Τετάρτη, 07-Φεβ-2024 19:36
Επιφυλακτικότητα και οριακές απώλειες στις ευρωαγορές

Με οριακές απώλειες ολοκλήρωσαν τις σημερινές συναλλαγές οι ευρωαγορές εν μέσω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας για τις επόμενες κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών ως προς τα επιτόκια.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχασε 0,23% και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 485,63 μονάδες ψαλιδίζοντας μερικά από τα χθεσινά κέρδη, με τους περισσότερους κλάδους να κλείνουν σε αρνητικό έδαφος. Ο πετρελαϊκός κλάδος έχασε 1%.
Στους επιμέρους εγχώριους δείκτες ο γερμανικός DAX έχασε 0,65% στις 16.921 μονάδες και στη Γαλλία ο CAC υποχώρησε κατά 0,36% στις 7.611 μονάδες. Στη Βρετανία ο FTSE έχασε 0,68% στις 7.628 μονάδες.
Στις περιφερειακές οικονομίες, ο ισπανικός IBEX έχασε 1,15% και στην Ιταλία οι απώλειες του MIB έφτασαν 0,45%.
Μιλώντας στους Financial Times, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Ιζαμπέλ Σνάμπελ. προειδοποίησε ότι η τράπεζα θα πρέπει να είναι υπομονετική, προειδοποιώντας για κινδύνους από την πρόωρη μείωση των επιτοκίων.
"Οι προσδοκίες για τις τιμές στις υπηρεσίες, έχουν κινηθεί ανοδικά για αρκετούς μήνες στη σειρά", δήλωσε η αξιωματούχους της ΕΚΤ. "Βλέπουμε επίμονο πληθωρισμό στις υπηρεσίες. Βλέπουμε μια ανθεκτική αγορά εργασίας. Την ίδια στιγμή, βλέπουμε και μια αξιοσημείωτη χαλάρωση στις χρηματοοικονομικές συνθήκες".
Η ΕΚΤ έχει κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της από τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά τις διαδοχικές αυξήσεις που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2022. Οι αγορές περιμένουν πλέον η τράπεζα να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια της, ωστόσο τα στελέχη της τράπεζας δεν έχουν δώσει ένα ξεκάθαρο σήμα για το πότε σχεδιάζου να ξεκινήσουν τη χαλάρωση της πολιτικής τους. Αντίθετα, στις δημόσιες δηλώσεις τους προτάσσουν την ανάγκη να διασφαλιστεί πως ο πληθωρισμός υποχωρεί και παραμένει στον στόχο του 2%.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι αξιωματούχοι της αμερικανικής Federal Reserve. Την Τρίτη άλλα δύο στελέχη της τράπεζας επισήμαναν τους κινδύνους από μια πρόωρη μείωση των επιτοκίων, ενώ και ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, έδειξε με τις δηλώσεις του ότι οι επενδυτές ενδεχομένως να πρέπει να περιμένουν περισσότερο από το αναμενόμενο για να αλλάξει στάση η Fed.
Στο μεταξύ, η ροή των εταιρικών αποτελεσμάτων συνεχίζεται και σήμερα, με τις ανακοινώσεις ευρωπαϊκών κολοσσών όπως οι Siemens Energy, Vestas, Orsted, TotalEnergies, Monte dei Paschi di Siena και Carlsberg να συγκεντρώνουν τα βλέμματα των επενδυτών.