Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Ιαν-2008 00:07

  Τ. Αράπογλου: "Υπερβολική η αντίδραση του Χ.Α."

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Του Γιώργου Δημητρομανωλάκη
   
  Υπερβολική θεωρεί την αντίδραση του ελληνικού χρηματιστηρίου στην κρίση που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες στις παγκόσμιες αγορές και ειδικότερα όσον αφορά τη μεγάλη πτώση των τιμών των μετοχών των εγχώριων τραπεζών, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Τάκης Αράπογλου. Σε αποκλειστικές του δηλώσεις στο Capital.gr ο κ. Αράπογλου τονίζει χαρακτηριστικά ότι  «οι οικονομολόγοι διεθνώς ναι μεν εκτιμούν ότι η αμερικανική οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση, όμως κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει ακόμα αν, πότε και πόσο θα επηρεασθεί  πραγματικά η ανάπτυξη και η κερδοφορία των επιχειρήσεων.»
   
  Ως εκ τούτου εξηγεί ο ίδιος «θεωρώ όμως ότι η αρνητική ψυχολογική αυτή αντίδραση έχει λάβει υπερβολικές διαστασεις ιδίως όσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες.  Δυστυχώς στο κλίμα αυτό πωλούνται τα πάντα προς χάριν της ασφαλείας που προσφέρει η ρευστότητα. Τολμώ δε να πω ότι όταν έρθει η ώρα της ανάκαμψης, οπότε αυτή έρθει,  μάλλον θα είναι το ίδιο βίαιη.»
   
  Αναλυτικά η δήλωση του επικεφαλής της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας κ. Τάκη Αράπογλου στο Capital.gr έχει ως εξής:
   
  «Τις τελευταίες μέρες φαίνεται ότι αυξάνουν οι ενδείξεις για μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της Αμερικανικής οικονομίας.  Πολλοί πιστεύουν ακόμα ότι είναι πολύ πιθανό η αμερικανική οικονομία να εισέλθει σε ύφεση, που τεχνικά σημαίνει τουλάχιστον δυο τρίμηνα με αρνητική ανάπτυξη.

  Όλοι οι οικονομολόγοι  προβληματίζονται,  αν γίνουν όλα αυτά, πόσο θα επηρεάσουν την παγκόσμια ανάπτυξη και άρα την κερδοφορία των επιχειρήσεων. 

  Κανείς, όμως, δεν μπορεί να εκτιμήσει ακόμα αν, πότε και πόσο θα επηρεασθούν πραγματικά τα πράγματα. 
  Η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα μπροστά σε αυτή την έλλειψη καθαρής εικονας, αισθάνεται ανασφάλεια και πουλά χωρίς να αναλύει ή να διαφοροποιεί. Το έχουμε δει και αυτό και άλλες φορές με άλλες αφορμές. Στη σημερινή παγκοσμιοποιημενη αγορά τα πάντα γίνονται άμεσα και από όλους.   

  Θεωρώ όμως ότι η αρνητική ψυχολογική αυτή αντίδραση έχει λάβει υπερβολικές διαστάσεις ιδίως όσον αφορά τις Ελληνικές Τράπεζες. 

  Δυστυχώς στο κλίμα αυτό πωλούνται τα πάντα προς χάριν της ασφάλειας που προσφέρει η ρευστότητα. Τολμώ δε να πω ότι όταν έρθει η ώρα της ανάκαμψης, οπότε αυτή έρθει, μάλλον θα είναι το ίδιο βίαιη. Θα δούμε.»

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ