Παρασκευή, 08-Δεκ-2023 17:42
Θετικό φίνις στo Χρηματιστήριο με εκτόξευση τζίρου "δια χειρός" HelleniQ Energy

Συνεδρίαση καρμπόν με τις υπόλοιπες μέσα στην εβδομάδα ήταν και η σημερινή στη Λεωφόρο Αθηνών με το Γενικό Δείκτη να κινείται σε στενό εύρος και τελικώς κυριολεκτικά στο νήμα.. να κλείνει σε θετικό έδαφος.
Σήμερα ξεχώρισε ωστόσο η εκτόξευση του τζίρου καθώς πέρασαν τα δέκα πακέτα του placement της HelleniQ Energy με το βιβλίο προσφορών να κλείνει χθες και την τιμή να διαμορφώνεται στα 7 ευρώ ανά μετοχή. Η μετοχή της εταιρείας έκανε βουτιά 5,58%.
Σε αυτό το κλίμα, ο ΓΔ ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.275,09 μονάδες με κέρδη 0,14%. Ενδοσυνεδριακά, ο γενικός δείκτης έφτασε να χάνει μέχρι και -0,42% ενώ τα υψηλά ημέρας έφτασαν το +0,17%.
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης, σύμφωνα με την ανάλυση της Beta Χρηματιστηριακής διατήρησε την επαφή του με τις 1.280 μονάδες κερδίζοντας χρόνο απορροφώντας με άνεση τους κερδισμένους του Νοεμβρίου.
Ο τζίρος της συνεδρίασης έφτασε τα 327,416 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 248,862 εκατ. ευρώ σε 23 πακέτα ενώ ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 53,280 εκατ. τεμάχια.
Για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε σήμερα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε κατά 0,02% χαμηλότερα.
Η εστίαση των επενδυτών στράφηκε και σε μετοχές της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης οι οποίες την εβδομάδα που πέρασε θύμισαν κάτι από το ένδοξο παρελθόν προηγούμενων δεκαετιών.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE κέρδισε 0,23% στις 3.078 μονάδες και ο μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSEM υποχώρησε κατά 0,44%. Ο τραπεζικός δείκτης ολοκλήρωσε στις 1.030 μονάδες με απώλειες 0,48%.
Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψε ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ με άνοδο 4,52%. Ο Σαράντης ενισχύθηκε κατά 2,87%. Ο ΟΠΑΠ κέρδισε 1,99% και η AEGEAN ενισχύθηκε κατά 0,86%. Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ο ΟΛΠ έχασε 3,17%.
Στον αντίποδα η μετοχή της Helleniq Energy υποχωρεί κατά 4,29% με τους επενδυτές να κατοχυρώνουν τα κέρδη μετά την ανοδική πορεία της μετοχής τις προηγούμενες ημέρες.
Στον τραπεζικό κλάδο η Alpha Bank υποχώρησε κατά 1,53% ενώ κέρδη κατέγραψαν Πειραιώς και Eurobank με άνοδο 0,32% και 0,22% αντίστοιχα. Η Εθνική Τράπεζα κινείται καθοδικά με πτώση 0,73% με αυξημένο τζίρο για άλλη μια ημέρα στα 13,173 εκατ. ευρώ.
Η σημερινή συνεδρίαση διεξήχθη στον απόηχο της ανακοίνωσης του Eurogroup που χαιρέτισε το γεγονός ότι το προσχέδιο προϋπολογισμού της Ελλάδας είναι εναρμονισμένο με τις δημοσιονομικές συστάσεις του Συμβουλίου, με βάση την αξιολόγηση της Επιτροπής.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε και η Ideal Holings που θα προχωρήσει σε νέες εξαγορές καθώς και σε αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού θα κατευθύνει τα κεφάλαια των έως και 100 εκατ. ευρώ που θα προκύψουν από την έκδοση του Ομολογιακού Δανείου. Σημειώνεται ότι το το εύρος απόδοσης στο ομόλογο της Ideal θα κυμανθεί μεταξύ 5,50% και 5,90%. Η Ideal Holdings κέρδισε 0,53%.
Στο εξωτερικό όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις κεντρικές τράπεζες. FED και ΕΚΤ θα ανακοινώσουν τα επιτόκια παρέμβασης και κυρίως της προοπτική για τελευταία φορά φέτος στις 12 και 14 Δεκεμβρίου αντίστοιχα.