Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Μαρ-2020 00:26

  Κάποιος να ανοίξει τα φώτα...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Υπό τα αλλεπάλληλα χτυπήματα του  κορονοϊού ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου προσπαθεί να μην πέσει στο καναβάτσο των 500 μονάδων. Οι δυνάμεις στήριξης και εναντίωσης στις βίαιες διαθέσεις των πωλητών υπόκεινται σε τέσσερις μετοχικούς πυλώνες, όπου πλέον μετά και την κατρακύλα των τραπεζών αντιπροσωπεύουν το 35% της κίνησης του Γενικού Δείκτη.

  Ο ΟΤΕ,  όπου στην πρόσφατη έκθεση της Citigroup αναφέρεται πως ανακοίνωσε για το 2019 τα καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα που έχει παρουσιάσει εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης εδώ και πολλά χρόνια, με την εκτίμηση πως η μετοχή του οργανισμού έχει ισχυρά περιθώριο ανόδου. Μια εταιρεία, όπου έχει καταφέρει από το 2010 έως το 2019 να περιορίσει τον καθαρό δανεισμό της από τα  4,3 δισ. ευρώ στα 655 εκατ. ευρώ δηλαδή μιλάμε για μια πτώση 85%. Μία εταιρεία όπου έχει δυνατές συστάσεις αγοράς από J.P. Morgan, Barclays, Goldman Sachs, Bank of America, Citigroup και NewStreet. Μία εταιρεία τέλος, όπου έχει μπει με το δεξί στη μεγαλύτερη πρόκληση της επόμενης δεκαετίας, το ψηφιακό μετασχηματισμό. Μια τέτοια λοιπόν εταιρεία έχει χάσει ένα -30% από τα υψηλά του έτους, λόγω των "ανησυχιών" για τις παράπλευρες επιπτώσεις από τον κοροναϊό στις καταναλωτικές δαπάνες. Τεχνικά η μετοχή έχει περάσει  κάτω από τη στήριξη της περιοχής των 11,60 με 11,30 ευρώ, ανοίγοντας διάλογο με τα 10 ευρώ. Σε περίπτωση που η τιμή της μετοχής τμήσει καθοδικά τα 10 ευρώ τότε θα βρεθεί σε μετωπική ψυχολογικής πίεσης με το επίπεδο σθεναρής στήριξης των 9,50 με 9 ευρώ.

  pin

  Η Coca Cola HBC, όπου μετά τα πολύ θετικά οικονομικά αποτελέσματα του 2019 (τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη ήταν αυξημένα κατά 8,7%, στα 522,2 εκατ. ευρώ) ετοιμάζεται να δώσει μέρισμα 0,62 ευρώ αυξημένο κατά 8,8% σε σχέση με το 2018. Η διοίκηση της εταιρείας πριν τις τελευταίες εξελίξεις είχε την πεποίθηση πως θα εμφανίσει φέτος αύξηση των πωλήσεων 5-6%, καθώς και περιθώριο EBIT τουλάχιστον 11,2%. Επίσης σύμφωνα με την JP Morgan το 2020 αναμένεται να είναι μια πολύ δυνατή χρονιά για καινοτομίες όπως η Coke Energy, η Costa Coffee και με περαιτέρω επενδύσεις σε παράπλευρα προϊόντα όπως η διανομή premium οινοπνευματωδών ποτών και η επέκταση του προσφάτως αποκτηθέντος χαρτοφυλακίου της Bambi. Και εδώ ο πανικός του ιού την έχει φέρει σε σύντομο χρονικό διάστημα να χάνει αδικαιολογήτως ένα -40% δίνοντας τιμές του 2017. Διαγραμματικά μετά τη τμήση της στήριξης των 23.50 ευρώ δοκιμάζει τις αντοχές των 21.50 ευρώ με αρνητικές μέχρι στιγμής ενδείξεις διακράτησης. Επόμενο μαξιλάρι στήριξης  τα 19,40 με 19 ευρώ.

  pin

   

  Ο ΟΠΑΠ ένα από πιο ισχυρά μετοχικά top picks για το 2020 με πλήθος αναλύσεων από ισχυρούς οίκους, με τιμές στόχους άνω των 14 ευρώ, με ισχυρές ταμειακές ροές, με πιθανό άλλο 1 ευρώ μέρισμα (έχει δώσει ήδη 1 ευρώ στις 16 Ιανουαρίου από παρελθοντικά κέρδη) και όμως η μετοχή εν μέσω των γνωστών ανησυχιών έχει χάσει ένα -40%. Την ίδια ώρα στο μηνιαίο chart έχει απροσδόκητα καταστρατηγηθεί η ανοδική ένδειξη λύσης του σχηματισμού Head and Shoulders τον περασμένο Νοέμβριο επαναφέροντας τη μετοχή πάνω στην επικίνδυνη στήριξη των 7,50 ευρώ. Περιοχή, όπου εάν διερραγεί καθοδικά θα δώσει κατηφορικό πεδίο για τα 6 ευρώ ! επίπεδο φυσικά που δεν αντικατοπτρίζει με καμιά δύναμη τη σημερινή οικονομική εικόνα του ΟΠΑΠ.

  pin

   

  Τέλος για τη Jumbo η Euroxx σε έκθεσή της στις 10 Μαρτίου αναφέρει ότι οι ελεύθερες ταμειακές ροές  αναμένεται να ανέλθουν στα 135 εκατ. ευρώ ή στο 49% των EBITDA το 2020-2022, κάτι που αφήνει την εταιρία με καθαρό ταμείο ύψους 3,9 ευρώ ανά μετοχή ως τα τέλη του 2022. Το γεγονός αυτό μπορεί να δώσει την ευχέρεια για αυξημένα μερίσματα,  εκτιμώντας ότι η εταιρία θα διανείμει μέρισμα 0,67 ευρώ για τη φετινή χρήση και 0,71 ευρώ το 2021. Παρά τα τροφαντά οικονομικά δεδομένα και αυτή η εταιρεία έπεσε θύμα του ιού χάνοντας ένα -36% από τα υψηλά της. Τεχνικά η μετοχή στο μηνιαίο διάγραμμα τιμών κινείται προς τη κάτω πλευρά του τελευταίου ανοδικού καναλιού  του μακροπρόθεσμου Pitchfork σχηματισμού, στα 12.40 ευρώ. Καθοδική διάρρηξη του εν λόγω pattern θα προκαλέσει περαιτέρω βύθιση προς τη πολύ σκληρή για να πεθάνει στήριξη των 10.50 ευρώ.

  pin

   

  Βάσει τώρα των τεχνικών ενδείξεων αυτών των 4 πυλώνων ο Γενικός Δείκτης υπό την επήρεια  ενός τελευταίου βίαιου καθοδικού παραληρήματος θα μπορούσε να προσεγγίσει το υπόγειο των 485 με 470 μονάδων.  

  Προσοχή όμως παρά το γεγονός ότι η όλη κατάσταση είναι απρόβλεπτη και αρκετά "σκοτεινή" η αντίδραση της αγοράς έχει αρχίσει να γίνεται υπερβολική. Σε σύντομο χρονικό διάστημα  από σήμερα κάποιος θα ανοίξει τα φώτα, ο ιός θα έχει περάσει και οι ισχυρές εγχώριες εταιρείες θα αναδυθούν πολύ γρήγορα από τα τωρινά επίπεδα τιμών ενώ υπάρχει και η ενδιάμεση πιθανότητα με την εύρεση του εμβολίου η αγορά να ξυπνήσει στα ΑΜΕΜ του +30%.

  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets  

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο"
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ