Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 28-Αυγ-2020 00:05

  Ο κλάδος που ξύνει τον πάτο

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Η άνευ προηγουμένου ύφεση της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της Covid-19, έχει φέρει για μια ακόμα φορά τον πολύπαθο κλάδο της εμπορίας σιδήρου-χάλυβα σε δύσκολη θέση. Ευκρινές είναι άλλωστε το αποτύπωμά της  στα διαγράμματα των εισηγμένων εταιρειών του κλάδου Σιδενόρ μέσω του ομίλου Βιοχάλκο, Έλαστρον, Αφοί Κορδέλλου και Τζιρακιάν.  

  Και όμως κάπου εδώ φαίνεται η κατάσταση στον κλάδο να ξύνει πάτο και να εμφανίζεται μια πρώτη νότα αισιοδοξίας από το τέλος του 2020 και έπειτα, ποντάροντας στη θετική ανατροπή μέσα από την αναγκαία όσο ποτέ επανεκκίνηση των μεγάλων έργων υποδομής.

  Η εκτίμηση δε είναι ότι η κυβέρνηση θα βάλει μπροστά μια σειρά από ώριμα έργα ενώ παράλληλα θα προσπαθήσει να ξεκολλήσει όσα έχουν "αγκυλώσει"  σε δικαστικές διαμάχες και γραφειοκρατικές χρόνιες διαδικασίες. Η έναρξη των έργων πυλώνων θα αποτελέσει τη θρυαλλίδα ανάτασης του κατασκευαστικού κλάδου, επιφέροντας γρήγορη επάνοδο και στους συναφείς κλάδους όπως  είναι αυτός της εμπορίας σιδήρου-χάλυβα. Τα projects, που αναμένονται στο επόμενο χρονικό διάστημα, ήδη  το Υπουργείο Yποδομών φέρεται αποφασισμένο να "τρέξει" τέσσερα έργα με χαρακτήρα σηματωρού, ξεπερνάνε το φράγμα  των 10 δισ. ευρώ, επιφέροντας έτσι τεράστιες αλλαγές στις αναπτυξιακές δομές των εταιρειών.

  Διαγραμματικά τώρα η μετοχή του ομίλου της Βιοχάλκο, όπου είχε κλείσει για σχεδόν ένα μήνα τη Σιδενόρ αλλά και τις άλλες μονάδες παραγωγής χάλυβα, πραγματοποιεί από τα τέλη Απριλίου μια πλάγια σταθεροποιητική κίνηση μέσα στο εύρος διακύμανσης των 2,60 με 2,12 ευρώ, έχοντας πραγματοποιήσει όγκο συναλλαγών 12 εκατ. τεμαχίων.  Έτσι ως άμεσο σημείο ανοδικής αναζωπύρωσης θα ορίζαμε το επίπεδο των 2,60 ευρώ, καθώς μια πιθανή επιβεβαιωμένη διάσπαση θα οδηγούσε, λόγω και της μακράς συσσώρευσης,  τη μετοχή πάνω από τα 3 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ομίλου παραμένει στα επίπεδα "σκλαβιάς" των 590 εκατ. ευρώ.   

  pin

  Κάποιοι ταλαντωτές ναι μεν εμφανίζονται να έχουν πτωτικές διαθέσεις αλλά ισοφαρίζονται από κάποιους άλλους που αναγνωρίζουν την αδυναμία των πωλητών.
   
  Στο ίδιο πλαγιοσταθεροποιητικό μοτίβο έχει μπλέξει και η μετοχή της Έλαστρον με τα όρια διακύμανσης να εντοπίζονται μεταξύ των 1 με 0,80 ευρώ. Με τη διαφορά ότι εδώ ο σχηματισμός έχει ξεκινήσει από τα τέλη του Μαρτίου και η τάση των τελευταίων ημερών δείχνει την ένδειξη πιθανής σύντομης ανοδικής δραπέτευσης άνω του 1 ευρώ. Μια τέτοια εξέλιξη θα ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τον επόμενο διαγραμματικό στόχο των 1,30 με 1,38 ευρώ. Πάντως το σενάριο της ανόδου έχουν αρχίζει να  το παίζουν και αρκετοί από τους αποκαλούμενους "insider”  τεχνικούς δείκτες. Η κεφαλαιοποίηση της Έλαστρον βρίσκεται στα 16,6 εκατ. ευρώ.

  pin


   
  Έντονη πίεση από τον καθοδικό στροφέα των τελευταίων 5 μηνών δέχεται η μετοχή των Αφοί Κορδέλλου, καταστρατηγώντας τη μέχρι πρότινος βάση των Bulls στα 0,20 ευρώ. Από εκεί και πέρα θα πρέπει η τιμή να αντισταθεί στα όποια καθοδικά κελεύσματα και να διατηρηθεί πάνω από την πολύ σημαντική περιοχή στήριξης των 0,16 με 0,17 ευρώ. Από τις αρχές Αυγούστου έχουν γίνει κάτω από τα 0,20 περίπου 103 χιλ. τεμάχια. Γεγονός  άμεσης ανοδικής διερεύνησης η ανοδική φυγή άνω των 0,201 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση εντοπίζεται στα 3,7 εκατ. ευρώ.

  pin


   
  Τέλος η Τζιρακιάν Profil με "καχεκτικό" όγκο συναλλαγών προσπαθεί από τον Ιούλιο να πάρει μια ανοδική ρότα προς το επίπεδο των 2,60 με 2,80 ευρώ έχοντας ως σημείο αναφοράς το κανάλι στήριξης "W”. Όσο κρατάει το εν λόγω κανάλι δίχως βίαια τμήση των 1,93 ευρώ με αύξηση στον όγκο ρευστοποιήσεων τόσο θα θέτει ως διαγραμματικό στόχο τη λύση της αντίστασης στα 2,80 ευρώ. Υστέρημα της μετοχής η χαμηλή εμπορευσιμότητα και η μεγάλη ποσοστιαία απόσταση μεταξύ αγοραστών - πωλητών. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας βρίσκεται λίγο πάνω από τα 3 εκατ. ευρώ.

  pin


   
  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ