Δευτέρα, 10-Ιουν-2024 13:21
Σε υψηλό έτους η απόδοση του 10ετούς γαλλικού ομολόγου, μετά την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών

Τα γαλλικά ομόλογα συνέχισαν την πτώση τους, ωθώντας την απόδοση του 10ετούς στο υψηλότερο επίπεδό της για φέτος, μετά την απόφαση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση (κάτω σώμα του γαλλικού κοινοβουλίου) και να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
Η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε έως και εννέα μονάδες βάσης στο 3,19%, στο υψηλότερο επίπεδό της από τον Νοέμβριο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.
Οι εκλογές, τις οποίες ο Μακρόν προκαλεί σε μια απελπισμένη προσπάθεια να σταματήσει την άνοδο της ακροδεξιάς αντιπάλου του, Μαρίν Λεπέν, θα διεξαχθούν σε δύο γύρους, στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου.
Μολονότι η θέση του Μακρόν στην προεδρία είναι εξασφαλισμένη έως το 2027, θα μπορούσε να βρεθεί με "ψαλιδισμένες" προεδρικές εξουσίες στην περίπτωση που οι πολιτικοί του αντίπαλοι κατακτήσουν την πλειοψηφία των εδρών στη νέα Εθνοσυνέλευση, καθώς θα πρέπει να διορίσει πρωθυπουργό και κυβέρνηση που να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του σώματος.
Σε αυτή την περίπτωση, ο πρόεδρος διατηρεί σημαντικές εξουσίες σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, ωστόσο ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θα ελέγχουν την εσωτερική ατζέντα στη χώρα, κυρίως στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής.