Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 21-Νοε-2023 10:30

    Μεικτά πρόσημα στα ευρωχρηματιστήρια, εν αναμονή... "σημάτων" κεντρικών τραπεζών

    Τραπεζικές στηρίξεις κόντρα στο profit taking βρίσκει το Χρηματιστήριο
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12.46

    Οι ευρωπαϊκές μετοχές κινούνται με μεικτά πρόσημα την Τρίτη, με τους επενδυτές να συνεχίζουν να αναζητούν ενδείξεις για να υποστηρίξουν την προσδοκία τους ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν τελειώσει με τις αυξήσεις επιτοκίων.

    Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κινείται με αμελητέες μεταβολές. Ο έτερος πανευρωπαϊκός δείκτης, Eurostoxx 50, κινείται με πτώση 0,05%.

    Ο γερμανικός DAΧ ενισχύεται κατά 0,20%, με τον γαλλικό CAC 40 να χάνει 0,18%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,47%.

    Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB "χάνει" 0,473%, με τον ισπανικό IBEX 35 να υποχωρεί κατά 0,06%.

    Οι μετοχές του κλάδου πρώτων υλών ηγούνται των κλαδικών κέρδών, με άνοδο 0,7%, ενώ οι μετοχές του κλάδου λιανικής σημειώνουν άνοδο 0,6%.

    Οι μετοχές του κλάδου τηλεπικοινωνιών χάνουν 0,4%, ενώ εκείνες του ενεργειακού κλάδου υποχωρούν κατά 0,5%, παρακολουθώντας τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου που υποχωρούν ενόψει της συνεδρίασης του OPEC+.

    Οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα τους στα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση καθορισμού νομισματική πολιτικής της oμοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), την 31η Οκτωβρίου και την 1η Νοεμβρίου. Οι traders ελπίζουν να συλλέξουν κάποιες πληροφορίες σχετικά με τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων.

    Τα στοιχήματα της αγοράς υποδηλώνουν σχεδόν 100% πιθανότητα η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) της Fed να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια στην προσεχή συνεδρίασή της τον Δεκέμβριο.

    "Το θέμα που διαποτίζει την αγορά είναι ότι η μάχη της Fed με τον πληθωρισμό έχει κερδηθεί και ότι παρά τα όσα θα μπορούσαν να λένε ο Πάουελ και οι συνάδελφοί του για μια ακόμη αύξηση που εξακολουθεί να υπάρχει στο τραπέζι, η αγορά δεν πιστεύει πραγματικά αυτό το μήνυμα πια", δήλωσε ο  Stuart Cole, επικεφαλής μακροοικονομολόγος στην Equiti Capital.

    Εν τω μεταξύ, στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) προσπάθησαν ενεργά να καταρρίψουν τα αυξανόμενα στοιχήματα για μειώσεις επιτοκίων εν μέσω δεδομένων που σηματοδοτούν μια διαρκή πτώση του πληθωρισμού και μια πιθανή ύφεση.

    Ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, Francois Villeroy de Galhau, υποστήριξε ότι τα επιτόκια πιθανότατα θα παραμείνουν αμετάβλητα για τα επόμενα τρίμηνα, μια ημέρα αφότου ο Pablo Hernandez de Cos σημείωσε ότι ήταν "πρόωρο" να μιλά κανείς για μειώσεις επιτοκίων.

    Μεταξύ των μεμονωμένων μετοχών, η ελβετική εταιρεία κατασκευής ακουστικών βαρηκοΐας Sonova ηγείται του STOXX 600, κερδίζοντας 6,2% μετά από μια ηπιότερη από την αναμενόμενη προειδοποίηση για τα ετήσια βασικά κέρδη.

    Η Rheinmetall κερδίζει 3,8%, καθώς η γερμανική εταιρεία όπλων αναμένει πωλήσεις 13-14 δισεκατομμυρίων ευρώ (14,18 δισεκατομμύρια δολάρια έως 15,27 δισεκατομμύρια δολάρια) σε έσοδα το 2026 και λειτουργικά περιθώρια άνω του 15%.

    Εν τω μεταξύ, η ιταλική Monte dei Paschi di Siena χάνει 6,2% αφού η Ιταλία πούλησε το 25% της τράπεζας που είχε διασωθεί με ευρωπαϊκούς και κρατικούς πόρους.

    Η Teamviewer σημειώνει πτώση 8,7% αφού η Deutsche Bank, για λογαριασμό της TigerLuxOne (Permira), ξεκίνησε μια τοποθέτηση 13 εκατομμυρίων μετοχών στη γερμανική εταιρεία λογισμικού με έκπτωση περίπου 8% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της Δευτέρας.

    Η GEA Group καταγράφει πτώση 5,4% αφού ένας bookrunner ανέφερε ότι η μονάδα Oliver Capital της Groupe Bruxelles Lambert πούλησε 11,25 εκατομμύρια μετοχές της γερμανικής εταιρείας παραγωγής εξοπλισμού επεξεργασίας τροφίμων.

    Η CPI Property βλέπει τη μετοχή της να καταγράφει πτώση 2,8% μετά τη short-selling θέση του hedge fund Muddy Waters επί των πιστώσεων της γερμανικής εισηγμένης.

    Η LVMH υποχωρεί 1,2% αφού η UBS υποβάθμισε τον γαλλικό κολοσσό πολυτελείας σε "neutral" από "buy".

    Η Banco BPM χάνει, τέλος, 2,1% αφού η Deutsche Bank την υποβάθμισε σε "hold" από "buy" και την αφαίρεσε από τις κορυφαίες επιλογές της μεταξύ των τραπεζών στην ΕΕ.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ