Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 25-Νοε-2008 12:36

    Euroxx: Υποβαθμίζει Alpha, Eurobank, Εθνική, Πειραιώς

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
    Σε υποβάθμιση της σύστασης για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, αλλά και για τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς) σε «equalweight» από «overweight» προηγουμένως προχώρησε η Euroxx ΑΧΕΠΕΥ σε έκθεσή της με ημερομηνία 25 Νοεμβρίου. 

    Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή ταυτόχρονα θέτει τις τιμές-στόχους των τεσσάρων προαναφερθέντων τραπεζικών τίτλων αλλά και τις εκτιμήσεις σε «under review» ούτως ώστε να αποτυπώσει την επιδείνωση του μακροοικονομικού αλλά και τραπεζικού outlook. 

    Η Euroxx σημειώνει ότι η λογική πίσω από την υποβάθμιση στηρίζεται, μεταξύ άλλων: 

    * στην αυξημένη αβεβαιότητα και τη χαμηλή ορατότητα

    * στην επιδείνωση του μακροοικονομικού Outlook το οποίο θα επηρεάσει αναμφισβήτητα το ποσοστό ανεργίας, ενώ θα έχει επιδράσεις και στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού και στις προβλέψεις των τραπεζών

    * στους αυστηρότερους ελέγχους σε όλους τους τομείς χορηγήσεων οι οποίοι και αναμένεται να οδηγήσουν σε σημαντική επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης στην εγχώρια αγορά (ακόμη και σε μονοψήφια ποσοστά). 

    * στο ό,τι παρά τη σημαντική βελτίωση στο euribor κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου η ρευστότητα παραμένει περιορισμένη 

    * στις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στις αγορές. 

    Η χρηματιστηριακή σημειώνει επίσης ότι οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν υποχωρήσει κατά 71% από τις αρχές του έτους, διαμορφούμενες σε ιστορικά χαμηλά. Ωστόσο, συμπληρώνει ότι στην παρούσα φάση οι μελλοντικές εκτιμήσεις δεν είναι διασφαλισμένες και δεν υποστηρίζουν ένα σημαντικό rebound μεσοπρόθεσμα.

    Επιπλέον, σημειώνει ότι top pick από τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο παραμένει η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, λόγω της ισχυρής της καταθετικής της βάσης και του ισολογισμού της (δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις μεγαλύτερος του 100%), που "δημιουργεί ένα ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους περιορισμένης ρευστότητας". Ωστόσο, αναφέρει ότι η υψηλή έκθεση του ομίλου στην Τουρκία, παρά το γεγονός ότι συνεισφέρει σημαντικά στα μεγέθη του ομίλου σε επίπεδο κερδοφορίας αυξάνει το προφίλ ρίσκου της Εθνικής. Επιπλέον, σημειώνει ότι η συντηρητική προσέγγιση της Alpha Bank θα μπορούσε να αποδειχθεί πλεονέκτημα σε περιόδους κατά τη διάρκεια των οποίων οι συνθήκες είναι αντίξοες. 

    Σημειώνεται ότι οι προηγούμενες τιμές-στόχοι που είχε θέσει η Euroxx για τους 4 τραπεζικούς τίτλους είναι: για την Alpha Bank τα 22,30 ευρώ, για την Eurobank τα 11,60 ευρώ, για την Εθνική τα 38,30 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς τα 14,20 ευρώ. 

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ