Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 11-Φεβ-2020 00:05

  Έρχεται τσουνάμι…

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Οι επιδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακές το τελευταίο χρονικό διάστημα με τα αρμόδια στελέχη στον ΟΔΔΗΧ να τρίβουν στη κυριολεξία τα μάτια τους αναφωνώντας ότι "τα καλύτερα έρχονται". Μέσα σε αυτή την αίσθηση ευφορίας πλαισιώνεται και η Κριστίν Λαγκάρντ, δηλώνοντας σχεδόν βέβαιη στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής ότι αν η κατάσταση συνεχίσει να βελτιώνεται τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν σύντομα στο QE.

  Το 10ετές ελληνικό ομόλογο φλερτάρει πλέον ανοιχτά με το 1% και στο επόμενο χρονικό διάστημα θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Εάν βρεθεί και συντηρηθεί  κάτω από το 1% θα προκαλέσει "σεισμική" δόνηση μεγατόνων με κατακόρυφη ανάταξη του μακροοικονομικού  βυθού της χώρας, όπου όσο και αν κάποιοι διατείνονται ότι  δε θα γίνει αντιληπτός ή δηλώνουν ανυποψίαστοι αφήνοντας τη χρηματιστηριακή αγορά να "λιάζεται" στα ρηχά το μεσοπρόθεσμο τσουνάμι, που θα έρθει θα είναι τέτοιο, που θα παρασύρει τις μετοχικές αξίες θέλουν δε θέλουν προς τις 1000 μονάδες  Γενικού Δείκτη. Χαρακτηριστική  δε για το τι μέλει γενέσθαι είναι η πρόβλεψη της  Citigroup για το  ελληνικό 10ετές ομόλογο αναφέροντας ότι μπορεί να κινηθεί το δ’ τρίμηνο του 2020 στο 0,70%! Ας μη ξεχνάμε ότι η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου είναι για τους οικονομικούς αναλυτές ένα εργαλείο για την αποτίμηση των εύλογων αξιών των μετοχών η οποία, όσο πιο μικρή είναι, τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος χώρας και τόσο πιο μεγάλη είναι και η θεωρητική τιμή που προσδιορίζεται από τα μοντέλα αποτίμησης μιας εταιρείας. Βέβαια δεν είναι ο μόνος παράγοντας ούτε και η πανάκεια στις αποτιμήσεις, αλλά για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια είναι εδώ.

  omologo


  Τώρα εκτός διεθνούς απρόοπτου ένα πιθανό κύλισμα των "ρυθμιστών" του Γενικού Δείκτη προς την περιοχή από όπου διέρχεται η μακροπρόθεσμη γραμμή "Q”, στις 880 με 868 μονάδες, θα δώσει σημαντική ευκαιρία στους swing επενδυτές για επανατοποθετήσεις σε αρκετούς μετοχικούς τίτλους. Μάλιστα ένα αποτυπωμένο πάτημα του δείκτη στην εν λόγω περιοχή θα ισχυροποιήσει ακόμα περισσότερο τις ανοδικές ενδείξεις κίνησης του τεράστιου στροφέα προς το επίπεδο των 1000 με 1050 μονάδων.

  GD


  Τώρα εκτός από τον ΟΠΑΠ και τον ΟΤΕ, που είναι οι συνήθεις ύποπτοι, τρία θα ήταν τα μετοχικά διαγράμματα που θα διερευνούσαμε πρώτα εάν ο Γενικός αποφάσιζε να  κατηφορίσει προς τις 880 μονάδες:

  Του Μυτιληναίου μιας που παίζει ως βασικός παίκτης στην ενέργεια και φυσικά στη σύνθεση πολλών μεσοπρόθεσμων χαρτοφυλακίων. Εδώ ένα πιθανό κατέβασμα κάτω από την πολύ σκληρή στήριξη των 9 ευρώ θα δώσει το περιθώριο τοποθετήσεων  πλησίον της επόμενης σημαντικής ζώνης στήριξης των 8,76 με 8,65 ευρώ. Ο μεσοπρόθεσμος στόχος παραμένει  στα 11,30 ευρώ με πρώτη στάση τα 10,40 ευρώ με 10,50 ευρώ.

  MYTIL


  Της ΕΧΑΕ  με σημείο πτωτικής εκκίνησης τα 4,55 ευρώ. Πέρασμα κάτω από εκεί με σημαντικό όγκο συναλλαγών θα άνοιγε το έδαφος για ενδιαφέρουσες αγορές μέσα στο επίπεδο τιμών των 4,40 με 4,30 ευρώ. Πρώτος μεσοπρόθεσμος στόχος τα 5 ευρώ.

  EXAE


  Και της ΔΕΗ μιας που είναι για πολλούς επενδυτές θεσμικούς ή μη  το "πουλέν" του 2020. Εδώ η θρυαλλίδα καθόδου θα ήταν η τμήση της περιοχής στήριξης των 4,05 ευρώ. Πιθανό πάντα  πέρασμα - μιας που μιλάμε για το σενάριο κίνησης του Γενικού Δείκτη προς τις 880 μονάδες -  κάτω από τα 4,05 με 4 ευρώ  με αύξηση των ρευστοποιήσεων θα έδινε τιμές πλησίον των 3,70 με 3,62 ευρώ. Επίπεδο, από όπου διέρχεται και ο ανοδικός στροφέας του καλοκαιριού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο Relative Strength Index καθώς δείχνει ότι πάει να χτυπήσει καθοδικά τη ζώνη ενεργοποίησης αγοραστών μεταξύ  των 48 με 45 μονάδων τεχνικού δείκτη. Ανοδικός μεσοπρόθεσμος στόχος το έδαφος που απλώνεται από τα 5 έως τα 5,40 ευρώ.

  DEH

  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων