Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Ιαν-2020 00:05

  Με το πόδι στο φρένο

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Μαζεμένα έπεσαν τα θετικά νέα για την Εθνική Τράπεζα, καθώς εκτός από τον οίκο αξιολόγησης Fitch που αναβάθμισε την Ελλάδα σε "BB", έχει μέχρι τώρα ολοκληρώσει την πώληση της Banca Romaneasca, έχει προσθέσει έκτακτα κέρδη 515 εκατ. ευρώ από την ανταλλαγή κρατικών ομολόγων που αντιστοιχούν στο 72% της προ προβλέψεων κερδοφορίας της ως το 3ο τρίμηνο του 2019 και φυσικά έχει μπροστά της και την πώληση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Για το τελευταίο το Data room για τους τρεις υποψήφιους Fosun, CVC Capital και Varde Partners θα κλείσει στις 25 Φεβρουαρίου και στις αρχές Μαρτίου αναμένεται η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών. Άξιο λόγου είναι και το γεγονός ότι  η Εθνική διαθέτει πλέον την υψηλότερη ρευστότητα, μεταξύ των συστημικών τραπεζών. Στοιχείο που θα τη φέρει στην πρώτη γραμμή της χρηματοδότησης μεγάλων έργων όπως την εγκατάσταση πλωτού τερματικού στην Αλεξανδρούπολη, το Αεροδρόμιο στο Καστέλι, την ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής-Κρήτης κ.α. Διαγραμματικά η μετοχή έχει αποτυπώσει στο εβδομαδιαίο chart τιμών ένα pennant σχηματισμό στα τοπικά υψηλά της κίνησης του 2019, ένδειξη, που στατιστικώς σπάει προς την πλευρά της κύριας τάσης. Το σημείο που θα δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα είναι τα 3,10 ευρώ και η επιβεβαίωση θα έρθει με την αρπαγή των 3,15 ευρώ. Η κίνηση μπορεί να αποδώσει ένα +14% καθώς η επόμενη σοβαρή αντίσταση εντοπίζεται στα 3.50 ευρώ. Κίνηση, που θα θέσει το πόδι στο φρένο αναθεωρώντας  την υπάρχουσα στρατηγική είναι η καθοδική τμήση των 2,78 ευρώ.

  pin

   

  Την ίδια ώρα που  κάποιοι επενδυτές βλέπουν τον ΑΔΜΗΕ ως σκιά της ΔΕΗ κάποιοι άλλοι διαισθάνονται όλο και περισσότερο την καυτή ανάσα  του κινέζικου δράκου της State Grid που ετοιμάζεται μέσω του δικαιώματος της πρώτης προσφοράς να αυξήσει τη θέση του  σε  μια εταιρεία με ισχυρή κερδοφορία και με σημαντικό  ρόλο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Τεχνικά τώρα η μετοχή του ΑΔΜΗΕ συμμετοχών προθερμαίνεται  μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα να κάνει το άλμα άνω της σημαντικής αντίστασης των 2,50 ευρώ. Η συσσώρευση δυνάμεων που παρουσιάζεται στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών πάνω από τη ζώνη των 2,37 με 2,40 ευρώ μοιάζει με πιεσμένο ελατήριο έτοιμο να σπρώξει την τιμή της μετοχής προς νέα υψηλά. Θεωρητικά εάν προκληθεί επιτυχής ανοδική διάσπαση των 2,50 ευρώ με αυξημένο όγκο συναλλαγών το επόμενο ισχυρό σημείο είναι τα 2,80 ευρώ περιοχή όπου έχει αγοράσει και το 24% η State Grid. 

  pin

   

  Αποφασισμένη να γυρίσει το "ματσάκι" εμφανίζεται η MLS με νέα προϊόντα που ενσωματώνονται   στο οικοσύστημα της ψηφιακής πλατφόρμας της τεχνητής νοημοσύνης MAIC. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας έχει πέσει στα 18,2 εκατ. ευρώ με τα τελευταία ανακοινωθέντα αποτελέσματα του 1ου εξαμήνου να παρουσιάζουν  τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) σε 3,43 εκατ. ευρώ , έναντι 3,24 εκατ. ευρώ πέρυσι. Εδώ τεχνικά μετά από τη φθινοπωρινή βύθιση έως και 80% από  τη διάλυση της στήριξης των 4.00 ευρώ διαφαίνεται μια διαγραμματική διάθεση παύσης πυρός των πωλητών με ανοδική κίνηση προς τη ζώνη αντίστασης των 1,80 με 1,88 ευρώ. Θετική είναι και η ένδειξη ανοδικής τμήσης του τριγωνικού σχηματισμού του Ιανουαρίου στα 1,40 ευρώ. 

  pin

   

  Η CVC Capital εξαγοράζει τα μερίδια στις μαρίνες Φλοίσβου, Γουβιών Κέρκυρας, Ζέας και Λευκάδας, το παιχνίδι "φουντώνει" και ο Κυριακούλης αποκτάει έναν ισχυρό σύμμαχο στο θαλάσσιο τουρισμό. Δεν ήθελε και πολύ για να ξεδιπλώσουμε το διάγραμμα της εισηγμένης  και να εντοπίσουμε ως ανοδική θρυαλλίδα την περιοχή των 2,20 ευρώ. Επίπεδο όπου εάν διασπαστεί με ισχυρό όγκο συναλλαγών μπορεί να δώσει  τιμές άνω των 2,60 ευρώ. Στα θετικά η διατήρηση τόσο του επιπέδου στήριξης των 1,80 ευρώ όσο και του ανοδικού καναλιού C κατά την υγιή διόρθωση της περσινής  εφόρμησης από τα 0,80 προς τα 2,50 ευρώ.  

  pin


  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ