Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 22-Ιαν-2020 00:06

  Η δύναμη της επανεπένδυσης και ο κανόνας του 72

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημοσθένη Τρίγγα

  Η ΟΠΑΠ στις 10 Φεβρουαρίου πρόκειται να προβεί στην αποπληρωμή έκτακτου μερίσματος 1 ευρώ ανά μετοχή (0,95 ευρώ μετά από τον φόρο) για τη χρήση 2019. Η εταιρία με αυτό το μέρισμα αλλά και το εκτιμώμενο υπόλοιπο περί τα 0,80 ευρώ ανά μετοχή αναμένεται να αποτελέσει την εταιρία με την υψηλότερη μερισματική απόδοση (14,9%) ανάμεσα στις εισηγμένες του ΧΑ για τη χρήση 2019. Ωστόσο η εταιρία δίνει το δικαίωμα στο μέτοχο να επανεπενδύσει το μέρισμα σε μετοχές τις ΟΠΑΠ με τιμή έκδοσης ίση με το μέσο όρο της χρηματιστηριακής σταθμισμένης βάση όγκου τιμής της μετοχής (VWAP) κατά την περίοδο 20.01.2020 έως και 24.01.2020, μειωμένη κατά 3% (ποσοστό έκπτωσης). Η επανεπένδυση μερισμάτων είναι πολύ δημοφιλής στην συντριπτική πλειοψηφία των εταιριών στις ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια. Στην Ελλάδα η πρώτη εταιρία που εφαρμόζει την επανεπένδυση του μερίσματος σε μετοχές είναι η ΟΠΑΠ ενώ θα ήταν ενδιαφέρον αν και άλλες εταιρίες προέβαιναν στην εφαρμογή της ανωτέρω πολιτικής επανεπένδυσης μερισμάτων. 

  Όμως πόσο σημαντική είναι διαχρονικά η μερισματική απόδοση για ένα μέτοχο και ειδικότερα εφόσον ο μέτοχος προβαίνει στην επανεπένδυση του μερίσματος κάθε χρόνο για μία σειρά ετών;  

  Καταρχήν, η επανεπένδυση είναι η διαδικασία στην οποία τα κέρδη ενός περιουσιακού στοιχείου, είτε από κεφαλαιακά κέρδη είτε από τόκους, επανεπενδύονται με σκοπό να παράγουν πρόσθετα κέρδη μέσα στο χρόνο. Τα δύο βασικά συστατικά της επανεπένδυσης, εκτός από το κεφάλαιο, είναι ο χρόνος και απόδοση. 

  grarigkas

  Για να κατανοήσουμε το μέγεθος της σημαντικότητας της επανεπένδυσης υποθέτουμε ότι έχουμε πέντε επενδυτές με κεφάλαιο ύψους 10.000 ευρώ και ετήσια απόδοση 5%. Οι τέσσσερις από αυτούς  επανεπενδύουν το ετήσιο μέρισμα και ο πέμπτος όχι. Εάν ο πρώτος επενδυτής ξεκινήσει την επένδυσή του όταν γίνει 20 ετών τότε μετά από 50 έτη θα έχει 114.674 ευρώ.  Ο δεύτερος ξεκινήσει την επένδυσή του όταν γίνει 30 ετών τότε μετά από 40 έτη θα έχει 70.400 ευρώ. Ο τρίτος ξεκινήσει την επένδυσή του όταν γίνει 40 ετών τότε μετά από 30 έτη θα έχει 43.219 ευρώ.  Ο τέταρτος ξεκινήσει την επένδυσή του όταν γίνει 50 ετών τότε μετά από 20 έτη θα έχει 26.533 ευρώ. Τέλος ο πέμπτος, ο οποίος δεν επανεπενδύει το μέρισμα του, ξεκινήσει την επένδυσή του όταν γίνει 20 ετών τότε μετά από 50 έτη θα έχει μόλις 35.000 ευρώ. Όπως γίνεται φανερό η δύναμη της επανεπένδυσης είναι τεράστια. Διαφαίνεται μέσα από το γράφημα ότι κάθε δεκαετία που περνάει το ποσό ανεβαίνει εκθετικά και όχι γραμμικά. Η διαφορά στην απόδοση με την πάροδο του χρόνου είναι ιλλιγιώδης. Η απόδοση του πρώτου επενδυτή αγγίζει το 1047%, του τέταρτου 165% ενώ ο πέμπτος χωρίς την επανεπένδυση ανέρχεται σε 250%. Για τους δικού σας υπολογισμούς ο τύπος που χρησιμοποιείται είναι:

  Χωρίς επανεπένδυση: Ποσό Χ (1+Απόδοση Χ Έτη)
  Με επανεπένδυση: Ποσό Χ (1+Απόδοση) ^ Έτη

  Τέλος, ένας χρήσιμος μνημονικός κανόνας είναι ο κανόνας των 72 όπου μας λέει ότι για να διπλασιάσω μία επένδυση με απόδοση 6% πρέπει να περάσουν 12 χρόνια, με 5% χρειάζονται 14, 4 χρόνια κ.ο.κ. Ειδικότερα : 
  Διπλασιασμός = 72 / Απόδοση. 

  * Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς - 
  BETA Χρηματιστηριακή

  ** Οι απόψεις είναι προσωπικές

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων