00:05 12/12
Το μεγάλο ξύπνημα στο ταμπλό
Στις αρχές Οκτωβρίου, όταν έγραφα ότι η ΕΚΤΕΡ χτίζει νέα ιστορία πάνω σε ανεκτέλεστο, καθαρή θέση, περιθώρια και την υπόθεση της 7ης τάξης, η τιμή ήταν στα 2,30 ευρώ και η κεφαλαιοποίηση μόλις άγγιζε...
Στις 10 Φεβρουαρίου ξεκίνησε η διαπραγμάτευση στο ΧΑ των 13.084.373 νέων μετοχών της ΟΠΑΠ μετά την άσκηση από τους μετόχους του Scrip Dividend (πρόγραμμα επανεπένδυσης μερίσματος σε μετοχές της εταιρίας). Από τα 310,2 εκατ. ευρώ (μετά φόρων) που αποφάσισε να διανείμει ως μέρισμα η ΟΠΑΠ το 52,5% εισπράχθηκε υπό την μορφή μετρητών και δεν επανεπενδύθηκε σε μετοχές. Η τιμή επανεπένδυσης του μερίσματος σε μετοχές ήταν 11,26 ευρώ ανά μετοχή.
|
Ποσό που ασκήθηκε από τους μετόχους με τη μορφή Scripdividend (έλαβαν μετοχές) |
47.5% |
€147,329,650 |
|
Ποσό που εισέπραξαν οι μέτοχοι σε μετρητά |
52.5% |
€162,934,806 |
|
Σύνολο |
100% |
€310,264,456 |
Όπως διαφαίνεται στον παρακάτω πίνακα, οι βασικοί μέτοχοι (Sazka Group) πιστώθηκαν με το 84% των νέων μετοχών αφού η συντριπτική πλειοψηφία των λοιπών μετόχων εισέπραξε τα μετρητά και δεν προέβη στην επανεπένδυση του μερίσματος σε μετοχές. Έτσι οι βασικοί μέτοχοι, όπως είχαν αναφέρει, άσκησαν πλήρως τα δικαιώματά τους στο scrip dividend με αποτέλεσμα την αύξηση του ποσοστού τους από 39,98% σε 41,7% με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις.
|
Αιτιολογία |
Ποσοστό |
Μετοχές |
|
Σύνολο μετοχών πριν το ScripDividend |
100% |
321,623,443 |
|
Βασικοί μέτοχοι πριν το ScripDividend |
39.98% |
128,585,053 |
|
Υπόλοιποι μέτοχοι πριν το ScripDividend |
60.02% |
193,038,390 |
|
Νέες μετοχέςαπό ScripDividend |
3.91% |
13,084,373 |
|
Σύνολο μετοχών μετά το ScripDividend |
100% |
334,707,816 |
|
Μετοχές που απέκτησαν οι βασικοί μέτοχοι με την άσκηση του ScripDividend |
|
10,988,107 |
|
Ποσοστό μετοχών που έλαβαν οι βασικοί μέτοχοι από το ScripDividend |
|
84.0% |
|
Βασικοί μέτοχοι μετά το ScripDividend* |
41.70% |
139,573,159 |
|
Υπόλοιποι μέτοχοι μετά το ScripDividend |
58.30% |
195,134,657 |
|
* Με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις |
|
|
Υφίσταται υποχρεωτική δημόσια πρόταση όταν ο βασικός μέτοχος αποκτήσει ποσοστό >3% μέσα σε 12 μήνες εφόσον κατέχει ήδη το 1/3 της εταιρείας;
Εάν υποθέσουμε ότι ο βασικός μέτοχος αλλά και οι υπόλοιποι μέτοχοι συνεχίζουν να έχουν την ίδια πολιτική όσον αφορά το scrip dividend τότε μετά από μερίσματα ύψους 5-5,8 ευρώ ανά μετοχή οι βασικοί μέτοχοι, χωρίς να έχει μεσολαβήσει κάποια άλλη εταιρική πράξη, μπορεί να φτάσουν το 50% της εταιρείας. Το ποσό μεταβάλλεται ανάλογα με το πόσο γρήγορα θα προβεί η ΟΠΑΠ στη διανομή των μερισμάτων. Επίσης τα 160.000.000 μετοχές (ανώτατο όριο) που έχει ανακοινώσει η εταιρεία ότι είναι σε θέση να διανείμει με τη μορφή της επανεπένδυσης μερίσματος σε μετοχές, μπορούν να οδηγήσουν τους βασικούς μετόχους σε ποσοστό υψηλότερο του 50%. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η εταιρεία έχει δεσμευθεί να διανέμει όλες τις ταμειακές ροές αφαιρουμένων των επενδύσεων με την μορφή μερισμάτων.
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, όταν οι βασικοί μέτοχοι κατέχουν ποσοστό άνω του 1/3 του μετοχικού κεφαλαίου μιας εταιρείας και προβαίνουν στην αύξηση του εν λόγω ποσοστού τους, άνω του 3% μέσα σε δώδεκα μήνες, είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν υποχρεωτική δημόσια πρόταση. Όταν όμως οι μετοχές αποκτηθούν κατά την άσκηση του δικαιώματος προτίμησης σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τότε οι βασικοί μέτοχοι δεν υποχρεούνται σε δημόσια πρόταση.
Υπενθυμίζεται ότι και η άσκηση του δικαιώματος στην επανεπένδυση μερίσματος πραγματοποιείται μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
* Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς -
BETA Χρηματιστηριακή
** Οι απόψεις είναι προσωπικές