Τρίτη, 04-Μαρ-2025 15:55
Υποχωρεί το δολάριο, υπό τους φόβους "τραμπικής ύφεσης" στην οικονομία των ΗΠΑ

Το δολάριο ΗΠΑ αποδυναμώνεται την Τρίτη, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών ότι οι πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσαν να ωθήσουν την οικονομία της Αμερικής σε συρρίκνωση και πιθανώς σε πλήρη ύφεση.
Ο δείκτης του δολαρίου, ο οποίος παρακολουθεί το δολάριο έναντι ενός καλαθιού ανταγωνιστικών νομισμάτων, έχει υποχωρήσει κατά 0,44% σήμερα, καθώς οι traders αναμένουν ότι ένας εμπορικός πόλεμος θα εκτινάξει τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και θα πλήξει την οικονομία τους.
Η στερλίνα κερδίζει 0,2%, στα 1,2724 δολάρια έναντι του δολαρίου, το υψηλότερο επίπεδό της από τις 17 Δεκεμβρίου. Το ευρώ ενισχύεται κατά 0,3%, στα 1,052 δολάρια.
Η αδυναμία του δολαρίου έρχεται καθώς οι αγορές αναμένουν τώρα ότι η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, Federal Reserve, θα μειώσει τα επιτόκια τρεις φορές φέτος. Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, τιμολογoύνταν μόνο μία ή δύο περικοπές.
Οι επενδυτές είναι ακόμη πιο ανήσυχοι μετά την αποδυνάμωση ενός δείκτη της αμερικανικής οικονομίας τον οποίο παρακολουθούν ιδιαίτερα, τη Δευτέρα.
Το μοντέλο GDPNow της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Ατλάντα εκτιμά τώρα ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα συρρικνωθεί με ετήσιο ρυθμό -2,8% τον α' τρίμηνο του 2025, που ισοδυναμεί με τριμηνιαία μείωση της δραστηριότητας κατά -0,7%.
Ο Kyle Rodda, ανώτερος αναλυτής χρηματοοικονομικών αγορών στο Capital.com, εξηγεί:
"Η Wall Street κατέρρευσε ως αποτέλεσμα των ειδήσεων, ενώ το δολάριο ΗΠΑ υποχώρησε, καθώς οι συμμετέχοντες στην αγορά άρχισαν να σκέφτονται τους κινδύνους μιας ύφεσης στις ΗΠΑ. Ενώ μεγάλο μέρος της αλλαγής οφείλεται σε τεχνικούς παράγοντες στον τρόπο υπολογισμού του ΑΕΠ, το αυξανόμενο εμπορικό έλλειμμα μαζί με ενδείξεις ασθενέστερων καταναλωτικών δαπανών και επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Έτσι, οι αγορές έχουν μετατοπίσει τις προσδοκίες για την επόμενη μείωση των επιτοκίων της Fed στον Ιούνιο, με τον Μάιο να μοιάζει όλο και περισσότερο με μια "ζωντανή" συνεδρίαση".
Οι συζητήσεις για "Trumpcession" (τραμπική ύφεση) αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες, αφού τα τελευταία εμπορικά στοιχεία την περασμένη εβδομάδα έδειξαν αύξηση των εισαγωγών, καθώς οι επιχειρήσεις προσπάθησαν να αποφύγουν τους νέους δασμούς.
Τα στοιχεία της μεταποίησης έδειξαν επιβράδυνση της ανάπτυξης των εργοστασίων στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, με τα επίπεδα απασχόλησης και τις νέες παραγγελίες να συρρικνώνονται.
Ένας δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ έφτασε σε χαμηλό οκτώ μηνών τον περασμένο μήνα, ενώ οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους εδώ και περίπου δύο χρόνια τον Ιανουάριο.
Δημοσκόπηση του CBS News που δημοσιεύθηκε την Κυριακή έδειξε ότι το 49% των Αμερικανών αποδοκιμάζει τον χειρισμό της οικονομίας από τον πρόεδρο Τραμπ.
Μια ύφεση θα σήμαινε δύο τριμηνιαίες συρρικνώσεις του ΑΕΠ στη σειρά – κάτι που ο Paul Ashworth, επικεφαλής οικονομολόγος Βόρειας Αμερικής στην Capital Economics, δεν βλέπει να συμβαίνει.