Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 01-Δεκ-2020 00:05

  Μόλις 2% "χωρίζει" την DT από το 50% του ΟΤΕ

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημοσθένη Τρίγγα

  Το 48% προσεγγίζει η Deutsche Telekom στον ΟΤΕ μετά την ακύρωση των 9.965.956 ιδίων μετοχών, αφού δοθεί η έγκριση από τη γ.σ. στις 4 Δεκεμβρίου. Με αυτόν τον τρόπο η DT θα καταφέρει να αυξήσει το ποσοστό της στον ΟΤΕ, μειώνοντας ουσιαστικά και το μεσοσταθμικό κόστος κτήσης της στον ΟΤΕ κατά 6,3% περίπου. Ταυτόχρονα, η πώληση της Telekom Romania μπορεί να εκτινάξει στο 8,4% (!) τη μερισματική απόδοσή του.

  Όμως ας ξεκινήσουμε από τα οικονομικά αποτελέσματα γ’ τριμήνου / 9μήνου του ΟΤΕ, που ήταν οριακά υψηλότερα των εκτιμήσεων της αγοράς σε όλες τις γραμμές. Η οριακή υποχώρηση του κύκλου εργασιών κατά 0,8% στο γ’ τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα συνοδεύτηκε από ενίσχυση των κερδών EBITDA κατά 0,9%, οδηγώντας, έτσι, στη διεύρυνση του περιθωρίου EBITDA κατά 60 μονάδες βάσης, καθώς διαμορφώθηκε στο 37,5%. Τα καθαρά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 18,9% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, καθώς διαμορφώθηκαν στα 148,8 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης του φορολογικού συντελεστή από 28% σε 24%, αλλά και των μειωμένων αποσβέσεων. Παράλληλα, η διοίκηση επανέλαβε τη δέσμευσή της για επιβράβευση των μετόχων με 400 εκατ. ευρώ (260 εκατ. ευρώ σε διανομή μερίσματος και 140 εκατ. ευρώ σε αγορά ιδίων μετοχών), παρά το γενικότερο δυσμενές κλίμα αλλά και την επιβολή του δεύτερου lockdown.

  Στις 9 Νοεμβρίου 2020 ο ΟΤΕ ανακοίνωσε τη σύναψη συμφωνίας για την πώληση του 54% που κατέχει στην Telekom Romania στη Ρουμανία (σταθερή τηλεφωνία) στην Orange Ρουμανίας. Το τίμημα για την πώληση του 100% της Telekom Romania συμφωνήθηκε σε 497 εκατ. ευρώ και το αναλογούν στον ΟΤΕ ποσό με βάση το ποσοστό συμμετοχής του ανέρχεται σε 268 εκατ. ευρώ, εξαιρουμένων των ρευστών διαθεσίμων και του δανεισμού. Να σημειώσουμε ότι ο ΟΤΕ διατηρεί τη συμμετοχή του στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας του ομίλου στη Ρουμανία, την Telekom Romania Mobile. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί το β’ εξάμηνο του 2021. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής το καθαρό ποσό της πώλησης που θα προκύψει, αφού θα έχουν αφαιρεθεί τα έξοδα συναλλαγής και οι απαιτούμενες προβλέψεις, θα διανεμηθεί στους μετόχους του ΟΤΕ. Οι μετοχές του ΟΤΕ, μετά και την ακύρωση των 9.965.956 μετοχών, θα διαμορφωθούν σε 460.208.620 μετοχές. Έτσι, το ανώτατο ποσό που θα διανεμηθεί επιπλέον του τακτικού μερίσματος στους μετόχους αγγίζει τα 0,58 ευρώ ανά μετοχή. Ωστόσο, το τελικό ποσό αναμένεται να είναι χαμηλότερο από το προαναφερθέν, χωρίς όμως να γνωρίζουμε το ακριβές νούμερο. Άρα, με 0,55 ευρώ το εκτιμώμενο τακτικό και 0,58 ευρώ το έκτακτο (μέγιστη χρηματική διανομή), η μερισματική απόδοση του ΟΤΕ για το 2021 ενδέχεται να ξεπεράσει το 8,4%, χωρίς να έχει συνυπολογιστεί η επιπλέον απόδοση από την αγορά ιδίων μετοχών.

  Στις 19 Νοεμβρίου 2020 η εταιρεία κατείχε 10.588.121 ίδιες μετοχές, ήτοι 2,252% του συνόλου των μετοχών της, με την έκτακτη γ.σ. για την ακύρωση των 9.965.956 μετοχών να έχει οριστεί στις 4 Δεκεμβρίου 2020. Στις 30 Σεπτεμβρίου ο ΟΤΕ κατείχε ίδιες μετοχές αξίας 94,2 εκατ. ευρώ, ενώ με βάση τις εκτιμήσεις η μέση τιμή κτήσης ήταν 12,13 ευρώ ανά μετοχή. Με το ήδη εγκεκριμένο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών (λήγει τον Φεβρουάριο του 2022), αν η DT αγοράσει 19 εκατ. μετοχές περίπου, τότε μπορεί να αγγίξει το 50% του ΟΤΕ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι με αυτόν τον τρόπο η DT μειώνει το αρχικό κόστος κτήσης, καθώς μειώνεται ο αριθμός των συνολικών μετοχών, ενώ ο δικός της παραμένει σταθερός. Υπενθυμίζεται ότι η DT είχε αγοράσει το 45% του ΟΤΕ μέσα σε μία δεκαετία από το 2008 μέχρι και το 2018 με μέση τιμή κτήσης 20,8 ευρώ περίπου (χωρίς να συνυπολογιστούν τα μερίσματα τα οποία έχει εισπράξει). Στην άσκηση που παρουσιάζω στον πίνακα έχει γίνει η υπόθεση ότι η DT δεν έχει προβεί σε αγορές μετοχών από την ελεύθερη αγορά.

  Ολοκληρώνοντας, για το 2021 η διοίκηση εκτιμά ότι η κερδοφορία του ομίλου θα ενισχυθεί εξαιτίας της αύξησης των εσόδων λόγω περιαγωγής, αφού εκτιμάται ότι η τουριστική κίνηση θα ενισχυθεί σε σχέση με το 2020. Επίσης, τα προγράμματα εθελοντικής εξόδου που βρίσκονται σε εξέλιξη θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2020, με την πραγματική ετήσια μείωση του κόστους των εργαζομένων για το 2021 να εκτιμάται σε 40 εκατ. ευρώ. Στην τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου / 9μήνου 2020 η διοίκηση δεν ανέφερε τις εκτιμήσεις για το 2021, ενώ αναμένεται να το πράξει στα ετήσια αποτελέσματα, που θα ανακοινωθούν τον Φεβρουάριο του 2021. Να σημειώσουμε ότι η Deutsche Telecom αναμένεται να ανακοινώσει τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα 2020 στις 26 Φεβρουαρίου 2021, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ο ΟΤΕ θα έχει ανακοινώσει το αργότερο μέχρι αυτή την ημερομηνία. Τέλος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, ο ΟΤΕ διαπραγματεύεται 4,9 φορές τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) του 2020 με βάση τον δείκτη (EV/EBITDA), ενώ η μετοχή διαπραγματεύεται 12,5 φορές (P/E) τα προσαρμοσμένα κέρδη του 2020. 

   

  πιν

  πιν

   

  Μπορεί να γίνει "εμβολιασμός" κερδών στο λιανεμπόριο μετά τους πρώτους μήνες του 2021;

  Τα αποτελέσματα του ομίλου Fourlis ήταν σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς. Ειδικότερα, οι πωλήσεις το γ’ τρίμηνο υποχώρησαν 9,3%, διαμορφούμενες στα 119,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα συρρικνωμένα καθαρά κέρδη κατά 41,5% άγγιξαν μόλις τα 4,1 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στο β’ τρίμηνο ο όμιλος είχε σημειώσει ζημίες 2,1 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν 17,5 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 17,5%, καθώς επιβαρύνθηκαν από τις αυξημένες αποσβέσεις και τα αυξημένα χρηματοοικονομικά κόστη. Έπειτα από ένα δύσκολο 9μηνο ήρθε να προστεθεί το δεύτερο lockdown, που αναμένεται να επιδράσει αρνητικά στα αποτελέσματα του ομίλου, όχι σε μια οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, αλλά τα Χριστούγεννα, που για ολόκληρο τον κλάδο του λιανεμπορίου αποτελεί την πιο προσοδοφόρα περίοδο του χρόνου. Αξίζει, ωστόσο, να σημειώσουμε ότι ο Fourlis έχει ισχυροποιήσει σημαντικά τις online πωλήσεις, από 10% (ΙΚΕΑ) και 6% (αθλητικά είδη) σε 25% και 20% αντίστοιχα. Από την άλλη πλευρά, η δύσκολη κατάσταση διαφαίνεται να έχει πλέον ημερομηνία λήξης, όχι σύντομα, αλλά σε ένα βάθος 6-12 μηνών μετά και τις τελευταίες ανακοινώσεις των εμβολίων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, κυκλικές εταιρείες στις οποίες ανήκει ο όμιλος Fourlis θα μπορούσαν να υπεραποδώσουν έναντι της αγοράς, εφόσον ξεπεράσουν το επόμενο δύσκολο χρονικό διάστημα. Σε επίπεδο αποτίμησης, ο Fourlis διαπραγματεύεται 34,8 φορές τα εκτιμώμενα καθαρά κέρδη του 2020Ε (P/E), ενώ ο δείκτης EV/EBITDA 2020 Ε (αξία επιχείρησης / εκτιμώμενα λειτουργικά κέρδη) ανέρχεται στις 6,4 φορές.

  πιν


  Εξαμηνιαία αναθεώρηση FTSE Large Cap με αυξημένη στάθμιση για τη Lamda Development 

  Την περασμένη εβδομάδα, όπως είχαμε αναφέρει, ανακοινώθηκε η εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών FTSE/ΧΑ. Στον FTSE Large Cap δεν είχαμε καμία προσθήκη/διαγραφή, όπως είχα εκτιμήσει σε προηγούμενο άρθρο. Ταυτόχρονα, η Lamda Development θα αυξήσει τη στάθμισή της από 40% σε 48% μετά τη ρευστοποίηση του ποσοστού που κατείχε ο βασικός μέτοχος του ομίλου. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάκτωρ δεν μείωσε τη συμμετοχή της, παρά το γεγονός ότι η Reggeborgh Invest BV έκανε την εμφάνισή της στο μετοχολόγιο με 5,4%. Στις επιλαχούσες, η μετοχή του ΟΛΘ δεν τήρησε το κριτήριο της ρευστότητας (οριακή μεν, ουσιαστική δε) στο προηγούμενο εξάμηνο και, έτσι, απώλεσε την ευκαιρία να παραμείνει στις επιλαχούσες για την εισαγωγή στο FTSE Large Cap, ενώ ταυτόχρονα διαγράφηκε και από το FTSE Mid Cap. Έτσι, η ΕΥΑΘ ανέβηκε και εμφανίστηκε στη λίστα με τις επιλαχούσες για το FTSE Large Cap με 21% στάθμιση. Οι πέντε επιλαχούσες είναι: Cenergy (19%), Quest (26%), Κρι Κρι (26%), Autohellas (40%) και ΕΥΑΘ (21%).

  Ατζέντα (01/12 - 6/12)

  Σήμερα Τρίτη έχει συγκαλέσει έκτακτη γ.σ. η Entersoft με θέμα: "Διανομή κερδών από τα κέρδη προηγούμενων χρήσεων". Το ύψος της διανομής προς τον μέτοχο ανέρχεται σε 0,045 ευρώ/μετοχή (μερισματική απόδοση 2,4%). Επίσης, την ίδια ημέρα η Quest Συμμετοχών έχει συγκαλέσει έκτακτη γ.σ. για τη διανομή τμήματος αδιανέμητων κερδών προηγούμενων χρήσεων ύψους 0,30 ευρώ/μετοχή (μερισματική απόδοση 3,3% − έχει ήδη διανείμει επιπλέον 0,15 ευρώ/μετοχή το 2020). Ταυτόχρονα, την Τρίτη μετά το κλείσιμο της αγοράς η ΔΕΗ αναμένεται να ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα γ’ τριμήνου / 9μήνου 2020. Την Τετάρτη η ΔΕΗ θα πραγματοποιήσει Investor Day προκειμένου να ενημερώσει για τις στρατηγικές και οικονομικές προοπτικές του ομίλου για την περίοδο 2020-2023, ενώ ο ΑΔΜΗΕ θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα γ’ τριμήνου / 9μήνου 2020.Την ίδια ημέρα, η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοινώνει τα τραπεζικά επιτόκια καταθέσεων και δανείων για τον μήνα Οκτώβριο. Την Πέμπτη η Jumbo έχει ορίσει ως ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος στην έκτακτη χρηματική διανομή ποσού 0,38 ευρώ/μετοχή. Την Παρασκευή η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τα προσωρινά στοιχεία για τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς για το γ’ τρίμηνο του 2020, όπου, ανάμεσα στα άλλα, με μεγάλη αγωνία αναμένεται η μεταβολή του ΑΕΠ. 

  Στο εξωτερικό σήμερα Τρίτη (πρωτομηνιά) ανακοινώνεται η ανεργία στη Γερμανία, καθώς και ο πληθωρισμός για την Ευρωζώνη για τον μήνα Νοέμβριο. Την ίδια ημέρα ανακοινώνεται ο βιομηχανικός δείκτης PMI για τον μήνα Νοέμβριο στις ΗΠΑ. Την Τετάρτη ανακοινώνονται στις ΗΠΑ τα αποτελέσματα της έρευνας για την απασχόληση στον μη αγροτικό τομέα, οι εργοστασιακές παραγγελίες για τον μήνα Νοέμβριο, καθώς και η Μπεζ βίβλος, όπου αναφέρονται ενδιαφέροντα στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Την Πέμπτη ανακοινώνονται οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη για τον μήνα Οκτώβριο, καθώς και ο δείκτης PMI για τον μη βιομηχανικό τομέα για τον μήνα Νοέμβριο στις ΗΠΑ. Την Παρασκευή ανακοινώνεται η μισθοδοσία του μη αγροτικού τομέα, καθώς και το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ για τον μήνα Σεπτέμβριο. Το αποτέλεσμα της μισθοδοσίας αποτελεί πολύ σημαντικό δείκτη για την αγορά εργασίας και αυξάνει τη μεταβλητότητα στις αγορές όταν υπάρχει απόκλιση από τις εκτιμήσεις της αγοράς.

  * Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς, BETA Χρηματιστηριακή

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ