Παρασκευή, 25-Ιουλ-2025 18:12
Στα ύψη οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων καθώς μειώνονται οι προσδοκίες για μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο

Υποχωρούν τα ομόλογα για τρίτη διαδοχική ημέρα, καθώς μειώνονται τα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τον Σεπτέμβριο, μετά και το χθεσινό "φρένο", αλλά και τα σήματα που εξέπεμψε η Κριστίν Λαγκάρντ.
Ειδικότερα, οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών ομολόγων αυξήθηκαν έως και επτά μονάδες βάσης στο 2,77%, "σκαρφαλώνοντας" στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο, ενώ οι αποδόσεις των 30ετών ομολόγων πλησίασαν τα υψηλότερα επίπεδα από το 2011.
Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, όπως αναμενόταν, και η Κριστίν Λαγκάρντ απέστειλε το μήνυμα ότι οι ανησυχίες των επενδυτών γύρω από τις προοπτικές της ανάπτυξης και του πληθωρισμού έχουν μετριαστεί.
Παράλληλα, σήμερα, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μάρτινς Καζάκς, δήλωσε ότι δεν βλέπει λόγους για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, εκτός εάν η οικονομία υποστεί ένα σοβαρό πλήγμα.
Εν τω μεταξύ, αυξάνεται η αισιοδοξία ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορέσει να εξασφαλίσει μια συμφωνία με τις ΗΠΑ με χαμηλότερους δασμούς από το 30% που έχει απειλήσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, εάν δεν υπάρξει deal μέχρι την προθεσμία της 1ης Αυγούστου.
Ο Τραμπ δήλωσε σήμερα, εν τω μεταξύ, ότι υπάρχουν "50-50 πιθανότητες" να επιτευχθεί συμφωνία με την ΕΕ.
Οι αποδόσεις των 2ετών γερμανικών ομολόγων, οι οποίες αυξήθηκαν κατά σχεδόν 12 μονάδες βάσης την Πέμπτη, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τα μέσα Μαΐου, αυξήθηκαν κατά 2 μονάδες βάσης στο 1,931%, κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τις 3 Απριλίου.
Οι αποδόσεις των ιταλικών 10ετών ομολόγων σημείωσαν άνοδο κατά 3 μονάδες βάσης στο 3,591%.