Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 30-Ιουν-2025 10:43

    Συγκρατημένες οι ευρωαγορές με την προσοχή στραμμένη στις εξελίξεις γύρω από τους δασμούς

    Συγκρατημένες οι ευρωαγορές με την προσοχή στραμμένη στις εξελίξεις γύρω από τους δασμούς
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13:35

    Συγκρατημένες κινήσεις καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στις εξελίξεις στο παγκόσμιο εμπόριο. 

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,15% στις 542,81 μονάδες. 

    Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει πτώση 0,18% στις 8.782 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι διαμορφώνεται 0,03% χαμηλότερα στις 7.694 μονάδες και ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες 0,14% φθάνοντας στις 23.999 μονάδες. 

    Ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 0,12% στις 39.692 μονάδες, με τον ισπανικό IBEX 35 να κινείται 0,30% χαμηλότερα στις 13.927 μονάδες.

    Ο Καναδάς κατήργησε τον φόρο ψηφιακών υπηρεσιών κατά τεχνολογικών "κολοσσών", σε μια προσπάθεια να προωθήσει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις, υποκύπτοντας στις πιέσεις του Αμερικανού προέδρου. Στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας μέχρι στις 21 Ιουλίου. Την ίδια ώρα, η προθεσμία της 9ης Ιουλίου για άλλες χώρες παραμένει. 

    Παράλληλα, η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την έναρξη της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Βρετανίας που επιοτεύχθηκε τον προηγούμενη μήνα. Μεταξύ άλλων, το deal προβλέπει και τη μείωση των δασμών για τις βρετανικές εξαγωγές αυτοκινήτων από το 27,5% στο 10%, παράλληλα με τους δασμούς σε προϊόντα αεροδιαστημνικής που μειώνονται στο μηδέν. 

    Η στερλίνα - που την προηγούμενη εβδομάδα "σκαρφάλωσε" κοντά σε υψηλό τεσσάρων ετών - ενισχύεται 0,1% έναντι του δολαρίου. 

    Καθώς τοο δολάριο συνεχίζει τον "κατήφορο", χάνει 0,5% έναντι του ιαπωνικού γιεν, την ώρα που το ευρώ βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2021. 

    Στα εμπορεύματα, η ενισχυμένη επενδυτική διάθεση για ρίσκο που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, υπονομεύει τον χρυσό που σήμερα πάντως ανακάμπτει, αφού ενδυναμώνεται από την πτώση του δολαρίου. Η τιμή spot του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,1% φθάνοντας στα 3.277,62 δολάρια η ουγγιά. 

    Παράλληλα, οι τιμές του πετρελαίου δέχονται πιέσεις, εν μέσω ανησυχιών για σχέδια αύξησης της παραγωγής από τον OPEC+, με το Brent να διαμορφώνεται στα 67,63 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό WTI να υποχωρεί στα 65,24 δολάρια το βαρέλι. Την προηγούμενη εβδομάδα, οι τιμές του αργού γνώρισαν "βουτιά" 12%. 

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ