύτερη τη μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής με 72,3% και στην τρίτη θέση ο Μυτιληναίος με 21,7%. Στον αντίποδα, τις σημαντικότερες απώλειες για το 2020 σημείωσαν οι Τράπεζα Πειραιώς με -56,5%, Alpha Bank με -50,4% και Motor Oil με -42,8%. Σε επίπεδο δεικτών, ο τραπεζικός δείκτης τον Δεκέμβριο ενισχύθηκε 29,6%, στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο δείκτης τεχνολογίας με +20,6% και στην τρίτη θέση ο δείκτης χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με +17,3% λόγω ΕΧΑΕ. Στον αντίποδα, με απώλειες έκλεισαν μόνο οι κλάδοι τηλεπικοινωνιών με -5,45% και καταναλωτικών προϊόντων και υπηρεσιών με -3,67%. Για το 2020 μόλις τρεις κλαδικοί δείκτες έκλεισαν με κέρδη, με τον κλάδο Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας να καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 44,5%, στη δεύτερη θέση η τεχνολογία με +21,31% και στην τρίτη θέση τα βιομηχανικά προϊόντα και υπηρεσίες με +14,5%. Τέλος, η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών του Χ.Α. τον Δεκέμβριο διαμορφώθηκε στα 90,1 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας τη δεύτερη καλύτερη επίδοση του τρέχοντος έτους, ενισχυμένη κατά 20,3% σε σχέση με τον Νοέμβριο και μόλις 29,3% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2019.

  Οι εκτιμήσεις της αγοράς για τα κέρδη των 5 μεγαλύτερων τραπεζών στις ΗΠΑ

  Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ανακοινώσουν τα οικονομικά αποτελέσματα δ’ τριμήνου/12μήνου 2020 οι πέντε μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ. Τα προηγούμενα δύο τρίμηνα οι εκπλήξεις ήταν θετικές μετά την αρνητική έκπληξη του α’ τριμήνου, όπου όλες οι χρηματοοικονομικές εταιρείες σημείωσαν έκτακτες προβλέψεις με σκοπό να καλύψουν τις πιθανές ζημίες από επερχόμενα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Για το τελευταίο τρίμηνο του 2020 οι εκτιμήσεις της αγοράς για τις τέσσερις από τις πέντε τράπεζες κάνουν λόγο για μείωση κερδών σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2020, με μοναδική εξαίρεση την Goldman Sachs, όπου αναμένεται αύξηση 32,6%. Το ίδιο δεν συμβαίνει όταν η σύγκριση γίνει για το δ’ τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2020, όπου η Wells Fargo είναι αυτή που έχει ενίσχυση κερδών 5,4%, καθώς τα τελευταία τρία τρίμηνα οι εκτιμήσεις της αγοράς σημείωναν και τις μεγαλύτερες αποκλίσεις, αφού η τράπεζα σημείωνε διαρκώς νέες προβλέψεις ως απόρροια των εκτιμήσεων για νέα γενιά μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η τράπεζα που έχει σημειώσει θετική έκπληξη στα τελευταία τέσσερα τρίμηνα είναι η Citigroup, που, παρά τις προβλέψεις που έλαβε στο α’ τρίμηνο του 2020, κατέληξε να μην απογοητεύσει τις αγορές.

  pin


  Σε ό,τι αφορά το 2021, οι εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο για αύξηση των κερδών με μόνη εξαίρεση τη Morgan Stanley, όπου κάνουν λόγο για συρρίκνωση περί το 10% της καθαρής κερδοφορίας της τράπεζας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη μεγαλύτερη αύξηση διαφαίνεται να σημειώνει η Wells Fargo, που, αφού πήρε τις απαραίτητες προβλέψεις μέσα στο 2020 καταβαραθρώνοντας την καθαρή της κερδοφορία, το 2021 οι εκτιμήσεις, αφού έχουν σαφέστατα πολύ χαμηλή βάση για το 2020, σημειώνουν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση κερδών ανάμεσα στις 5 τράπεζες. 

  Καταλήγοντας, αυτό που έχει μεγάλη σημασία στα επερχόμενα αποτελέσματα είναι κατά πόσον οι εκτιμήσεις της αγοράς θα καταφέρουν να υπερκεράσουν τα πραγματοποιηθέντα κέρδη, καθώς οι εκτιμήσεις της αγοράς το τελευταίο τρίμηνο συνεχώς αναθεωρούνται ανοδικά, με αποτέλεσμα να έχουν ενσωματώσει σε μεγάλο βαθμό τη βελτιωμένη εικόνα της αμερικανικής οικονομίας. 

  Τέλος, μην ξεχνάμε ότι οι κυκλικές μετοχές έχουν βρεθεί στο προσκήνιο τους τελευταίους δύο μήνες, καθώς η συνεχιζόμενη ανάκαμψη της οικονομίας ωθεί τους επενδυτές προς αυτή την κατεύθυνση. Έτσι, οι τράπεζες ως κυκλικές εταιρείες έχουν βρεθεί στο προσκήνιο, με τις εκτιμήσεις της αγοράς να έχουν τον κλάδο ανάμεσα στους πρωταγωνιστές για το 2021!

  pin

   

  Ατζέντα (12/1 - 17/1)

  Την Πέμπτη η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τον δείκτη τιμών καταναλωτή για τον μήνα Δεκέμβριο, ενώ την Παρασκευή η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τις μηνιαίες εκτιμήσεις για την έρευνα εργατικού δυναμικού για τον μήνα Οκτώβριο.

  Στο εξωτερικό σήμερα Τρίτη το απόγευμα με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η ανακοίνωση της έρευνας του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ για τις κενές θέσεις εργασίας που υπάρχουν την τελευταία εργάσιμη του Νοεμβρίου. Την ίδια ημέρα η EIA (αμερικανική Αρχή για τη διαχείριση και πληροφόρηση στον τομέα της ενέργειας) ανακοινώνει τις προβλέψεις έως το τέλος του επόμενου ημερολογιακού έτους για την κατανάλωση, την προσφορά, τις συναλλαγές και τις τιμές όλων των βασικών τύπων καυσίμων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο κ.ά.). Την Τετάρτη ανακοινώνεται η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη για τον μήνα Νοέμβριο, ενώ το απόγευμα ο πληθωρισμός για τον μήνα Δεκέμβριο στις ΗΠΑ. Την ίδια ημέρα η Goldman Sachs (εταιρεία που συμμετέχει στον Dow Jones) και η UnitedHealth Group (Dow Jones) ανακοινώνουν τα οικονομικά αποτελέσματα δ’ τριμήνου 2020. Την Πέμπτη είναι η σειρά των BlackRock, Charles Schwab, Morgan Stanley και Delta Air Lines να ανακοινώσουν τα οικονομικά αποτελέσματα δ’ τριμήνου 2020. Την Παρασκευή κλείνει η εβδομάδα με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων των JPMorgan Chase (Dow Jones), Citigroup, Schlumberger και Wells Fargo. Επίσης την ίδια ημέρα ανακοινώνεται ο δείκτης τιμών παραγωγού για τον μήνα Δεκέμβριο, οι λιανικές πωλήσεις για τον ίδιο μήνα, καθώς και οι καταναλωτικές προσδοκίες από το Πανεπιστήμιο του Michigan με βάση τα στοιχεία του Ιανουαρίου στις ΗΠΑ. 

  * Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς, BETA Χρηματιστηριακή

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ