Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 24-Μαϊ-2023 19:23

    Ευρωαγορές: Πτώση άνω του 1% - Στο επίκεντρο το χρέος των ΗΠΑ και ο βρετανικός πληθωρισμός

    χρηματιστηριο πτωση γενικη
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Με απώλειες άνω του 1% έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη, εν μέσω έντονων ανησυχιών για τον κίνδυνο να μην υπάρξει συμφωνία όσο πλησιάζει ο Ιούνιος για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους των ΗΠΑ που θα επιτρέπει στο αμερικανικό δημόσιο να συνεχίσει να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις του.

    Την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών για την αύξηση του ανώτατου ορίου του δημοσίου χρέους των ΗΠΑ επεσήμανε εκ νέου την Τετάρτη η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, επαναλαμβάνοντας ότι είναι κρίσιμο η συμφωνία να επιτευχθεί έως τις αρχές Ιουνίου. Μιλώντας σε εκδήλωση της Wall Street Journal, η Γέλεν εξήγησε ότι εάν παρέλθει η κρίσιμη ημερομηνία χωρίς να υπάρξει συμφωνία για την αύξηση της οροφής του δημοσίου χρέους των ΗΠΑ, τότε η χώρα δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει ορισμένες υποχρεώσεις της.

    Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι έκανε λόγο τη Δευτέρα για "παραγωγικές συζητήσεις" με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ωστόσο υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι οι δύο πλευρές σημειώνουν πρόοδο στην επίτευξη μιας συμφωνίας.

    Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 1,81% στις 457,65 μονάδες, με σχεδόν όλους τους κλάδους να υποχωρούν άνω του 1%, ενώ ο ταξιδιωτικός και ο τραπεζικός κλάδος καθώς και οι κλάδοι της αυτοκινητοβιομηχανίας και ασφάλειας σημείωσαν απώλειες άνω του 2%. Ο έτερος πανευρωπαϊκός Stoxx 50 έκλεισε στις 4.263,74 μονάδες με πτώση 1,81%.

    Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός DAX έχασε 1,92% στις 15.842,13 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 διολίσθησε κατά 1,75% στις 7.627,10 μονάδες και ο γαλλικός CAC-40 σημείωσε απώλειες 1,70% στις 7.253,46 μονάδες.

    Ανάλογη ήταν και η εικόνα στην περιφέρεια, με τον ισπανικό ΙΒΕΧ-35 να χάνει 1,12% στις 9.163,50 μονάδες ενώ ο ιταλικός FTSE MIB ήταν ο μεγάλος χαμένος της ημέρας με πτώση 2,39% στις 26.524,54 μονάδες.

    Παράλληλα, στο επίκεντρο των traders βρέθηκαν και τα σημερινά στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Βρετανία, τα οποία έδειξαν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός επιβράδυνε στο 8,7% τον Απρίλιο από το 10,1% τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας ωστόσο τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τον τοποθετούσαν στο 8,2% σε δημοσκόπηση του Reuters. 

    Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα και αναψυκτικά υποχώρησε οριακά στο 19,1% από το 19,2% του Μαρτίου που ήταν το υψηλότερο από το 1977. 

    Τα απογοητευτικά στοιχεία για τον βρετανικό πληθωρισμό εντείνουν τις ανησυχίες των επενδυτών ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν να προχωρήσουν και σε νέες αυξήσεις των επιτοκίων τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επίμονες ανοδικές πιέσεις. Ο διοικητής της γερμανικής Bundesbank, Χοακίμ Νάγκελ, δήλωσε χθες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια της "αρκετές" ακόμη φορές και στη συνέχεια θα πρέπει να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια για κάποιο χρονικό διάστημα πριν ο πληθωρισμός χαλιναγωγηθεί πλήρως.

    Υπενθυμίζεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμφώνησε την Τρίτη με την Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας, αναφέροντας ότι δεν αναμένει πλέον ύφεση στο Ηνωμένο Βασίλειο φέτος.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ