Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Νοε-2019 00:36

  Καταδικασμένη η αγορά στην ανοδική πυρά

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου 

  Επειδή με χαροποίησε ιδιαίτερα η δίψα που υπέδειξαν οι αναγνώστες για να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για τα λεγόμενα του Dr Van Tharp στο σεμινάριό του για το risk management, προτού προχωρήσω στην τεχνική ανάλυση των βασικών δεικτών του Ελληνικού Χρηματιστηρίου θα κάνω μια μικρή αφήγηση ενός αρκετά επιμορφωτικού "παιχνιδιού" του. Στην αρχή, λοιπόν, του 3ωρου σεμιναρίου, όπου λάμβαναν μέρος 70 ακροατές, αφού πρώτα μας μοίρασαν οι εκπρόσωποι του Ινστιτούτου από ένα tablet μας εξήγησαν τους όρους του παιχνιδιού για τη διαχείριση του ρίσκου σε κάθε επενδυτική κίνηση που θα πραγματοποιούσαμε ηλεκτρονικά. Ο κάθε ακροατής είχε ως κεφάλαιο 100 χιλιάδες δολάρια, που θα μπορούσε να τα μοχλεύσει έως και το ποσό του 1 εκατομμυρίου δολαρίων. Υπήρχε, επίσης, μια κληρωτίδα με 30 μπαλάκια του πινγκ πονγκ, όπου το κάθε ένα είχε αναγραφόμενο το ποσοστό του κέρδους ή της ζημιάς και αντιπροσώπευε 30 διαφορετικές κινήσεις (trades). Υπήρχαν 15 κινήσεις με κερδοφόρο αποτέλεσμα, που ξεκίναγε από το +2% και έφτανε έως και το +20% και 15 κινήσεις με ζημιογόνο αποτέλεσμα, που ξεκίναγε από το -4% και έφτανε έως τα -15%. Η πρόσθεση και των 30 κινήσεων έβγαζε στο τέλος θετικό αποτέλεσμα. Πριν βγει από τη κληρωτίδα το μπαλάκι με το ποσοστό του κέρδους ή της ζημιάς ο ακροατής "παύλα" επενδυτής μπορούσε να δηλώσει μέσα από το tablet το κεφάλαιο, που θα "ποντάριζε" ξεκινώντας από τα 1.000 δολάρια έως και το 1 εκατομμύριο. Νικητής θα ήταν αυτός που θα έβγαζε μετά την ολοκλήρωση των 30 κινήσεων το μεγαλύτερο κέρδος. Εκεί ακριβώς ήταν η παγίδα, που μας είχε στήσει ο Dr Van Tharp, καθώς διόλου δεν μας ανέφερε ότι ο βασικός μας σκοπός ήταν να περιφρουρήσουμε το πραγματικό κεφάλαιο των 100 χιλιάδων δολαρίων και όχι να γίνουμε πλούσιοι. Παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ακροατών ήταν επαγγελματίες επενδυτές και διαχειριστές, αυτό που ακολούθησε ήταν σκέτο "Βατερλώ". Μετά τις τρεις αρχικές κερδοφόρες κινήσεις, που βγήκαν από την κληρωτίδα (+4%, +2,5% και  +6%) ήρθαν 8 συνεχόμενες ζημιογόνες κινήσεις, που ήταν ικανές λόγω και της μόχλευσης να μηδενίσουν το πραγματικό κεφάλαιο των 100 χιλιάδων δολαρίων. Εκεί, λοιπόν, το 78% των παρευρισκομένων δήλωσε πτώχευση, ενώ από τους υπόλοιπους μόλις το 5% κατάφερε και έβγαλε ένα υποτυπώδες κέρδος με το γυναικείο φύλο (!!) να κυριαρχεί στις πρώτες θέσεις. 

  Αρκετά ήταν τα διδάγματα που πήγαζαν από το τόσο απλοϊκό "παιχνίδι", όμως τα βασικά ήταν δύο. Πρώτον, η έστω και μικρή μόχλευση κυρίως σε μετοχές, ETFs, εμπορεύματα και στα κρυπτονομίσματα και λιγότερο σε δείκτες και Forex αποτελούσε και αποτελεί αναμφιβόλως το σαράκι, που κατατρώει το επενδυτικό κεφάλαιο. Δεύτερο δίδαγμα και συνάμα σωτήριο είναι η ύπαρξη πριν από το άνοιγμα της όποιας κίνησης αγοράς ή πώλησης μιας σθεναρής στοχοποιημένης επιτρεπόμενης ζημιάς. Κοινώς, δηλαδή, να γνωρίζεις σε κάθε κίνηση πόσα είσαι διατεθειμένος να χάσεις. Δυστυχώς, σύμφωνα με την πολύχρονη πείρα μου και στο πρώτο αλλά κυρίως στο δεύτερο, ο Έλληνας επενδυτής μέσω της κληρονομικής κουλτούρας και του ωχαδερφισμού έχει στην κυριολεξία μαύρα μεσάνυχτα. 

  Πάμε τώρα στο προκείμενο ανοίγοντας την αυλαία της εβδομαδιαίας τεχνικής ανάλυσης με το μηνιαίο chart του Γενικού Δείκτη, όπου φαίνεται να έχει έρθει σε έντονο φλερτ με τη μακροχρόνια καθοδική γραμμή τάσης Q, στις 888 με 900 μονάδες. Διαγραμματικά, έτσι όπως φαίνεται με την πίεση τόσο του ανοδικού στροφέα του 2008 όσο και των Keltner Channel, ο Γενικός Δείκτης είναι σχεδόν καταδικασμένος να την τμήσει ανοδικά και να κινηθεί βίαια προς την περιοχή των 925 με 950 μονάδων. Επειδή τώρα ο σχηματισμός είναι τεράστιος και έχει συσσωρεύσει δυνάμεις είναι πολύ πιθανό ο μεσοπρόθεσμος στόχος να διευρυνθεί προς το επίπεδο των 1.050 μονάδων, ενώ ο αμέσως επόμενος εντοπίζεται στα υψηλά του 2014, στις 1.350 μονάδες. Βέβαια, επειδή η μελέτη γίνεται πάνω σε μηνιαίο διάγραμμα, ο χρόνος κατάκτησης των εν λόγω στόχων μπορεί να απλωθεί έως και τα τέλη 2020 με αρχές του 2021. Στα υπόψη ο όγκος συναλλαγών, ο οποίος βαίνει μειούμενος, χαρακτηριστικό στοιχείο της νηνεμίας πριν από τη θύελλα. 

  pin


  Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 έχει διασπάσει ανοδικά ύστερα από τις αρχές του Αυγούστου την περιοχή των 2.175 μονάδων παρουσιάζοντας στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών διαθέσεις ανοδικής συνέχειας. Εδώ η επόμενη ανοδική αντίσταση εντοπίζεται στη ζώνη των 2.275 με 2.230 μονάδων. Περιοχή όπου μπορεί άνετα να προσεγγιστεί με λίγη χορηγία από τη δεικτοβαρή Coca-Cola HBC.

  pin

   

  Ο πρωταγωνιστής της ανόδου Τραπεζικός Δείκτης έχει περάσει με την τέταρτη φορά πάνω από την πρώην ισχυρή αντίσταση των 847 μονάδων ανοίγοντας τα φτερά του για την περιοχή αντίστασης των 930 μονάδων, όπου και αναμένεται να ξαποστάσει καθώς από εκεί διέρχεται και η κάτω πλευρά από το προηγούμενο τοξωτό κανάλι ανόδου S, των 610 με 835 μονάδων. Εκεί, ύστερα από μια περιορισμένη βραχυχρόνια κωλυσιεργία είναι πολύ πιθανό να γεμίσει τα απαραίτητα ανοδικά καύσιμα για τη μακροπρόθεσμη, πολλά υποσχόμενη για τη συνέχεια, αντίσταση των 1.000 μονάδων.

  pin


  Για το τέλος, άφησα το GREK. Το αμερικανικό ETF MSCI GREECE, όπου λόγω και της εμφανούς ρηχότητας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου θεωρείται προπομπός των εξελίξεων στο ταμπλό. Στο 3Daily chart αυτό που διακρίνουμε είναι η ανοδική διαφυγή του ETF, από την περασμένη εβδομάδα, πάνω από την περιοχή των 9,70 δολαρίων, κάτι που αποτυπώνεται στις τελευταίες συνεδριάσεις στον Γενικό Δείκτη με το ανοδικό πέρασμά του πάνω από την αντίσταση των 870 με 878 μονάδων. Βάσει τώρα του ανοδικού καναλιού που δημιουργήθηκε από τις αρχές του έτους, ο ανοδικός στόχος εντοπίζεται 1 δολ. υψηλότερα, στα 10,80 δολ., στοιχείο που πριμοδοτεί ακόμα περισσότερο τη διαγραμματική πρόβλεψη προσέγγισης των 925 με 950 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.

  pin

  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος Τεχνικής Ανάλυσης και Επενδυτικής Στρατηγικής 

  * Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ