Παρασκευή, 27-Οκτ-2023 10:35
Ήπια ανοδικά οι ευρωαγορές στον απόηχο της ΕΚΤ

Με μικρά κέρδη συνεχίζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή στον απόηχο της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να κρατήσει τα επιτόκια της αμετάβλητα και ενώ οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Την Πέμπτη η ΕΚΤ επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των αγορών, κρατώντας αμετάβλητα τα επιτόκια της μετά από 10 διαδοχικές αυξήσεις, με την πρόεδρο της τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ να προειδοποιεί πάντως ότι η τράπεζα δεν αποκλείεται να επιστρέψει στις αυξήσεις αν χρειαστεί.
Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης αναμένεται πάντως να παραμείνει αυξημένος τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων στην έρευνα μεταξύ των επαγγελματικών φορέων διενέργειας προβλέψεων (Survey of Professional Forecasters – SPF) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ειδικότερα, στην έρευνα για το τέταρτο τρίμηνο του 2023, οι ερωτηθέντες αναθεώρησαν τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό το 2023 στο 5,6% από 5,5% προηγουμένως για το 2024 άφησαν αμετάβλητη την πρόβλεψη στο 2,7%, ενώ για το 2025 την αναθεώρησαν καθοδικά στο 2,1% από 2,2%.
Οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων παραμένουν στο μεταξύ στο στόχαστρο των επενδυτών, με μεγάλα ονόματα της ευρωπαϊκής οικονομίας όπως η NatWest η Air France-KLM, η Remy Cointreau και η H&M να ακολουθούν σήμερα μετά τις Mercedes-Benz, Deutsche Bank και Barclays, μεταξύ άλλων, την Πέμπτη.
Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται με μικρά κέρδη 0,1% στις 433,59 μονάδες.
Ο γερμανικός DAX ενισχύεται σε ποσοστό 0,6% στις 14.815,68 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 χάνει 0,4% στις 6.860,11 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει μικρά κέρδη 0,25% στις 7.327,97 μονάδες.
Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,4%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει άνοδο 0,6%.
Ο τίτλος της βρετανικής τράπεζας NatWest κατρακυλά 10% μετά την καθοδική αναθεώρηση του outlook. Η γαλλική ποτοποιία Remy Cointreau χάνει σχεδόν 11% μετά την περικοπή των προβλέψεων της, ενώ η Air France-KLM υποχωρεί 0,7% μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων που δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις προβλέψεις.
Σε ανοδικό έδαφος κινούνται οι μετοχές του κλάδου της ενέργειας, με τον δείκτη Stoxx Oil & Gas να σημειώνει άλμα 2% ακολουθώντας την άνοδο των τιμών του πετρελαίου εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για τον αντίκτυπο του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς στην ευρύτερη περιοχή.
Οι επενδυτές περιμένουν παράλληλα την ανακοίνωση, λίγο πριν το ξεκίνημα των συναλλαγών στη Wall Street, του δείκτη τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης στις ΗΠΑ ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο της ανάλυσης της Fed για τον πληθωρισμό.