Παρασκευή, 26-Σεπ-2025 08:49
Πτωτικές τάσεις στην Ασία με βαρίδι τους δασμούς του Τραμπ στα φάρμακα και τις μετοχές τεχνολογίας

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια, την Παρασκευή, λόγω των δασμών του Τραμπ στα πατενταρισμένα φαρμακευτικά προϊόντα ενώ η πτώση των μετοχών στον τομέα της τεχνολογίας επίσης επηρέασε αρνητικά την αγορά.
Οι ιαπωνικές μετοχές αποτέλεσαν εξαίρεση, σημειώνοντας μικρή άνοδο, καθώς τα χαμηλά επίπεδα του πληθωρισμού των καταναλωτών ενίσχυσαν τις εικασίες ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας δεν θα αυξήσει σύντομα τα επιτόκια.
Ο βασικός πληθωρισμός ήταν χαμηλότερος από τον αναμενόμενο, στο 2,5%, σε σύγκριση με τις προβλέψεις των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Reuters, οι οποίες ήταν 2,8%. Ο συνολικός πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός στο 2,5%.
Από την 1η Οκτωβρίου, "κάθε επώνυμο ή πατενταρισμένο φαρμακευτικό προϊόν θα υπόκειται σε δασμούς 100%, με εξαίρεση τις εταιρείες που κατασκευάζουν εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων στις ΗΠΑ", ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Truth Social νωρίς την Παρασκευή.
Ο δείκτης Topix Pharma υποχώρησε 1,47% μετά την ανακοίνωση. Οι εταιρείες Daiichi Sankyo και Chugai Pharmaceutical ήταν μεταξύ των εταιρειών που σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες, με πτώση 2,11% και 3,64% αντίστοιχα. Η Sumitomo Pharma επέκτεινε τις απώλειές της, σημειώνοντας πτώση 5,33%.
Οι μετοχές των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών της Νότιας Κορέας, όπως η Samsung Biologics και η SK Bio Pharmaceuticals, σημείωσαν πτώση 1,71% και 3,71% αντίστοιχα.
Οι φαρμακευτικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ σημείωσαν επίσης πτώση. Οι Alibaba Health Information Technology και JD Health βρέθηκαν επίσης μεταξύ των εταιρειών με τις μεγαλύτερες απώλειες, σημειώνοντας πτώση 2,92% και 2,23% αντίστοιχα.
Επιπλέον, ο Τραμπ υπέγραψε επίσης ένα εκτελεστικό διάταγμα, με το οποίο ενέκρινε πρόταση για το TikTok. Η συναλλαγή αποτιμά την επιχείρηση σε 14 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο Τζέι ντι Βανς.
Σύμφωνα με τους όρους, τους οποίους πρέπει να εγκρίνει η Κίνα, μια νέα κοινοπραξία θα εποπτεύει τις δραστηριότητες του TikTok στις ΗΠΑ, με την ByteDance να διατηρεί μερίδιο μικρότερο του 20%.
Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 σημείωσε πτώση 0,61% στις 45.474,48 μονάδες, ενώ ο Topix σημείωσε άνοδο 0,08% στις 3.187,99 μονάδες φτάνοντας σε νέο ιστορικό υψηλό.
Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε κατά 2,32% στις 3.390,69 μονάδες, οδηγώντας τις απώλειες στην Ασία, ενώ ο Kosdaq μικρής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,88 στις 836,46 μονάδες%.
Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας παρέμεινε αμετάβλητος.
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 0,54% στις 26.343,91 μονάδες, ενώ ο δείκτης CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας παρέμεινε σταθερός.