Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν την Πέμπτη, επιβαρυνόμενες από ένα ισχυρότερο δολάριο και τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ, ωστόσο η επιφυλακτικότητα παραμένει, καθώς οι αγορές αναμένουν ακόμα περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τη δασμολογική πολιτική του προέδρου Τραμπ.
Η τιμή spot του χρυσού υποχώρησε κατά 0,3% στα 3.337,43 δολάρια ανά ουγγιά έως, αφού έφτασε νωρίτερα σε χαμηλό συνεδρίασης στα 3.309,59 δολάρια.
Τα αμερικανικά futures για τον χρυσό υποχωρούσαν κατά 0,4% στα 3.345,3 δολάρια.
Μετά τα τελευταία μάκρο στις ΗΠΑ, "υπήρξε μια μικρή άνοδος του δολαρίου και οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων είναι υψηλότερες. Έτσι, αυτό έφερε μικρή αδυναμία στην αγορά χρυσού", δήλωσε ο Bob Haberkorn, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής στην RJO Futures.
Το δολάριο κέρδισε 0,3%, καθιστώντας τον χρυσό πιο ακριβό για τους κατόχους ξένων νομισμάτων.
Ο αριθμός των νέων αιτήσεων για λήψη επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ διατηρήθηκε σε πτωτική πορεία, διαψεύδοντας για δεύτερη εβδομάδα τους αναλυτές που προέβλεπαν άνοδο.
Ειδικότερα, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 12 Ιουλίου υποβλήθηκαν 221.000 νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, αριθμός μειωμένος κατά 7.000 από της εβδομάδας που είχε προηγηθεί (οριακή αναθεώρηση στις 228.000 αιτήσεις από τις 227.000).
Παράλληλα, οι λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ ανέκαμψαν απότομα (+0,6%) τον Ιούνιο δίνοντας στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ περισσότερους λόγους να αναβάλει τις μειώσεις των επιτοκίων, καθώς σταθμίζει τις πληθωριστικές επιπτώσεις των εισαγωγικών δασμών.
Η Αντριάνα Κούγκλερ της Fed είπε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα δεν θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια "για κάποιο χρονικό διάστημα", καθώς ο αντίκτυπος των δασμών της κυβέρνησης Τραμπ αρχίζει να περνάει στις τιμές.
Ο χρυσός θεωρείται συχνά μέσο αντιστάθμισης της αβεβαιότητας και του πληθωρισμού, αλλά τα υψηλότερα επιτόκια μειώνουν την ελκυστικότητά του.
Στο μέτωπο του εμπορίου, ο κορυφαίος διαπραγματευτής της Ιαπωνίας είχε συνομιλίες με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ σχετικά με τους αμερικανικούς δασμούς, καθώς το Τόκιο προσπαθεί να αποτρέψει την επιβολή δασμών 25% πριν από την 1η Αυγούστου.
"Εάν ο Τραμπ κάνει πράξη τις απειλές του και οι εμπορικές εντάσεις κλιμακωθούν, δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι ο χρυσός θα φτάσει - και ενδεχομένως θα σπάσει - ξανά τα υψηλά ρεκόρ του", δήλωσε ο Fawad Razaq, αναλυτής αγοράς στο City Index και στο FOREX.com.
Στα υπόλοιπα μέταλλα, το παλλάδιο σημείωσε άνοδο 3,8% στα 1.277,78 δολάρια, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2023.
Οι φόβοι για κλιμάκωση του πολέμου στη Ρωσία, έναν σημαντικό εξαγωγέα παλλαδίου, τροφοδοτούν τις ανησυχίες για την προσφορά και οδηγούν τις τιμές υψηλότερα.
Εξ άλλου, το ασήμι κέρδισε 0,3% στα 38,07 δολάρια ανά ουγγιά και η πλατίνα έκανε άλμα 3,1% στα 1.460,13 δολάρια.