Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Οκτ-2019 00:34

  Ξεκλειδώνοντας τα ανοδικά "καύσιμα" των τραπεζών

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου 

  Για άλλη μια φορά ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου θα "πέσει" στα πόδια των τραπεζών για ανοδική ενίσχυση, καθώς η μετοχή του ΟΤΕ παρά τη βαρύνουσα σημασία της στο άρμα της ανόδου δεν μπορεί να το σύρει διαγραμματικά πέρα από τη ζώνη αντίστασης των 870 με 878 μονάδων. Οι τραπεζικές μετοχές όμως όπου αντιπροσωπεύουν το 20% της δύναμης του Γενικού Δείκτη και δυστυχώς ή ευτυχώς, αναλόγως την πλευρά του νομίσματος, το 80% της ψυχολογίας των ενεργών επενδυτών εμφανίζονται τους τελευταίους μήνες βάσει της ημερήσιας αποτύπωσης του Τραπεζικού Δείκτη να "ρετάρουν" ανοδικά με το που περνάνε την περιοχή των 830 μονάδων. Μάλιστα σε αυτήν τη χρονική περίοδο είναι η 4η κατά σειρά φορά που Τραπεζικός Δείκτης εισέρχεται με προοπτικές προσέγγισης της σθεναρής ζώνης αντίστασης των 847 με 855 μονάδων. Στις προηγούμενες τρεις έμενε σχετικά γρήγορα από δυνάμεις πραγματοποιώντας στη συνέχεια ένα ποσοστιαίο καθοδικό pullback της τάξεως του -12% έως -27%. Η κύρια αιτία της ανοδικής δυστοκίας εντοπίζεται στα επιμέρους διαγράμματα των τραπεζικών μετοχών καθώς όποτε ο Τραπεζικός Δείκτης βρίσκεται στο κατώφλι των 830 μονάδων οι τράπεζες προσεγγίζουν τιμές κλειδιά για τη μετέπειτα συνέχεια.

  Για να δούμε, λοιπόν, ποια είναι τα επίπεδα αυτά αρχίζοντας με τη μετοχή της Eurobank. Εδώ το σημείο εκείνο που θα προκαλέσει ρίγη στους "sellers" είναι τα 0,90 ευρώ. Επίπεδο το οποίο έχει δοκιμαστεί δύο φορές τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο δίχως ανοδικό αποτέλεσμα. Μένει να δούμε στις επόμενες συνεδριάσεις εάν η τιμή της μετοχής προκαλέσει ανοδική άλωση των 0,90 ευρώ, γεγονός που θα ανοίξει τον δρόμο για την ανάβαση προς την πολυπόθητη ζώνη του 1 με 1,035 ευρώ. Στην αντίθετη περίπτωση θα στροβιλίζεται γύρω από την περιοχή των 0,85 ευρώ παίρνοντας μικρή παράταση στο εν λόγω ανοδικό σενάριο.

   

  pin

   

  Δυνάμεις μαζεύει το τελευταίο χρονικό διάστημα η Alpha Bank για να περάσει πάνω από το εμπόδιο των 1,75 ευρώ και να κινηθεί βίαια προς το ουσιαστικό σημείο-"κλειδί" για το επόμενο ανοδικό πεδίο, τα 1,86 ευρώ. Απόδραση με ισχυρό όγκο συναλλαγών πάνω από τα 1,86 ευρώ θα βάλει τα σωστά θεμέλια για την είσοδο της μετοχής μέσα στη ζώνη των 2 με 2,20 ευρώ. 

   

  pin

   

  Με το κρίσιμο σημείο των 2,80 ευρώ φλερτάρει διαγραμματικά η Εθνική Τράπεζα. Εδώ η ανοδική τμήση θα ανοίξει τον ανηφορικό δρόμο για τα 3 ευρώ έχοντας όμως ως υπέρτατο στόχο τα 3,50 ευρώ. Τεχνικά βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τις άλλες τρεις τράπεζες, καθώς οι δείκτες δείχνουν ότι έχει μαζέψει τα κατάλληλα καύσιμα για μια βόλτα άνω των 3 ευρώ.

   

  pin

   

  Στην περιοχή των 3,10 ευρώ κομπιάζει ανοδικά και η Πειραιώς δηλώνοντας από τα μέσα Ιουλίου έμπρακτη αδυναμία διαπερατότητας. Διαγραμματικά, εάν πάρει με ισχυρό πάτημα τα 3,10 ευρώ, θα βρεθεί πολύ γρήγορα προς το σημείο-"κλειδί" των 3,29 ευρώ. Από εκεί και πάνω η μετοχή της Πειραιώς αναβαπτίζεται περνώντας στην επίθεση για τα 3,75 ευρώ. 

   

  pin

   

  Πάντως και οι τέσσερις τράπεζες γεμίζουν σταδιακά με ανοδικά καύσιμα συγκλίνοντας στο γεγονός ότι ο χρόνος της ανοδικής διαφυγής πλησιάζει όλο και περισσότερο δίνοντας μάλιστα ένα αρχικό περιθώριο της τάξεως του +10%. 

   

  pin

   

  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος Τεχνικής Ανάλυσης και Επενδυτικής Στρατηγικής 

  * Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ