"Άλμα" σχεδόν 2% γνώρισε ο χρυσός, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στα "ασφαλή καταφύγια", μετά τους νέους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ και τα τελευταία απογοητευτικά στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ που αύξησαν τα στοιχήματα για μειώσεις επιτοκίων από την Fed.
Η τιμή spot του χρυσού έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό της από τις 25 Ιουλίου, γνωρίζοντας άνοδο 1,8% στα 3.347,66 δολάρια ανά ουγγιά, αφού είχε ενισχυθεί έως και 2% νωρίτερα σήμερα. Σε επίπεδο εβδομάδας, κατέγραψε κέρδη 0,4%.
Τα futures του χρυσού στις ΗΠΑ διαμορφώθηκαν 1,5% υψηλότερα στα 3.399,8 δολάρια.
Τον Ιούλιο, οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα, ανήλθαν σε 73.000, κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών του Reuters για 100.000, ενώ η ανεργία αυξήθηκε στι 4,2%. Επίσης, ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας τον Ιούνιο αναθεωρήθηκε σε 14.000, από τα προηγούμενα στοιχεία για 147.000.
Η Fed έχει δηλώσει ότι δεν βιάζεται να μειώσει τα επιτόκια λόγω της ανησυχίας ότι οι δασμολογικές πολιτικές του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα αναζωπυρώσουν τον πληθωρισμό τους επόμενους μήνες.
Ωστόσο, οι traders αύξησαν ξανά τα στοιχήματά τους για πιθανές μειώσεις επιτοκίων σήμερα, μετά τα στοιχεία για την απασχόληση. Οι traders τώρα "βλέπουν" μειώσεις 54 μονάδων βάσης μέχρι το τέλος του έτους, από περίπου 34 μονάδες βάσης την Πέμπτη, με την πρώτη μείωση να εκτιμάται ότι θα λάβει χώρα τον Σεπτέμβριο.
Η τιμή spot του ασημιού ενισχύθηκε κατά 0,4% στα 36,88 δολάρια ανά ουγγιά, η πλατίνα κέρδισε 1,2% στα 1.304,91 δολάρια και το παλλάδιο 1,4% στα 1.208,05 δολάρια. Ωστόσο, και τα τρία μέταλλα κατέγραψαν απώλειες για το σύνολο της εβδομάδας.