13:23 08/09
Γιατί οι αμερικανικές μετοχές μπορεί να γλιτώσουν φέτος την "κατάρα" του Σεπτεμβρίου - Τι δείχνει η ιστορία
Ο S&P 500 θα μπορούσε να αψηφήσει τις παραδοσιακά αρνητικές τάσεις που φέρνει ο Σεπτέμβριος με τη βοήθεια της Fed.
Μια από τις πλέον αναπτυσσόμενες αγορές, αυτή τουτου ηλεκτρισμού αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τα επόμενα χρόνια. Έτσι παρουσιάζει ενδιαφέρον η διακύμανση των μετοχών των εισηγμένων που δραστηριοποιούνται στην αγορά κατά έτος που κλείνει.
Εξαιρετική χρονιά αποδείχθηκε το 2007 για τη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία από τις αρχές του έτους καταγράφει κέρδη της τάξης του 78%, αφού ξεκίνησε στα 19,6 ευρώ, ενώ την Παρασκευή έκλεισε στα 34,90 ευρώ. Υψηλό έτους για τη μετοχή ήταν τα 37,1 ευρώ στις 5 Δεκεμβρίου και χαμηλό τα 17,38 ευρώ στις 3 Απριλίου. Καταλυτικός παράγοντας για την πορεία της μετοχής, ήταν οι αυξήσεις που εγκρίθηκαν για τα τιμολόγια της Επιχείρησης, που έτυχαν θετικής αποδοχής από την αγορά.
Με θετικό πρόσημο κλείνει το έτος και για τη Μυτιληναίος. Η μετοχή κατέγραψε υψηλό έτους τον Οκτώβριο, ενώ την Παρασκευή έκλεισε στα 14,26 ευρώ. Το 2007 ξεκίνησε στα 12,48 ευρώ, ενώ στη διάρκεια του έτους κατέγραψε υψηλό στα 18,06 ευρώ και χαμηλό στα 12,03 ευρώ.
Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή που δραστηριοποιείται στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) έκανε "πρεμιέρα" στο χρηματιστήριο στις 12 Νοεμβρίου στα 11 ευρώ και ακολουθεί έκτοτε πτωτική πορεία. Στις 21 Δεκεμβρίου έφτασε στο χαμηλό των 7,98 ευρώ (-27,81%), ενώ αυτές τις ημέρες διαπραγματεύεται στα 8,36 ευρώ. Η μετοχή της μητρικής ΤΕΡΝΑ -που εκτός από τις κατασκευές δραστηριοποιείται μέσω της θυγατρικής Ήρων και στη θερμική παραγωγή ηλεκτρισμού- έκλεισε την Παρασκευή στα 12,06 ευρώ, ενώ φέτος κατέγραψε υψηλό στα 15,8 ευρώ και χαμηλό στα 11,18.
Για τον τίτλο της Ρόκας, που επίσης δραστηριοποιείται στο χώρο των ΑΠΕ, η κοινή μετοχή "μπήκε" στο 2007 στα 19,48 ευρώ, και έκανε υψηλό έτους στα 23,9 ευρώ και χαμηλό στα 17,76. Την Παρασκευή έκλεισε στα 19,1 ευρώ. Αντίστοιχα το προνόμιο, έκανε υψηλό στα 22,46 και χαμηλό στα 15 ευρώ.
Χ. Φλουδόπουλος