Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 03-Δεκ-2019 00:51

  Τηλεπικοινωνίες και πληροφορική επί ποδός αναπτυξιακού "πολέμου"

  Τηλεπικοινωνίες και πληροφορική επί ποδός αναπτυξιακού "πολέμου"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  "Έσο έτοιμες" και στην κυριολεξία επί ποδός "πολέμου" είναι οι τηλεπικοινωνίες και η πληροφορική για να αδράξουν ένα μεγάλο κομμάτι της ανάπτυξης της χώρας στην επόμενη 4ετία. Κάτι ανάλογο δείχνει και η μελέτη που πραγματοποίησε η εταιρεία συμβούλων-ελεγκτών Deloitte για λογαριασμό του Συνδέσμου Εταιρειών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ), όπως παρουσιάστηκε στο συνέδριο Digital Economy Forum. Σύμφωνα, λοιπόν, με το συμπέρασμα της μελέτης, είναι κάτι παραπάνω από εφικτή μια ετήσια άνοδος 5% μέχρι το 2023 για την ελληνική αγορά πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, που μπορεί να προκαλέσει μια ισχυρή αύξηση του μεγέθους της από τα 5,7 στα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ, με πρόσθετες επενδύσεις 1 δισεκατομμυρίου ευρώ από τις επιχειρήσεις του κλάδου. Ο αντίκτυπος, μάλιστα, της ανάπτυξης αυτής μπορεί να προσθέσει περί τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ στην ελληνική οικονομία, με ταυτόχρονη δημιουργία 400.000 θέσεων εργασίας. 

  Η ανάπτυξη ψηφιακών υποδομών σε συνδυασμό με το ολοκληρωμένο πρόγραμμα Smart Cities, την επιβεβλημένη αναβάθμιση των υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης με την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού και την υποστήριξη της εξωστρέφειας μέσω υλοποίησης πλαισίου κινήτρων για την ανταγωνιστικότητα μπορούν να καλλιεργήσουν την ευκαιρία για ένα τεράστιο άλμα ανάπτυξης και κερδοφορίας για τους δύο αυτούς κλάδους. 

  Μια τέτοια προοπτική δεν μπορούσε να μας αφήσει ανεπηρέαστους, οδηγώντας μας χωρίς δεύτερη σκέψη στην ανάλυση αρκετών διαγραμμάτων εταιρειών που ανήκουν στις τηλεπικοινωνίες και την πληροφορική, με ευρύτερο σκοπό την εύρεση πιθανών μεσομακροπρόθεσμων αποδόσεων.

  Την αυλαία ανοίγει ο ΟΤΕ, που, με τις επενδύσεις του για το 2019 να αγγίζουν τα 650 εκατ. ευρώ (ήδη έχουν δαπανηθεί 487 εκατ. ευρώ), αποτελεί την αιχμή του δόρατος στην επερχόμενη τεχνολογική ανάπτυξη. Διαγραμματικά, η μετοχή μετά την ανοδική διάσπαση της σχεδόν δεκαετούς αντίστασης των 13 ευρώ νιώθει πλέον απελευθερωμένη για να κινηθεί προς το επόμενο βήμα αντίστασης των 15,50 ευρώ, ακολουθώντας, έτσι, τον ανοδικό δίαυλο του 2019 από τα 9,50 ευρώ. Η διαγραμματική –πάντα– εκτίμηση για την επόμενη 4ετία είναι η προσέγγιση του επιπέδου των 19,10 ευρώ.

   

  Ο όμιλος Quest, που ανακοίνωσε για το 9μηνο του 2019 αύξηση 15,7% στις πωλήσεις, με ενίσχυση κατά 29,7% και 35,7% του EBITDA και των κερδών μετά από φόρους αντίστοιχα, αποτελεί μετ’ επιτάσεως τον βασιλιά του κλάδου της πληροφορικής. Το διάγραμμα της μετοχής θα μπορούσε να είναι θέμα για σεμινάριο τεχνικής ανάλυσης, καθώς αποτελεί την πεμπτουσία του ανοδικού καναλιού, με διαδοχικά πατήματα συσσώρευσης και συνέχειας της κυρίαρχης ανοδικής τάσης. Πρόσφατο σημείο αντίστασης η περιοχή των 7,60 ευρώ, που, εάν τμηθεί ανοδικά, θα απλωθεί προς τα 9,05 ευρώ. Εδώ η μακροπρόθεσμη εκτίμηση εστιάζεται στο επίπεδο των 13,10 ευρώ.

  pin

   

  Η ενθουσιώδης Profile Software, που έχει χαρακτηριστεί ως "One to Watch" στην Ευρώπη βάσει της επιχειρηματικής αριστείας από τα European Business Awards, έχει παρουσιάσει αύξηση κερδών μετά φόρου 30% το 2018 και άνω του 100% το α' 6μηνο του 2019, ενώ τα επαναλαμβανόμενα έσοδα αφορούν το 70% του κύκλου εργασιών, με το 65% να προέρχεται από πωλήσεις εκτός Ελλάδας. Το καθαρό ταμείο της εταιρείας ξεπερνούσε τα 9,5 εκατ. ευρώ στο α' 6μηνο του 2019, αποτελώντας έτσι άνω του 20% της σημερινής κεφαλαιοποίησης της εταιρείας. Η μετοχή τώρα, η οποία παρεμπιπτόντως έχει δημιουργήσει ευαρέσκεια σε αρκετούς μεσομακροπρόθεσμους επενδυτές, θεσμικούς και μη, έπειτα από μια ετήσια άνοδο έως και 240%, συσσωρεύει δυνάμεις μόλις -17% από τα υψηλά της, πατώντας πάνω στα προηγούμενα ιστορικά υψηλά του 2007. Η τοξωτή "δεξαμενή" των όποιων ρευστοποιήσεων σε αυτά τα επίπεδα τιμών, σε συνδυασμό με τον τεράστιο μακροπρόθεσμο στροφέα του 2012, μας επιφέρει υποψίες συνέχειας της ανόδου, με πιθανή έντονη ανοδική εκτόνωση προς το επίπεδο αντίστασης των 4,50 ευρώ. Μακροπρόθεσμα, επειδή η εταιρεία δείχνει εμφανή στοιχεία ότι βρίσκεται ακόμη στην "εφηβεία" από πλευράς ανάπτυξης, ίσως δεν θα ήταν καθόλου παρακινδυνευμένο να δώσουμε τεχνικά ως μακροπρόθεσμη τιμή-στόχο τα 7,80 ευρώ.

  pin

   

  Η Ίλυδα συνεχίζει τη βελτίωσή της στις οικονομικές της επιδόσεις. Μάλιστα, η περυσινή εξαγορά της Cardisoft δίνει για φέτος διψήφια άνοδο του κύκλου εργασιών της εταιρείας, καθώς με τη συγκεκριμένη κίνηση είναι πλέον σε θέση να προσφέρει πλήρη γκάμα μηχανογραφικής υποστήριξης σε πανεπιστήμια και λοιπά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Η διαγραμματική της προσέγγιση είναι αρκετά ενδιαφέρουσα, καθώς φαίνεται στις τελευταίες εβδομάδες να κρατάει το προηγούμενο "χείλος" του ανοδικά καταστρατηγημένου σχηματισμού Cup and Handle στα 0,27 με 0,255 ευρώ. Η συσσώρευση αυτή, εάν τμήσει ανοδικά το σημείο αντίστασης των 0,316 ευρώ, θα ανοίξει ανοδικό διάδρομο για τα υψηλά του περασμένου Ιουλίου στα 0,42 ευρώ. Πάντως, εάν συνεχιστεί η ανοδική πορεία της εταιρείας και στην επόμενη 4ετία, η τιμή της μετοχής θα μπορούσε να προσεγγίσει τα υψηλά του Νοεμβρίου του 2014 στα 0,60 ευρώ.

  pin

   

  Για το τέλος άφησα μια εταιρεία πληροφορικής από την Εναλλακτική Αγορά που παρουσιάζει πολύ καλούς χρηματοοικονομικούς δείκτες, την Performance Technologies. Ο κύκλος εργασιών της ανήλθε στα 21,3 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 22,7%, τα EBITDA βρέθηκαν στα 2,68 εκατ. ευρώ (αύξηση 72,3%) και τα κέρδη μετά από φόρους στα 1,42 εκατ. (αύξηση 208,2%). Διαγραμματικά, η μετοχή μετά την επιτυχή ανοδική διάσπαση των 2,85 ευρώ τον περασμένο Ιούλιο έχει αποτυπώσει δύο κυματικές κινήσεις ανάμεσα στο εύρος διακύμανσης των 3,90 με 2,85 ευρώ, με προφανή στόχο την επιβίβαση ισχυρών επενδυτών μέσω της μερικής "διανομής" μετοχών σε αυτά τα επίπεδα τιμών. Ανοδική απόδραση άνω των 3,90 ευρώ θα άνοιγε το πεδίο για το κατώφλι των 4,60 ευρώ. Επειδή η πελατειακή βάση της εταιρείας, που περιλαμβάνει μεσαίου και μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις και οργανισμούς από όλους σχεδόν τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, διευρύνεται όλο και περισσότερο, θα μπορούσαμε να πούμε ότι με την είσοδό της στη Κύρια Αγορά θα έδινε τιμές στα επόμενα χρόνια άνω των 5 ευρώ.

  pin

   

  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος Τεχνικής Ανάλυσης και Επενδυτικής Στρατηγικής 

  * Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ