Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Φεβ-2020 00:05

  Εεε, οοο, ήρθανε το πήρανε το ομολογιακό!

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Η έκδοση του 15ετούς ομολόγου την περασμένη Τρίτη αποτελεί έναν άθλο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Μπορεί να συγκριθεί συνειρμικά σε εθνικό επίπεδο με τον ποδοσφαιρικό άθλο της κατάκτησης του ευρωπαϊκού στις 4 Ιουλίου του 2004 ή με τον μπασκετικό άθλο του 1987. Μπα, το τελευταίο δεν παίζει, εκείνο ήταν ένα έπος που άλλαξε το αθλητικό γίγνεσθαι της χώρας. Η κεφαλιά του Χαριστέα είναι κάτι ανάλογο με το πολύ ευνοϊκό επιτόκιο του 1,87% που κατάφερε να πάρει το ελληνικό Δημόσιο από μια ζήτηση που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Οι δεκαπλάσιες προσφορές του ζητούμενου ποσού των 2,5 δισ. ευρώ, που αντικατοπτρίζουν σχεδόν το 5% του συνολικού χρέους, αποτελούν μια εντυπωσιακότατη αποτύπωση των εκτιμήσεων της αγοράς για την οικονομία της χώρας. Η επιτυχής δε έκδοση του νέου 15ετούς ομολόγου ενέχει και μια κρυμμένη συμβολική αξία, καθώς οι επενδυτές εμπράκτως πιστεύουν ότι το ελληνικό Δημόσιο θα είναι σε θέση να εξυπηρετεί τις δανειακές του υποχρεώσεις και μετά το 2033, που αποτελεί και το απώτατο χρονικό όριο βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους. Το γεγονός αυτό ανοίγει εξαιρετικά ευοίωνες προοπτικές για το κόστος χρήματος που θα κληθούν να αναζητήσουν μέσω έκδοσης ομολόγων τόσο οι τραπεζικοί οίκοι όσο και οι εταιρείες που θέλουν να αναπτυχθούν ή να χαμηλώσουν το κόστος των δανειακών τους υποχρεώσεων σε μια οικονομία που ανακάμπτει και ανακτά την αυτοπεποίθησή της.

   

  pin

  Ο ΟΤΕ, ο οποίος ήδη δρέπει τις δάφνες με την έκδοση του 7ετούς ομολόγου με επιτόκιο 0,875%, είναι πολύ πιθανό, με την αξιολόγηση που έχει ανά χείρας, να είναι ο πρώτος που θα μπει στις αγορές εταιρικών ομολόγων από την ΕΚΤ, με ό,τι αυτό σημαίνει για την εταιρεία. Διαγραμματικά, η μετοχή του ΟΤΕ έχει τμήσει ανοδικά το μακροπρόθεσμο χείλος των τριών διαδοχικών καμπυλωτών κινήσεων, ανοίγοντας τον δρόμο έπειτα από περίπου 10 χρόνια για το βάθος του τελευταίου σχηματισμού, τα 17 ευρώ. Κίνηση η οποία αναμένεται να ισχυροποιηθεί με την τελευταία επιδίωξη της μετοχής να γυρίσει για να επιβεβαιώσει των αντοχή ή μη του πατώματος των 13 με 12,75 ευρώ. Ένδειξη έγερσης ο αυξημένος μηνιαίος όγκος συναλλαγών άνω των 15 εκατ. τεμαχίων. 

   

  pin

  Το θετικό κλίμα για την ελληνική οικονομία ετοιμάζεται να καρπωθεί μέσα στο 2020 και η ΔΕΗ. Το στοίχημα της εξόδου στις αγορές με την έκδοση ομολόγου για την άντληση δανεισμού αναμένεται να είναι μεγάλο για τη νέα διοίκηση. Ο μέχρι τώρα σχεδιασμός προβλέπει, για την επίτευξη καλύτερου αποτελέσματος ως προς την άντληση χρηματοδότησης, την επικαιροποίηση του σχεδίου του ενημερωτικού δελτίου που είχε ετοιμάσει η προηγούμενη διοίκηση της επιχείρησης, με τη συμπερίληψη σε αυτό τόσο των ετήσιων αποτελεσμάτων όσο και του νέου επιχειρησιακού σχεδίου. Τεχνικά, η μετοχή μετά την ανοδική διάσπαση του Exponential Moving Average 50 μηνών στα 2,72 ευρώ έχει πάρει την άγουσα για την εκτενή περιοχή αντίστασης των 4,30 με 4,70 ευρώ. Επίπεδο που για να το διατρήσει θα χρειαστεί χρόνο και ισχυρά έμπρακτα νέα, καθώς, εάν επιβεβαιωθεί η ανοδική τμήση του, θα ανοίξει τον μακροπρόθεσμο διάδρομο για τα πολύ δύστροπα επίπεδα των 8,50 ευρώ. Προς το παρόν θα πρέπει να πραγματοποιήσει σθεναρή στήριξη στη ζώνη 3,90 με 4 ευρώ.

   

  pin

  Οι ευνοϊκές χρηματοοικονομικές συνθήκες έχουν μέχρι τώρα βοηθήσει και τον Ελλάκτωρ, με το τελευταίο ομολογιακό των 70 εκατ. ευρώ να προορίζεται για κεφαλαιουχικές δαπάνες (capex) στον κλάδο των αιολικών αλλά και των παραχωρήσεων (μαρίνα Αλίμου) και το προτελευταίο των 600 εκατ. ευρώ για αναχρηματοδότηση με καλύτερους όρους του δανεισμού του. Εδώ η μετοχή, επηρεασμένη από το διεθνές αρνητικό κλίμα, έχει χάσει με καθοδικό χάσμα το ανοδικό κανάλι του περασμένου Δεκεμβρίου και κατευθύνεται πάνω στη στήριξη των 1,72 με 1,75 ευρώ. Σοβαρή στήριξη στο εν λόγω επίπεδο θα τη στρέψει και πάλι προς τα 1,90 ευρώ. 

   

  pin

  Ωφελημένη μέσω ενός νέου ομολογιακού δανείου μπορεί να βγει και η Τράπεζα Αττικής, η οποία προσπαθεί εναγωνίως να βρει στρατηγικό επενδυτή. Διαγραμματικά, η μετοχή από τον Ιούλιο ακολουθεί την πεπατημένη της καθοδικής εκτόνωσης και της βίαιης εκτίναξης προς το άνω τοξοειδές ταβάνι του υψηλού του Ιουνίου στα 0,62 ευρώ. Στατιστικώς, θα πρέπει να ετοιμάζεται για την επόμενη εκτίναξη, καθώς έχει ξεπεράσει ήδη το ανώτερο όριο παραμονής στην καθοδική κίνηση, που είναι οι 21 συνεδριάσεις –τώρα 29 συνεδριάσεις–, ενώ ταυτόχρονα πάει και σε μετωπική με τον Exponential Moving Average των 200 ημερών. Η κίνηση, πάντως, εάν "φιτιλιαστεί", μπορεί να δώσει τα 0,44 ευρώ.

  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ