Τρίτη, 20-Αυγ-2024 20:08
Στο "κόκκινο" έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Διεκόπη το πενθήμερο σερί κερδών στις ευρωαγορές, με τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να παρασύρονται από την πτώση των "βαριών” ενεργειακών μετοχών, την ώρα που οι επενδυτές αξιολογούν τα εγχώρια οικονομικά στοιχεία και προετοιμάζονται για τη συνάντηση των κεντρικών τραπεζιτών στο ετήσιο συμπόσιο της Fed στο Τζάκσον Χολ του Ουαϊόμινγκ.
Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,5% στις 512,28 μονάδες, διαγράφοντας τα κέρδη που σημείωνε νωρίτερα μέσα στην ημέρα, όταν και "έπιασε” υψηλά τριών εβδομάδων. Ο έτερος ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 50, των "βαριών χαρτιών” της Ευρωζώνης υποχώρησε κατά 0,30% στις 4.857,55 μονάδες.
Σε αρνητικό έδαφος όμως υποχώρησαν και τα περισσότερα εγχώρια χρηματιστήρια. Ειδικότερα, στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,36% στις 18.354,74 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 "έχασε” 0,22% στις 7.485,73 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 1% στις 8.273,32 μονάδες.
Στην περιφέρεια, ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 και ο ιταλικός FTSE MIB "έπεσαν” κατά 0,13% και 0,57% αντίστοιχα.
Η αρχική πτώση των τιμών του πετρελαίου έριξε τον ενεργειακό κλάδο κατά 2%, αγγίζοντας χαμηλό άνω της μίας εβδομάδας, παρόλο που τελικά οι τιμές του ορυκτού ανέκαμψαν σταδιακά κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Δημοσκόπηση του Reuters έδειξε ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές θα σημειώσουν μικρή άνοδο έως το τέλος του έτους, χάρη στις μειώσεις των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών, αν και οι στρατηγικοί αναλυτές ήταν επιφυλακτικοί όσον αφορά τις προβλέψεις τους για τις μεγαλύτερες εταιρείες της ευρύτερης περιοχής.
Τόσο ο Stoxx 600 όσο και ο Stoxx 50 έχουν αυξηθεί πάνω από 7% μέχρι στιγμής φέτος, έχοντας επιβιώσει από μια πρόσφατη κρίση μεταβλητότητας που είδε τον δείκτη αναφοράς να διολισθαίνει κάτω από το κρίσιμο όριο των 500 μονάδων στην αρχή του μήνα λόγω ανησυχιών για μια πιθανή ύφεση στις ΗΠΑ.
"Το αφήγημα και οι προσδοκίες ότι η Fed είναι πιο κοντά σε μια στροφή τροφοδοτεί το κλίμα αύξησης του κινδύνου”, σημείωσαν οι στρατηγικοί αναλυτές της OCBC, προσθέτοντας πως "δεν αποκλείεται να υπάρξει ήπια χαλάρωση των θέσεων υπέρ του κινδύνου καθώς η εβδομάδα προχωρά”.
Το βλέμμα των επενδυτών στρέφεται τώρα στα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed την Τετάρτη και κυρίως στα σχόλια του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ στο συνέδριο της στο Τζάκσον Χολ του Ουαϊόμινγκ την Παρασκευή. Τυχόν ενδείξεις από πλευράς Πάουελ σχετικά με τις μειώσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ θα δώσουν νέα ώθηση στις αγορές παγκοσμίως.
Σε εταιρικό επίπεδο, η μετοχή της νορβηγικής SalMar κατέγραψε πτώση 7,4%, η εταιρεία τηλεπικοινωνιών BT "έπεσε” 6,4% και η δανέζικη εταιρεία ιατρικού εξοπλισμού Coloplast υποχώρησε κατά 5%.
Στα μάκρο της ημέρας, η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας μείωσε το βασικό της επιτόκιο, όπως αναμενόταν, και δήλωσε ότι θα μπορούσε να επιταχύνει τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της, διατηρώντας το ενδεχόμενο έως και τριών ακόμη μειώσεων πριν από το τέλος του έτους. Στη Γερμανία, οι τιμές παραγώγου μειώθηκαν κατά 0,8% σε ετήσια βάση, όπως αναμενόταν.