11:21 12/09
UBS: Στα 3.800 δολ. βλέπει τον χρυσό έως τα τέλη του 2025 - Συνέχεια στο ράλι και το 2026
Η τράπεζα αυξάνει τις τιμές - στόχους για το πολύτιμο μέταλλο, το οποίο γνωρίζει την τέταρτη σερί εβδομάδα κερδών.
«Στον απόηχο της ήπιας, όπως εξελίχθηκε και ερμηνεύθηκε, υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον διεθνή οίκο Moody’s, κινήθηκε η ελληνική αγορά» την προηγούμενη εβδομάδα, σημειώνει στην εβδομαδιαία της ανασκόπηση για τις ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες η Κύπρου Χρηματιστηριακή.
«Χαρακτηριστικό των ημερών οι χαμηλοί τζίροι και η έλλειψη ενδιαφέροντος από τους επενδυτές. Σε ρόλο άμυνας, των οποιοδήποτε πιέσεων που παρατηρήθηκαν στην ελληνική αγορά, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας», αναφέρει η χρηματιστηριακή.
Όπως εξηγεί, η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από το διεθνή οίκο αξιολόγησης (Moody΄s) έδωσε περιθώριο ενός έτους στην Ελληνική κυβέρνηση να αποδείξει την αποτελεσματικότητα των μέτρων. «Στην ανακοίνωσή της η Moody΄s βαθμολογεί την Ελλάδα με «Α2» αντί για «Α1», ενώ οι προοπτικές είναι αρνητικές, δηλαδή είναι πιθανότερο να υποβαθμίσει εκ νέου την ελληνική οικονομία, παρά να την αναβαθμίσει. Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, είναι η τρίτη υποβάθμιση που δέχεται η ελληνική οικονομία από τις 8 Δεκεμβρίου έως σήμερα».
Ωστόσο, η υποβάθμιση κατά ένα μόνο κλιμάκιο -την ώρα που εντείνονταν οι φήμες για μεγαλύτερου μεγέθους υποβάθμιση που ενδεχομένως να οδηγούσε την Ελλάδα στη «δεύτερη κατηγορία» όπως έχουν ήδη κάνει οι άλλοι δύο ξένοι οίκοι Fitch και Standard & Poor’ s- έδωσε την απαιτούμενη πνοή στην Ελληνική αγορά μετοχών και ομολόγων. Η διαφορά απόδοσης των 10ετών ελληνικών ομολόγων με τα αντίστοιχα γερμανικά μειώθηκε ακόμα στις 237 μονάδες βάσης από 282 μονάδες που είχε αναρριχηθεί.
«Η κίνηση της Moody΄s χαρακτηρίζεται ως ‘θετική έκπληξη’ ενώ συνεχίζεται η νευρικότητα και οι μακροοικονομικές ανησυχίες. Η πορεία της αγοράς θα δείξει αν και κατά πόσο η εμπιστοσύνη των επενδυτών θα επιστρέψει. Η ραστώνη των εορταστικών ημερών αποτελεί σίγουρα θετικό παράγοντά καθώς αποφεύγονται πιέσεις και «δημιουργείται» χρόνος για απορρόφηση και επεξεργασία των ειδήσεων που απορρέουν. Σημαντικός μήνας για την ελληνική Οικονομία ο Ιανουάριος του 2010 καθώς αναμένεται η έκδοση νέων ομολόγων αναφοράς και η κατάθεση του αναθεωρημένου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ 2010-13).
Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Jean-Claude Trichet, το αργότερο έως το 2011 οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα πρέπει να «τακτοποιήσουν» τα ελλείμματά τους. Σε ορισμένες χώρες αυτό θα χρειαστεί να γίνει εντός του 2010 ώστε να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη στη δημοσιονομική τους εικόνα. Με τις δηλώσεις αυτές το συμπέρασμα που απορρέει είναι ότι τα περιθώρια για την Ελληνική οικονομία στενεύουν και σίγουρα θα πρέπει να δοθούν συγκεκριμένες κατευθύνσεις για την έξοδο από την κρίση», αναφέρει η Κύπρου Χρηματιστηριακή και προσθέτει ότι:
«Οι εισηγμένες στο ΧΑ τράπεζες εμφανίζουν δείκτη τιμής προς λογιστική άξία (P/BV) στο 1,1 για την αναμενόμενη λογιστική αξία του Δεκεμβρίου 2009. Ο δείκτης τιμής προς κέρδη ανά μετοχή (P/E) για τα αναμενόμενα κέρδη του 2009 κινείται στο 10,3, ελαφρώς υψηλότερα από την προηγούμενη εβδομάδα. Από το σύνολο των χωρών που αναφερόμαστε (δείτε τον πιο κάτω πίνακα) μόνο οι τράπεζες της Γερμανίας (10,1), του Βελγίου (2,9), της Ισπανίας (10,4), της Φινλανδίας (9,7) και της Ελβετίας (10,0) διαπραγματεύονται με χαμηλότερο P/E».