Συνεχης ενημερωση

    Πέμπτη, 25-Δεκ-2025 11:40

    Bloomberg: Η Κίνα συνεχίζει να περιορίζει τις εξαγωγές σπάνιων γαιών παρά τη συμφωνία Τραμπ - Σι

    Bloomberg: Η Κίνα συνεχίζει να περιορίζει τις εξαγωγές σπάνιων γαιών παρά τη συμφωνία Τραμπ - Σι
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Παρά τη συμφωνία που υπέγραψαν τον Οκτώβριο οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Κίνας για την άρση περιορισμών στις εξαγωγές σπάνιων γαιών, οι αμερικανικές εταιρείες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην απόκτηση των απαραίτητων πρώτων υλών, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

    Η Κίνα έχει αυξήσει τις παραδόσεις τελικών προϊόντων, κυρίως μόνιμων μαγνητών, αλλά οι ΗΠΑ δεν μπορούν να παράγουν αυτά τα είδη αυτοδύναμα, έναν στόχο που θεωρείται κρίσιμος για την αμερικανική κυβέρνηση.

    Η μειωμένη ροή πρώτων υλών αντικατοπτρίζει τις συνεχιζόμενες εντάσεις στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, παρά τη "συμφιλίωση" που ανακοινώθηκε στη Νότια Κορέα στις 30 Οκτωβρίου. Εκείνη την περίοδο, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει ότι η συμφωνία συνιστούσε την "de facto άρση" σειράς περιορισμών που είχε επιβάλει το Πεκίνο. Ωστόσο, με τον περιορισμό των πρώτων υλών, η Κίνα δυσκολεύει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να αναπτύξουν εγχώρια παραγωγή μαγνητών για χρήση από καταναλωτικά προϊόντα έως και συστήματα καθοδήγησης πυραύλων.

    Τα επίσημα κινεζικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 20 Δεκεμβρίου δείχνουν πτώση κατά 11% στις παραδόσεις μαγνητών προς τις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, αν και παραμένουν υψηλότερα από τα χαμηλά επίπεδα του Απριλίου. Συνολικά, οι εξαγωγές σπάνιων γαιών και προϊόντων, περιλαμβανομένων των μαγνητών, αυξήθηκαν κατά 13% σε μηνιαία βάση. Εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εμπορίου τόνισε ότι οι διακυμάνσεις των μηνιαίων στοιχείων είναι "φυσιολογικές" και δεσμεύτηκε για τη σταθερότητα των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων, επισημαίνοντας ότι περιορίζονται οι εξαγωγές που αφορούν στρατιωτικούς κατασκευαστές.

    Στην πραγματικότητα, όμως, όπως αναφέρουν στελέχη της βιομηχανίας στις ΗΠΑ, οι επιχειρήσεις δεν λαμβάνουν υλικά όπως δυσπρόσιο από την Κίνα. Σύμφωνα με τον Σκοτ Νταν, CEO της Noveon Magnetics, η διεθνής παραγωγή μαγνητών εκτός Κίνας φτάνει τους 50.000 τόνους, αλλά δεν υπάρχουν αντίστοιχες ποσότητες σπάνιων γαιών για να υποστηρίξουν αυτήν την παραγωγή.

    Η χαλάρωση των περιορισμών στα τελικά προϊόντα έχει, προς το παρόν, μειώσει τον κίνδυνο διακοπής παραγωγής σε βιομηχανίες όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και η τεχνολογία. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε στις 15 Δεκεμβρίου ότι η Κίνα χορηγεί πλέον άδειες εξαγωγής με μεγαλύτερη διάρκεια για ευρωπαϊκές εταιρείες, ενώ για τις ΗΠΑ οι συνομιλίες για τις γενικές άδειες εξαγωγών συνεχίζονται, προκαλώντας ανησυχία για την τήρηση της συμφωνίας.

    Η επικείμενη λήξη των εξαμηνιαίων προσωρινών αδειών εξαγωγής σημαίνει ότι οι αμερικανικές εταιρείες θα πρέπει να αιτηθούν ανανέωση ταυτόχρονα, δημιουργώντας πιθανά μπλοκαρίσματα στις εγκρίσεις. Ειδικοί επισημαίνουν ότι η Κίνα θα μπορούσε να επιβραδύνει τις εγκρίσεις, διατηρώντας ουσιαστικά τον έλεγχο στις εξαγωγές.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ