Αυξημένη έκθεση σε αμερικανικές μετοχές σε σχέση με την Ευρώπη και τη Βρετανία, ουδέτερη θέση στην Ιαπωνία και τις αναδυόμενες αγορές προτείνει ο επενδυτικός οίκος UBS με βάση τις τελευταίες αναθεωρήσεις των προβλέψεων για την κερδοφορία, αλλά και τις μακροοικονομικές εξελίξεις. Μία μόνο η ελληνική παρουσία στο global top 40 της UBS, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας.
Από πλευράς αποτιμήσεων, ο οίκος εκτιμά το Ρ/Ε της Εθνικής στο 8,4 με βάση τα προβλεπόμενα κέρδη του 2008 και στο 6,9 για το 2009. Δίνει Ρ/Βook της Εθνικής στο 1,8 (2008) και 1,6 (2009) και απόδοση ιδίων κεφαλαίων στο 21% και 23% αντίστοιχα. Εκτιμά τη μερισματική απόδοση στο 4,8% (2008) και στο 5,8% (2009).
“Παραμένουμε overweight σε αμερικανικές μετοχές (18 από τις 40 στο top list) σε σχέση με την Ευρώπη και τη Βρετανία όπου βλέπουμε πιο δυνατούς μετωπικούς ανέμους – επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης, ισχυρό ευρώ, σφιχτή νομισματική πολιτική από πλευράς ΕΚΤ και σημαντική αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων για την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Στην Ιαπωνία οι μετοχές προσφέρουν αξία, αλλά λείπει ο μακροοικονομικός καταλύτης που θα οδηγήσει σε σχετική υπεραπόδοση. Στις αναδυόμενες αγορές, οι αποτιμήσεις είναι ακριβότερες σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο και με τις πληθωριστικές πιέσεις να εντείνονται, η υπεραπόδοση είναι μάλλον απίθανη.”
HΠΑ
Από την αγορά των ΗΠΑ ξεχωρίζει τις: McDonald’s, News Corporation, Kimberly Clark, PepsiCo, Procter Gamble, Conoco, Halliburton, Transocean, Prudential, Bristol Myers, Johnson Johnson, General Dynamics, General Electric, Textron, Accenture, Microsoft, Oracle.
ΕΥΡΩΠΗ
Στην Ευρώπη η UBS ξεχωρίζει τις: Τotal, AXA, Intesa San Paolo, Eθνική Τράπεζα, Siemens, Holcim, Xstrata, KPN Telecom, EDF
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Από την αγορά της Βρετανίας συνιστά τις: GlaxoSmithKline, Vodafone
ΙΑΠΩΝΙΑ
Σε ό,τι αφορά την Ιαπωνία η UBS ξεχωρίζει τις: Toyota, Komatsu, Canon
ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΕΣ
Τέλος, όσον αφορά τις αναδυόμενες αγορές ξεχωρίζει τις: JBS, Petroleo Brasileiro, Sberbank, America Movil, Suncor Energy, HK Land, China COSCO, China Mobile