Έσπασε και το "φράγμα" των 3.600 δολαρίων ο χρυσός, καθώς το πολύτιμο μέταλλο συνεχίζει το ράλι, στον απόηχο των αδύναμων στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ που ενίσχυσαν τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την Fed την επόμενη εβδομάδα.
Η τιμή spot του χρυσού ενισχύθηκε κατά 0,9% στα 3.617,76 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ νωρίτερα διαμορφώθηκε στα ιστορικό υψηλά επίπεδα των 3.622,07 δολαρίων νωρίτερα.
Η τιμή του χρυσού έχει γνωρίσει "άλμα" περίπου 38% μέχρι στιγμής φέτος, εν μέσω αποδυνάμωσης του δολαρίου, ισχυρών αγορών από τις κεντρικές τράπεζες, ενός χαλαρού πλαισίου νομισματικής πολιτικής και της γεωπολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας.
Η αύξηση της απασχόλησης στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε τον Αύγουστο, όπως έδειξαν στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, και το ποσοστό ανεργίας ανέβηκε κοντά σε υψηλό τετραετίας, στο 4,3%, ενισχύοντας τα στοιχήματα για μείωση επιτοκίων από την Fed.
"(Τα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων) ενισχύουν τη ζήτηση χρυσού. Επιπλέον, το συνολικό γεωπολιτικό σενάριο είναι εξαιρετικά αβέβαιο... Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ένα σημαντικό μέρος της ζήτησης προέρχεται επίσης από αγορές από τις κεντρικές τράπεζες" δήλωσε ο Carlo Alberto De Casa, εξωτερικός αναλυτής στον τραπεζικό όμιλο Swissquote.
"Αναμένουμε ότι ο χρυσός θα αυξηθεί στα 3.700 δολάρια/ουγγιά μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους" δήλωσε ο αναλυτής της UBS, Giovanni Staunovo.
Εν τω μεταξύ, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ κινούνται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών.
Διαβάστε ακόμα:
* Ο χρυσός στον δρόμο για τα 4.250 δολάρια με περαιτέρω ράλι 20%