Συνεχης ενημερωση

    Πέμπτη, 14-Δεκ-2023 10:22

    Ανοδικά οι ευρωαγορές, νέα ρεκόρ από DAX και CAC

    Ανοδικά οι ευρωαγορές, νέα ρεκόρ από DAX και CAC
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Σε ανοδικό έδαφος συνεχίζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο της απόφασης της Federal Reserve να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της και να σηματοδοτήσει ότι έρχονται μειώσεις το επόμενο έτος και ενώ οι επενδυτές αξιολογούν την απόφαση  της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    Η ΕΤΚ όπως αναμενόταν κράτησε αμετάβλητη την πολιτική της για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, μετά τις 10 αυξήσεις που πραγματοποίησε από τον Ιούλιο του 2022, ανεβάζοντας τα επιτόκια της κατά συνολικά 450 μονάδες βάσης. 

    Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στις δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ καθώς η επιβράδυνση του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες – από 4,3% τον Σεπτέμβριο, στο 2,9% τον Οκτώβριο και 2,4% το Νοέμβριο – έχει δημιουργήσει προσδοκίες για μειώσεις των ευρωπαϊκών επιτοκίων από το επόμενο έτος. Αντίθετα το guidance που έχει δώσει στις αγορές η ΕΚΤ θέλει τα επιτόκια να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα για "επαρκώς χρονικό διάστημα" προκειμένου να μειωθεί ο πληθωρισμός. Μια αναθεώρηση του guidance σήμερα θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέο ράλι τα χρηματιστήρια, επιβεβαιώνοντας ότι έρχονται μειώσεις επιτοκίων από το 2024.  

    Σε αυτό το κλίμα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 1,25% και σκαρφαλώνει στις 478,36 μονάδες που είναι υψηλό 52 εβδομάδων. 

    Σε νέα υψηλά σκαρφάλωσαν σήμερα ο γερμανικός DAX και ο γαλλικός CAC. Ειδικότερα, ο DAX κερδίζει 0,6% στις 16.866,97 μονάδες ενώ στα υψηλά της ημέρας ξεπέρασε και τις 17.000 μονάδες σημειώνοντας νέο ρεκόρ. 

    Ο γαλλικός CAC-40 ενισχύεται σε ποσοστό 1,1% στις 7.619,45 μονάδες, έχοντας ενισχυθεί νωρίτερα σε νέο υψηλό πάνω από τις 7.650 μονάδες.

    Άλμα 1,9% σημειώνει εξάλλου ο βρετανικός FTSE 100 στις 7.684,74 μονάδες. Η Τράπεζα της Αγγλίας επιβεβαίωσε νωρίτερα σήμερα τις εκτιμήσεις των αναλυτών και κράτησε το επιτόκιο της αμετάβλητο στο υψηλό 15 ετών του 5,25%, αν και τρία μέλη από τα εννέα της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής ψήφισαν για άλλη μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, στο 5,5%. 

    Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,4%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται 1,2%. 

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ