Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Ιουλ-2020 00:05

  Που πας ρε Καραμήτρο;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Περιέργως από τις 22 Ιουνίου,  ο συνολικός όγκος των συναλλαγών του Ελληνικού Χρηματιστηρίου έχει πατήσει φρένο, καλλιεργώντας μια εικόνα κενότητας και εγκατάλειψης  στις εκτενείς προσπάθειες του  Γενικού Δείκτη για να βρεθεί στο κατώφλι των 680 μονάδων. Χαρακτηριστικές της όποιας αποδυνάμωσης είναι οι τελευταίες συνεδριάσεις,  που ο ημερήσιος συνολικός όγκος συναλλαγών μετά βίας καταφέρνει να ανέβει άνω των 17 εκατ. μετοχών την ίδια ώρα που στις αρχές του καλοκαιριού χτύπαγε από 106 έως 70 εκατ. μετοχές ανά συνεδρίαση. Η εικόνα αυτή δεν είναι και ό,τι καλύτερο για τις ανοδικές διαθέσεις του Γενικού Δείκτη δίνοντας  λαβές στους  υποτιμητές  να  του φωνάζουν από τη σέντρα  του  στρατοπέδου των Bears... που πας ρε Καραμήτρο ;

  Ίσως δικαιολογημένα καθώς με τέτοιο τζίρο και όγκο συναλλαγών δε είναι δυνατόν ο Γενικός Δείκτης να πάρει ανοδικά τις 680 μονάδες και να αρχίσει να απλώνει καλώδιο διαβίβασης προς το  ισχυρό επίπεδο αντίστασης των 720 με 700 μονάδων.  Τη σημαντικότητα δε της περιοχής μεταξύ των 680 με 700 μονάδων αναδύει και το μηνιαίο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη, καθώς από εκεί διέρχεται η μακροχρόνια γραμμή τάσης Q, που από τις αρχές του 2016 έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανοδική βόλτα του Γενικού Δείκτη προς τις 900 με 950 μονάδες.

  Επίσης είναι κάτι παραπάνω από εμφανής η μέχρι τώρα άρνηση του δείκτη να σχηματίσει ένα ανοδικό μηνιαίο candlestick δίχως το στίγμα  σκιάς άνω των 660 μονάδων. Η στασιμότητα αυτή μπορεί να κουράζει και να δημιουργεί προβληματισμό αλλά στατιστικώς ο κυματισμός  που επακολουθεί είναι βίαιος και έχει ανοδική τάση.  Προς την ανοδική κατεύθυνση ψηφίζει και ο  Stochastic RSI, καθώς έχει ξεφύγει από το σημείο "βρασμού"  και ετοιμάζεται να εισέλθει μέσα στη ζώνη προετοιμασίας ευρύτερης ανοδικής κίνησης. Κάτι ανάλογο είχε λάβει χώρα και το 2016, όταν ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε από τις 420 μονάδες και έφτασε στις 950 μονάδες λίγο πριν συναντήσει στο δρόμο του τη Covid 19. Οι επόμενες εβδομάδες, μιας που το διάγραμμα είναι μηνιαίο, θα είναι αρκετά ενδιαφέρουσες καθώς η άμμος στη κλεψύδρα τελειώνει και ο δείκτης θα πρέπει να δείξει τις πραγματικές του ικανότητες.

  πιν

   

  Έντονη αναβλητικότητα στο φλερτ με την αντίσταση των 1650 με 1670  μονάδων εμφανίζει στο εβδομαδιαίο  διάγραμμα τιμών  ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE /XA Large Cup  Η δυσπραγία της αντίστασης στο να ενδώσει  έχει κάνει το δείκτη  να πηγαινοφέρνει τη τιμή του μέσα στο προαύλιο χώρο των 1650 με 1520 μονάδων. Μάλιστα στις τελευταίες 6 εβδομάδες εμφανίζει και συνεχή εναλλαγή προσήμων. Έτσι όταν η μια εβδομάδα έχει κλείσει ανοδική γνωρίζεις ότι η επόμενη είναι αρνητική. Βέβαια αυτό το φαινόμενο έχει σχεδόν πάντα βίαιη λύση και όσο ο δείκτης κρατιέται πάνω από τις 1524 μονάδες το βέλος της εκτόνωσης θα είναι ανοδικό. Θετικές είναι μέχρι τώρα  και οι ενδείξεις που πηγάζουν από το τεχνικό Δείκτη Σχετικής Ισχύος (RSI), καθώς παρά τα σούρτα φέρτα  του FTSE /XA Large Cup  αυτός παραμένει σε αγοραστική διάθεση.

  πιν

   

  Όσον αφορά τώρα το Τραπεζικό Δείκτη αυτός συνεχίζει και παίζει στο γνωστό μοτίβο "κοιτάξτε με γειτόνισσες, ψαράκια τηγανίζω" προκαλώντας εμφανή εκνευρισμό στους τραπεζόφιλους. Το θετικό όμως του διαγραμματικού γίγνεσθαι   είναι ότι ναι μεν ο δείκτης δε θέλει ακόμα να δραπετεύσει πάνω από τις 400 μονάδες αλλά συρρικνώνει προς τα πάνω όλο και περισσότερο το εύρος διακύμανσης ετοιμάζοντας πιθανότατα τη τελική αναμέτρηση. Η ανοδική διάλυση των 400 μονάδων θα ανοίξει το πεδίο όχι τόσο για τις 470 όσο για τις 600 μονάδες ή ποσοστιαία άνοδο 50% δίνοντας σημαντικό περιθώριο ανόδου και στην υπόλοιπη αγορά μιας που έχει αναβαθμιστεί σημαντικά η βαρύτητα των τεσσάρων τραπεζικών οίκων.  Εδώ ο Δείκτης Σχετικής Ισχύος  (RSI) εμφανίζεται να προλέγει την ανοδική κίνηση διατηρώντας τη τιμή του  πάνω από τη πρώτη καταγραφή του Τραπεζικού Δείκτη στις 402 μονάδες. 

  πιν

    

  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ