Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 08-Σεπ-2023 10:15

    Goldman Sachs: Αυξάνει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες - Περαιτέρω ράλι έως 42%, τα "κλειδιά" για την πορεία τους

    Goldman Sachs
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Ελευθερίας Κούρταλη

    Σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για τις ελληνικές τράπεζες, μετά τα πολύ ισχυρά αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου προχωρά η Goldman Sachs, "ανεβάζοντας" παράλληλα και τις τιμές - στόχους για τις μετοχές τους, καθώς βλέπει νέα άνοδο 21%-42%. Η αμερικάνικη τράπεζα εκτιμά παράλληλα πως και το γ’ τρίμηνο θα είναι επίσης δυναμικό με περαιτέρω ενίσχυση των καθαρών εσόδων από τόκου χάρη και στις αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

    Ειδικότερα για την Alpha Bank αυξάνει την τιμή στόχο στα 2,05 ευρώ από 1,86 ευρώ με περιθώριο ανόδου 42%,  για την Εθνική Τράπεζα αυξάνει την τιμή στόχο στα 8 ευρώ από 7,10 ευρώ προηγουμένως με περιθώριο ανόδου 36%, για την Τράπεζα Πειραιώς στα 4,30 ευρώ από 3,50 ευρώ με περιθώριο ανόδου 39% και για την Eurobank στα 1,85 ευρώ από 1,75 ευρώ με περιθώριο ανόδου 21% (σε σχέση με το κλείσιμο στις 5 Σεπτεμβρίου).

    Διατηρεί τη σύσταση buy για την Εθνική Τράπεζα, την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank, καθώς και την "ουδέτερη" σύσταση για τη Eurobank.

    Η αμερικάνικη τράπεζα υπογραμμίζει το ότι τα κέρδη προ φόρων των ελληνικών τραπεζών ξεπέρασαν κατά 16% τις εκτιμήσεις, χάρη και στην υπεραπόδοση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 5% και των χαμηλότερων κατά 5%, έναντι των εκτιμήσεων, προβλέψεων. Όπως επισημαίνει, η υπεραπόδοση των καθαρών εσόδων από τόκους υποστηρίχτηκε κυρίως από τα χαμηλότερα από το αναμενόμενο beta καταθέσεων - το ποσοστό των προθεσμιακών καταθέσεων αυξήθηκε στο 24% συνολικά στο δεύτερο τρίμηνο από 22% στο πρώτο τρίμηνο.

    Οι τράπεζες με σχετικά υψηλότερη έκθεση σε μια πιο μαζική βάση πελατών λιανικής έχουν παρατηρήσει μια πιο αργή μετάβαση στις προθεσμιακές, όπως σημειώνει. Στην Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς το ποσοστό των προθεσμιακών καταθέσεων ήταν στο 17% και 18% αντίστοιχα, ενώ για την Alpha Bank και τη Eurobank στο 29% και στο 32%.

    Οι ελληνικές τράπεζες κατέγραψαν απόδοση ιδίων κεφαλαίων ROTE στο 14% σε μέσο όρο στο δεύτερο τρίμηνο, με μέσο δείκτη NPE στο 6,1% - μειωμένο κατά 30 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση, επίπεδα κάλυψης NPE στο 57% και δείκτη κεφαλαίων CET1 στο 14,2% (αυξημένο κατά 30 μονάδες βάσης σε σχέση με το α’ τρίμηνο). Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνει η G.S, και οι τέσσερις τράπεζες βελτίωσαν το guidance για το 2023, τοποθετώντας, σε μέσο όρο, το ROTE σε επίπεδα άνω του 14%.

    Η Goldman  εκτιμά πως το τρίτο τρίμηνο θα είναι επίσης ισχυρό με περαιτέρω ενίσχυση των καθαρών εσόδων από τόκους, το οποίο και θα υποστηριχθεί από την αύξηση κατά 50 μ.β των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Σε βραχυπρόθεσμη βάση αναμένει ότι οι τράπεζες με μια σχετικά υψηλότερη έκθεση σε μια πιο μαζική βάση πελατών λιανικής (Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς) να καταγράψουν ισχυρότερα καθαρά έσοδα από τόκους και κέρδη προ φόρων, με στήριξη από τα χαμηλότερα beta καταθέσεων.

    ng

    Πέραν του τρίτου τριμήνου, όταν, όπως εκτιμά η G.S και η αγορά, τα επιτόκια είναι πιθανό να έχουν κορυφωθεί, αναμένει ότι οι παράγοντες που δεν σχετίζονται με τα έσοδα θα παίξουν το μεγαλύτερο ρόλο στη διαφοροποίηση μεταξύ των μετοχών των ελληνικών τραπεζών, όπως: α) η δυνατότητα βελτιστοποίησης κόστους (όπου το guidance της Alpha Bank υποδηλώνει τη μεγαλύτερη μείωση του λόγου του κόστους προς έσοδα την περίοδο 2022 - 2025 κατά περίπου 14 ποσοστιαίες μονάδες στο 40%) και β) τα υψηλότερα επίπεδα κάλυψης NPE (Εθνική Τράπεζα και Eurobank), τα οποία αναμένεται να θωρακίσουν τις τράπεζες από τον σχηματισμό νέων NPEs και να οδηγήσουν σε ένα χαμηλότερο κόστος κινδύνου μακροπρόθεσμα.

    Όπως τονίζει έτσι η Goldman, συνολικά, παραμένει εποικοδομητική στις ελληνικές τράπεζες και "βλέπει" μέσο όρο ROTE στο 14%/12%/11,5% το 2023,2024 και 2025, αντίστοιχα, (από περίπου 8% το 2022), αύξηση του CET1 σε 15,2%/16,2%/16,9% το ίδιο διάστημα (από περίπου 13,7% το 2022), δείκτη NPE 5,6%/4,6%/4,2% και ποσοστό κάλυψης NPE 61%/69%/81%.
     

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    07:30 29/01

    Η "προέλαση των ρομπότ" στο ουκρανικό μέτωπο: Ρώσοι στρατιώτες παραδίνονται σε μηχανήματα

    Οι Ουκρανοί πετυχαίνουν εκεί που οι Αμερικανοί έμειναν πίσω.

    07:30 29/01

    Η Ελλάδα διεκδικεί τους Ινδούς τουρίστες με απευθείας πτήσεις: Τα μεγέθη μιας ανεκμετάλλευτης αγοράς και οι προοπτικές

    Πόσοι Ινδοί ήρθαν πέρσι στη χώρα μας – Οι προσδοκίες για διπλασιασμό των αφίξεων.

    07:30 28/01

    Το ασήμι υπεραποδίδει έναντι του χρυσού – Ένα ιστορικά σπάνιο φαινόμενο

    Ο λόγος χρυσού προς ασήμι έχει πέσει κάτω από το 50 για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2012.

    07:30 28/01

    Caretta: Με ελληνικό DNA και επένδυση 1,3 εκατ. δολ. φέρνει real-time AI στις πωλήσεις

    Μετεγκατάσταση από το Ρότερνταμ στο Σαν Φρανσίσκο, μετά την αποδοχή της στο πρόγραμμα του Y Combinator.

    07:30 27/01

    Ο Τραμπ έχει την ευκαιρία να κάνει αυτό που δεν κατάφερε ο Ρέιγκαν

    Το σταθερό δολάριο θα έδινε στην προεδρία του πολύ μεγαλύτερο κύρος από ό,τι το Νόμπελ Ειρήνης.

    07:30 27/01

    Theti Club: Επενδύσεις €1,1 εκατ. το 2025 – Τα deals και οι startups

    Το χαρτοφυλάκιο του Theti Club αποτελείται σήμερα από συνολικά 18 εταιρείες.

    07:30 26/01

    Η "συμφωνία" του Τραμπ για τη Γροιλανδία φέρνει χάος και αναταραχή

    Οι λεπτομέρειες είναι είτε ασαφείς είτε αντιφατικές. Γροιλανδία και Δανία δηλώνουν άγνοια.

    08:00 24/01

    EMBIO Diagnostics: Με τη στήριξη του Σάσα Βεζένκοφ στον δρόμο προς τη διεθνή ανάπτυξη

    Ο διεθνής καλαθοσφαιριστής εντάχθηκε στην εταιρεία ως επενδυτής και brand ambassador.

    13:25 23/01

    Η Εξέλιξη της Κυβερνοασφάλειας: Από την Προστασία στην Εμπιστοσύνη

    Ο ρόλος της κυβερνοασφάλειας έχει μεταμορφωθεί ριζικά τα τελευταία χρόνια.

    07:30 23/01

    Νέος κίνδυνος "εμπορικού πολέμου" από ΗΠΑ; Για πρώτη φορά η Ευρώπη είναι μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά από την Ασία

    Βασικός λόγος για την άνοδο της Ευρώπης είναι η αβεβαιότητα που έχει δημιουργήσει ο Τραμπ με τις εμπορικές πολιτικές του.

    07:30 23/01

    Metavallon VC: Το στοίχημα του Brain Gain με το νέο fund και οι επενδύσεις που έρχονται

    Το "Brain Gain Fund" θα επενδύει από €200.000 έως €400.000 σε pre-seed startups, που είτε έχουν ιδρυθεί εκτός Ελλάδας, είτε προέρχονται από ελληνικά πανεπιστήμια.

    07:30 22/01

    "Ο Τραμπ μπορεί να πυροδοτήσει πόλεμο κεφαλαίων" - Τι σημαίνει ο δυσοίωνος "χρησμός" του θρυλικού επενδυτή Ray Dalio

    Ο "εμπορικός πόλεμος" επικεντρώνεται στα αγαθά. Ο πόλεμος κεφαλαίων στοχεύει στη ροή του χρήματος.

    07:30 22/01

    Wocap: Λανσάρει ελληνική πλατφόρμα real-time προεξόφλησης τιμολογίων και "κοιτάζει" διεθνείς αγορές

    Η πλατφόρμα είναι live και ενεργή για τους πρώτους πιλοτικούς της πελάτες, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες onboarding με μεγάλους ομίλους.

    17:02 21/01

    Οι "50 άνω των 50" πιο επιδραστικές και επιτυχημένες γυναίκες στον κόσμο για το 2026

    Μας υπενθυμίζουν πως το δεύτερο μισό της επαγγελματικής σταδιοδρομιάς μπορεί να είναι πιο δυναμικό.

    07:30 21/01

    Ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ευρώπη έχασε $12,5 δισ. μετά την απειλή Τραμπ για δασμούς 200% στα γαλλικά κρασιά

    Στην LVMH ανήκουν σημαντικά γαλλικά brands πολυτελών αλκοολούχων ποτών.