Τρίτη, 22-Αυγ-2023 10:37
Deutsche Bank: "Ανεβάζει" τις τιμές-στόχους για όλες τις ελληνικές τράπεζες
Της Ελευθερίας Κούρταλη
Η εξαιρετική απόδοση που έχει σημειώσει ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος από τις αρχές του έτους με ράλι που κινείται στο 60% περίπου, καταδεικνύει την ταχεία αλλαγή στο επενδυτικό κλίμα, όπως επισημαίνει η Deutsche Bank. Και αυτό λόγω των πολύ ισχυρών ρυθμών που παρατηρήθηκαν στα καθαρά έσοδα από τόκους NII, λόγω των αυξήσεων των επιτοκίων, του ελέγχου κόστους, της καλύτερης ποιότητας ενεργητικού και των αυξημένων επιπέδων κεφαλαίου.
Όλα αυτά, όπως τονίζει η γερμανική τράπεζα, οδήγησαν σε σημαντικές αναβαθμίσεις των στόχων. Ωστόσο, το ενδιαφέρον μπορεί ήδη να μειώνεται, καθώς οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών υπερβαίνουν ακόμη και εκείνες των ευρωπαϊκών τραπεζών, με τους εκτιμωμένους δείκτες P/E για το 2024 να βρίσκονται τώρα στο εύρος 6-7x και τους δείκτες λογιστικής αξίας P/TBV στο 0.6-0.8x για απόδοση ιδίων κεφαλαίων RoTE στο 9-12%.
Συνολικά, η Deutsche Bank αναμένει ότι οι ισχυρές αποδόσεις των ελληνικών τραπεζών θα συνεχιστούν, με τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα NII να είναι πιθανό να κορυφωθούν το γ’ τρίμηνο, λόγω του αυξανόμενου κόστους χρηματοδότησης και να σταθεροποιηθούν στη συνέχεια, πριν αρχίσουν να μειώνονται το 2024.
Ωστόσο, η μετακύλιση της αύξησης των επιτοκίων στις καταθέσεις είναι χαμηλότερη από την αναμενόμενη και η αύξηση των δανείων αναμένεται να υπερβεί κατά πολύ εκείνη της υπόλοιπης Ευρώπης, παρέχοντας σημαντική υποστήριξη. Επιπλέον, οι προβλέψεις θα πρέπει να συνεχίσουν να μειώνονται λόγω της βελτίωσης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να είναι αρκετά ευθυγραμμισμένες με αυτές παρόμοιων εγχώριων τραπεζών στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι τα επίπεδα του κεφαλικού δείκτη CET1 φθάνουν στο 14-17% έως το 2024.
Ως αποτέλεσμα, η Deutsche Bank αυξάνει τις προβλέψεις της για τις ελληνικές τράπεζες ώστε να αντικατοπτρίζουν το βελτιωμένο guidance, κυρίως λόγω των NII και των χαμηλότερων προβλέψεων, αυξάνοντας τις τιμές-στόχους και διατηρώντας αμετάβλητες τις συστάσεις της.
Έτσι, η Deutsche Bank δίνει σύσταση Buy στην Alpha Bank και τιμή στόχο τα 2 ευρώ από 1,9 ευρώ πριν βλέποντας περιθώριο ανόδου 35% - η οποία και αποτελεί την κορυφαία της επιλογή λόγω των φθηνότερων αποτιμήσεων και των δυνητικά υψηλότερων περιθωρίων βελτίωσης. Για την Τράπεζα Πειραιώς δίνει σύσταση hold με τιμή στόχο τα 3,3 ευρώ από 3 ευρώ πριν με μηδενικό περιθώριο ανόδου, για την Eurobank έχει σύσταση buy με τιμή στόχο τα 2,05 ευρώ από 1,9 ευρώ πριν με περιθώριο ανόδου 35% και για την Εθνική Τράπεζα αυξάνει την τιμή στόχο στα 7,1 ευρώ από 6,7 ευρώ πριν με σύσταση hold βλέποντας περιθώριο ανόδου 13%.
Στην καρδιά της Αθήνας και κατά µήκος της ηλιόλουστης νότιας ακτής, µια αθόρυβη επανάσταση στον χώρο των πολυτελών ακινήτων βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ενώ η τουρκική αλυσίδα Madame Coco, με 850+ καταστήματα σε 23 χώρες, αναπτύσσεται με ρυθμούς πυροβόλου, στην Ελλάδα φαίνεται να καταρρέει σιωπηλά. Το déjà vu και ο İlhan Tanacı.
Η Άγκυρα θέλει τα Eurofighter του Κατάρ για να επισπεύσει την απόκτηση αυτού του προηγμένου μαχητικού.
Τα έσοδα όλων των ομάδων του NBA αυξήθηκαν την περασμένη σεζόν κατά 10%, ενώ η συνολική τους αξία ξεπέρασε τα 160 δισ. δολάρια.
Οι πωλήσεις το εννεάμηνο 2025 ανήλθαν σε €448,5εκ. έναντι €452,0εκ. το εννεάμηνο 2024
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται να πιέζει για μια συμφωνία που θα θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της Ουκρανίας.
Στόχος της Clove είναι να φέρει τη διαχείριση πλούτου σε ένα ευρύτερο κοινό.
Πρόβλεψη για τζίρο 40 εκατ. εφέτος. Πώς ξανά "κέρδισε" πάνω από 10 εκατ. λίτρα.
Με κεντρικό θέμα τη συνέντευξη του Γιάννη Τσιώρη ιδρυτή του Instashop και της Revotech.
Σε τι συμφώνησαν όλα τα chatbots, ποια υποτίμησαν τον αντίκτυπο μιας "φούσκας" στην οικονομία.
Θα προμηθεύει ηλεκτρική ενέργεια σε έξι σημεία του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η εταιρεία των μπισκότων Αλλατίνη και των φρυγανιών Elite χτίζει το μέλλον με ανάπτυξη 4% και ενισχυμένα κέρδη, ενώ παλεύει με το παρελθόν εν αναμονή της απόφασης για τη διαμάχη Φιλίππου-Ρεμούνδου.
Πώς η ΕΕ τώρα επιτρέπει να έχουν "την πίτα ακέραια και το σκύλο χορτάτο".
H startup άντλησε 1,22 εκατ. δολάρια σε έναν pre-seed γύρο χρηματοδότησης, με τη συμμετοχή και του Theti Club.
Πώς η ελληνική πολυεθνική μετατρέπεται στον δεύτερο μεγαλύτερο εμφιαλωτή της Coca-Cola παγκοσμίως.