Πέμπτη, 22-Ιαν-2026 23:20
Wall: Οι αγοραστές επικράτησαν για δεύτερη ημέρα με "σύμμαχο" Τραμπ
To αμερικανικό χρηματιστήριο διεύρυνε τα κέρδη του αφού κινήθηκε σε θετικό έδαφος για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, καθώς η αποκλιμάκωση των γεωπολιτικών ανησυχιών πυροδότησε ένα ευρύ ράλι στις αγορές. Παράλληλα, οι επενδυτές στάθμισαν κρίσιμα μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.
Ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύθηκε κατά 306 μονάδες ή 0,63% στις 49.384,01, ο ευρύτερος S&P 500 κατέγραψε άνοδο 0,55% στις 6.913,35 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq κέρδισε 0,91% στις 23.436,02 μονάδες.
Στις μεμονωμένες μετοχές του τεχνολογικού κλάδου, η μετοχή της Nvidia ενισχύθηκε κατά 0,85%, ενώ η μετοχή της Microsoft πρόσθεσε 1,5%. Η μετοχή της Meta Platforms κατέγραψε "άλμα" 5,66%.
Οι βασικοί δείκτες της Wall Street κατέγραψαν πλέον διήμερο ράλι, αφού την Τετάρτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι δεν θα προχωρήσει τελικά στην επιβολή νέων δασμών στην Ευρώπη, οι οποίοι επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι επετεύχθη ένα "πλαίσιο συμφωνίας" σε ό,τι αφορά τη Γροιλανδία.
Ο Τραμπ, ο οποίος τις τελευταίες εβδομάδες πίεζε έντονα υπέρ του αμερικανικού ελέγχου της Γροιλανδίας, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Truth Social ότι ο ίδιος και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, "διαμόρφωσαν το πλαίσιο μιας μελλοντικής συμφωνίας σε σχέση με τη Γροιλανδία". Αργότερα, σε δηλώσεις του στο CNBC, τόνισε ότι "υπάρχει ένα γενικό περίγραμμα συμφωνίας" για το αρκτικό νησί.
Οι μετοχές είχαν ήδη κινηθεί ανοδικά αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει νωρίτερα, σε ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, ότι δεν σκοπεύει να αποκτήσει τη Γροιλανδία διά της βίας.
"Όταν κοιτάζεις κάτω από την επιφάνεια της αγοράς και μακριά από τον S&P 500, ο οποίος σταθμίζεται με βάση την κεφαλαιοποίηση και κυριαρχείται από τις "Magnificent Seven", αυτές τις μεγάλες εταιρείες με τεράστια κεφαλαιοποίηση στην κορυφή του δείκτη, είναι σαν η αγορά να μην έχασε καθόλου τον ρυθμό της", σχολίασε ο Eric Parnell, αναλυτής της Great Valley Advisor Group.
"Πολλές φορές, τα λόγια που βγαίνουν από τον Λευκό Οίκο είναι μέρος μιας ευρύτερης διαπραγμάτευσης και υπάρχει ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα προς το οποίο κατευθύνονται, οπότε οποιοσδήποτε θόρυβος λαμβάνει χώρα εν μέσω αυτής της διαδικασίας αποδεικνύεται ότι είναι ευκαιρία για αγορά", πρόσθεσε ο Parnell. "Τα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς συνεχίζουν να είναι ισχυρά".
Παρά την ανοδική αντίδραση των αγορών μετά την ανακοίνωση του "πλαισίου συμφωνίας", η υπόθεση δεν θεωρείται λήξασα. Την Πέμπτη, η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, χαρακτήρισε "καλή και φυσιολογική" τη συζήτηση του Τραμπ με τον Μαρκ Ρούτε για την ασφάλεια στην Αρκτική, σημειώνοντας ότι η χώρα της είναι έτοιμη να συνομιλήσει με τις ΗΠΑ για το αντιπυραυλικό σχέδιο "Golden Dome". Ωστόσο, υπογράμμισε ότι το ζήτημα της κυριαρχίας δεν είναι διαπραγματεύσιμο.
"Το Βασίλειο της Δανίας επιθυμεί να συνεχίσει έναν εποικοδομητικό διάλογο με τους συμμάχους για το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την ασφάλεια στην Αρκτική, συμπεριλαμβανομένου του αμερικανικού Golden Dome, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα γίνει με σεβασμό στην εδαφική μας ακεραιότητα", δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, θετικά ήταν τα νέα από το μέτωπο της οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου, η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 4,4% στο γ΄ τρίμηνο, ελαφρώς υψηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις και καλύτερα από τον ρυθμό 3,8% του β΄ τριμήνου. Η αναθεώρηση αποδίδεται κυρίως σε υψηλότερες καταναλωτικές δαπάνες, εξαγωγές, κρατικές δαπάνες και επενδύσεις, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν εν μέσω των συνεχιζόμενων εμπορικών τριβών.
Οι καταναλωτικές δαπάνες, που αντιστοιχούν σε πάνω από τα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ, αυξήθηκαν με ρυθμό 3,5%, ενώ οι τελικές πωλήσεις προς εγχώριους αγοραστές επιταχύνθηκαν στο 6,3%, το υψηλότερο επίπεδο από το γ' τρίμηνο του 2023. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για συνέχιση της ισχυρής αναπτυξιακής δυναμικής και στο δ' τρίμηνο, με το μοντέλο GDPNow της Fed της Ατλάντα να τοποθετεί τον ρυθμό ανάπτυξης στο 5,4%.
Τέλος, σταθερή παραμένει η εικόνα στην αγορά εργασίας. Οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας ανήλθαν στις 200.000 την εβδομάδα που έληξε στις 17 Ιανουαρίου, αυξημένες μόλις κατά 1.000 σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων διαμορφώθηκε στις 201.500 αιτήσεις, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, ενώ οι συνεχιζόμενες αιτήσεις υποχώρησαν στα 1,85 εκατ. άτομα.